АКТУЕЛНО

МИП Русије упутио критике: Хрватска иде на руку ратној кампањи кризе у Украјини


Званична Москва је затражила да Загреб подржи мировне напоре у оквиру споразума из Минска.

Русија је критиковала уплитање Хрватске у украјинску кризу и помоћ Украјини у реинтеграцији окупираних подручја. Надамо ће да ће хрватски партнери преусмерити своје напоре према пуној подршци строге и доследне примене обавеза Кијева поручили су Руси.

„Обратили смо пажњу на изјаве дате након хрватско-украјинских разговора на нивоу шефова влада у Загребу о плановима да се ревитализује рад радне групе за сарадњу са Украјином основане у октобру 2016. под окриљем хрватске владе и у циљу примене хрватског искуства ‘мирне реинтеграције окупираних територија’ на ситуацију с Доњецком и Луганском“, наводи се у саопштењу, јавља хрватска агенција Хина.

„Поново смо присиљени да нагласимо неучинковитост и непримереност таквих корака, који уопште не доприносе решењу интерног украјинског сукоба. Надамо ће да ће хрватски партнери преусмерити своје напоре према пуној подршци строге и доследне примене обавеза Кијева у склопу скупа мера договорених у формату Нормандијске четворке“, додаје се.

„Са жаљењем примећујемо да у Загребу засад радије промовишу паралелне структуре ‘домаће производње’, уместо позива на обнову дијалога кроз механизме Контактне групе из Минска. Једнострано нуде тешке странице балканске кризе с почетка 1990-их и тако иду на руку кијевској ‘ратној кампањи’, уместо недвосмисленог опредељења тражењу путева за помирење и суживот. Не одустају од намере да ојачају војно – техничку сарадњу са Украјином, уместо да напокон затраже од Кијева да прекине гађати Донбас, да укине саобраћајну и друштвено-економску блокаду региона, одустајући од ограничавања слободе приступа становништва информацијама“, истиче министарство.

„Мислимо да у деловању међународне заједнице ради остваривања трајне стабилизације Украјине неће бити места за злогласне ‘двоструке стандарде’. Само искрен, отворен и координсан приступ актуелним догађајима пружиће стварне изгледе за успостављање мира, јачање сигурности и нормализацију живота милиона људи на југоистоку земље“, поручује Москва.

Хрватски премијер Андреј Пленковић састао се у уторак у Загребу с украјинским колегом Володимиром Гројсманом с којим је разговарао о кризи у Украјини, где је у последње три године погинуло 10.000 људи.

Пленковић је на заједничкој конференцији за новинаре казао да је Хрватска била жртва великосрпске агресије 90-их година, имала окупирана подручја и угрожен територијални интегритет, али и искуство мирне реинтеграције и „стога у овој актуелној ситуацији у којој се Украјина налази, с привремено окупираним подручјима Доњецка и Луганска и илегалном анексијом Крима, жели да помогне Украјини да мирно интегрише своју територију у уставноправни поредак“.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

17.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Пас лаје на онога на кога му власник прстом покаже.Овдје се и Русији пријети,исто као и у некадашњој Црној Гори.Сада Милогори.

    Свиђа ми се