АКТУЕЛНО

УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ: Министарствима Владе Србије треба да управљају компетентни и кредибилни министри


УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Ул. Дечанска 14, Београд
Тел. 064 2354113
Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com
Број 80/17
02.07.2017. године

Саопштење

Министaрствима Владе Србије треба да управљају компетентни и кредибилни министри

Председништво Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, на електронској седници 02.07.2017. године је усвојило и јавности доставља следеће саопштење:

Као удружење које промовише јачање система одбране и Војске Србије веома смо узнемирени неодговорним приступом мандатарке Владе Србије у избору министра одбране. Систем одбране државе је један од најважнијих стубова државности и одговорна политика сваке државе му обезбеђује приоритете у попуни кадровима, финнасирању и другим важним питањима. Пракса озбиљних држава је да министарствима управљају кадрови који познају систем, што је веома важно у државама које су у кризи и развоју.

Кандидат а сада и изабрани министар одбране по свом образовању и искуствима никако није требао бити одређен за ту одговорну дужност. Иако је у уређеним државама неважно да ли је министар служио војни рок и претходно упознао систем, у Србији је то, не само због традиције, већ и због дугогодишњег урушавања одбране и Војске Србије, један од индикатора односа актуелне власти према одбрани и Војсци Србије.

Резултати које је господин Александар Вулин постигао у претходном периоду су према нашој оцени катастрофални.

Као министар је учествовао и одговоран је за припрему и предлагање неколико законских решења којима је извршена превара и дискриминација пензионера и војних ветерана Србије. Предлагање Закључка Владе Републике Србије о решавању проблема дискриминације војних пензионера, због неусклађивања пензија за 11,06 од 1.1.2008. године, којим су војни пензионери преварени јер им пензије нису увећане за 11,06 него за 6,57%, нису им признати судски трошкови и законска камата и пензије су има остале умањене за 4,21% од 1.1.2008. године, што није у складу са неколико Одлука Уставног суда Србије, Законом о Војсци Србије и Црне Горе, Законом о ПиО и Законом о облигационим односима. Предлагање Закона о привременом уређивању начина исплате пензија и Закона о изменама закона о ПиО, којим је обустављено редовно усклађивање пензија и измењен састав Управног одбора ПиО тако да уместо 21 броји седам чланова, од којих су 4 представници Владе Србије је противуставно и неморално уништавање ПиО фонда и дискриминција пензионера у Србији.

Као надлежни министар је игнорисао предлог Закона о војним ветеранима Србије јер је организовао израду и Народној скупштини Србије предложио Закон о војним ветеранима а који није прихваћен од већине удружења војних ветерана. Због тога је, под патронатом Савеза социјалиста којег предводи, формирао Савез борачких организација Србије којем је давао предност у финансирању од стране министарства којег је водио.

Као надлежни министар, у складу са Законом о раду, захтев за утврђивање репрезентативности Војног синдиката Србије на територији Србије, заведен у Министарству за рад у октобру 2016. године није решен до данас, а законски рок је 30 дана. Војни синдикат Србије је репрезентативан код послодавца, али, да би дошао у позицију да преговара и закључи ПКУ са Владом Србије, потребна му је и ова друга репрезентативност коју је више него очигледно опструисао министар Александар Вулин. Због тога није дошло до преговора и склапања колективног уговора између Владе Србије и Војног синдиката Србије што за последицу има увредљив социјално-економски положај запослених у Војсци Србије и Министарству одбране, напуштање Војске Србије од стране знатног броја запослених и урушавање оперативне и функционалне способности Војске Србије и установа Министарства одбране.

Поред тога он стоји иза организовања два контрапротеста са Савезом борачких удружења, протесту, који су организовали припадници Војног синдиката Србије са војним пензионерима и Полицијским синдикатом Србије.
Не слажемо се и осуђујемо наручене изјаве пензионисаних генерала и пуковника којима оправдавају именовање Александра Вулина за министра одбране. На такав начин, актуелна власт је злоупотребила официре којима је пружала подршку пред Међународним судом за ратне злочине на простору бивше Југославије.

Мишљења смо да је одређивање Александра Вулина за Министра одбране увреда за припаднике сектора одбране, увреда за велики број часних чланова странака на власти који су компетентни за обављање те одговорне дужности и увреда за све војне пензионере и војне ветеране Србије. Поткусуривање странака на власти није требало да се спроводи на рачун министарства одбране.

Удружење ће у складу са својим статутом наставити да се бори за права пензионисаних војних лица, подршку деловању војног синдиката Србије ради јачања Војске Србије као и подршку законском регулисању и остваривању права војних ветерана Србије.
Председништво

———————

2.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић