АКТУЕЛНО

РТ: Руска војна лабораторија представила прототип борбеног одела (видео)


 

Један од главних високо-технолошких руских војних истраживачких центара представио је прототип борбеног одела нове генерације. Руски војници носиће задивљујућу опрему на бојишту у будућности, која подсећа на одела из „Звезданих ратова“ .

Прототип одела садржи шлем који покрива лице војника и најсавременији оклоп.

Борбена опрема следеће генерације такође укључује егзоскелет на напајање, који помаже у повећању перформанси и издржљивости војника током борбе.

Прототип је представљен у четвртак на отварању највећег руског прототипског центра у Националном универзитету за науку и технологију у Москви.

Развијен је у Централном истраживачком институту за прецизну машинску градњу, главног руског дизајнера оружја и основног војног снабдевача.

„Радимо на концепту борбеног одела будућности. На екрану је наша визија одела коју желимо да развијемо у наредних неколико година „, рекао је Олег Чикарев, заменик шефа за системе оружја на институту.

„Такође радимо са руским компанијама специјализованим за различите елементе борбене опреме и стварамо карактеристике које ће по нашем мишљењу помоћи нашим војницима да обављају своје мисије на бојном пољу“, додао је он.

Руска војска активно ради припреме како би се суочила са изазовима будућег ратовања јер велике светске силе инвестирају у истраживање и развој борбених система нове генерације, укључујући егзоскелете и роботизоване платформе.

Прошле године војска је саопштила да ће роботи и киборзи постепено замењивати људске војнике на копну, у ваздуху, на мору и у космосу.

„Видим већу роботизацију, заправо, будући ратови ће укључивати операторе и машине, а не војнике који пуцају једни на друге на бојном пољу“, рекао је генерал Андреј Григоријев, шеф Напредног истраживачког центра.

Међутим, како ће људски војници и даље играти улогу на бојном пољу док роботизовани рат не постане стварност, рад на руском пешадијском борбеном систему „Ратник 2“ је у току, рекао је Григоријев, додајући да његов Центар већ ради на надоградњи следеће генерације.

„Легионар“, нови пројекат, ће садржати софистицирано ватрено оружје, комуникационе системе, као и побољшану опрему која ће обезбедити свеобухватну заштиту од метака и шрапнела, омогућавајући пешадинцима „да се осећају угодно у сваком окружењу“.

ИЗВОР: ВОСТОКРТ

—————

1..2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић