АКТУЕЛНО

Милутину Миланковићу, знаменитом србском научнику откривен споменик у Београду


фото: Beoinfo

Спомен-обележје великом српском научнику Милутину Миланковићу откривено је данас у истоименом парку на Врачару у Београду.

Открили су га градски менаџер Горан Весић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и председник Удружења „Милутин Миланковић” Славко Максимовић.

Према речима градског менаџера, споменик Миланковићу је само наставак праксе коју спроводи Град Београд у последњих неколико година, а то је да заиста негујемо културу сећања и да људи који су важни за нашу историју, културу, уметност и науку добију своје споменике и обележја како би били пример за будуће генерације.

– Заиста сам срећан што српски научник светског гласа, наш најцитиранији научник, коначно добија свој споменик и што смо на неки начин одужили дуг какав као друштво имамо према Милутину Миланковићу који нисмо до сада одужили. Наравно да ће остати нешто за генерације које остају иза нас јер Миланковић својим делом и тиме шта ја урадио за наше друштво и науку заслужује много више од овог споменика – рекао је Весић који је у име Града Београда захвалио Удружењу „Милутин Миланковић” на упорности да се подигне овај споменик јер је то била њихова идеја и подстакао и друге грађане да поднесу такву иницијативу.

Он је подсетио на једну причу која се тиче Молијера, а то је да он никада није примљен у Француску академију наука и када је преминуо и пошто је постао признат, постављена је његова биста на којој пише: „Његовој слави ништа не недостаје – он недостаје нашој”.

– Такав однос имамо и ми према Милутину Миланковићу, шта је он и колико је дао светској науци можемо причати сатима. Чињеница је да на Месецу и на Марсу кратери носе његово име јасно говори шта је он урадио за светску науку. Сигуран сам да овај човек заслужује место у неком од наших нових музеја, а ми планирамо један музеј који се тиче науке и технике. Он се за такво место и те како изборио – рекао је градски менаџер.

Министар Вукосављевић је нагласио да су се подизањем овог спомен-обележја Град Београд и држава Србија и српски народ на неки начин одужили.

– Ово је један мали каменчић у мозаику онога што српски народ дугује овом великом човеку, научнику и родољубу. Живео је у бурним временима када је показао своју високу етичку свест. У свему што је радио био је испред свог времена – рекао је Вукосављевић.

ИЗВОР: ДАНАС

***

Млади научник Милутин Миланковић
фото Википедија

Милутин Миланковић (1879. – 1958.) је био српски математичар, геофизичар, грађевински инжењер, климатолог, астроном, оснивач катедре за небеску механику на Београдском универзитету и светски уважаван научник, познат по теорији ледених доба, која повезује варијације земљине орбите и дугорочне климатске промене. Ова теорија је позната под именом Миланковићеви циклуси.

———-

26.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Будимо се. Ево, никад није касно. Имамо још свјетских Срба који заслужују овакво поштовање. Препознајемо се, споро али сигурно.

    Свиђа ми се