АКТУЕЛНО

О СИРИЈИ: Норвешки криминолог Eva Thomassen – „Наш скандал века – ми подржавамо терористичке покрете, ми се њима не супростављамо?“


ФБР КОМЕНТАР:
Коришћење болница и школа као базе за своје деловање су муслимани и Хрвати испробали и практично увели у употребу током рата на Балкану. Све што се овде помиње, може се наћи и у примерима прошлог грађанског рада у бившој СФРЈ. Истина полако излази на видело.

мај 2017Eva Thomassen на страницама steigan.no и hannenabintuherland.com

*

Источни Алепо је пуних пет година био затворен за спољни свет. Ниједна независна, неутрална страна (инстанца) није имала могућност да уђе у овај део града. Тамо су могли да уђу само они који сарађују са терористичком групом Ал-Нуссра која је контролисала ову област, пише Eva Thomassen на страници Steigan.no.

У овом The Herland Report-у се налазе уникатне слике Evе Thomassen, међу њима је и слика White Helmets лого заједно са al-Nusra Front материјалом  (al-Qaeda in Syria).

Фото: НАТО метеријал који треба да се користи „пре напада гасом“

Упркос недостатку извештаја из неутралних извора, Запад се оглашавао стопроцентном сигурношћу о стравичним условима у Источном Алепу које су проузроковали „Асад и Русија“. Све организације и Јан Егеланд који је одговорно лице у Уједињеним нацијама за Сиријско становништво (хуманитарну и осталу неопходну помоћ) су објављивали тврдње како се по Егеландовој процени оно што се дешава овде граничи са ратним злочинима. Ниједна од ових организација које су се изјашњавале нису радиле у Источном Алепу. Они пишу на својим страницама и износе у медијима да имају локалне помагаче који им дају извештаје и којима дају неопходну помоћ и паре за информације. За њих саме је било опасно да буду у Источном Алепу.

Медији и политичари Запада могу само да добијају информације од White Helmets као извора информација.

Фото: Лого терористичке групе al-Nusra Front (al-Qaeda у Сирији) на униформама White Helmets.

Са тим сазнањима смо отишли у Алепо да својим очима видимо „зло“ које су створили „Асад и Путин“. Једна медијска група познаваоца Сирије из целог света су се тамо упутили априла месеца ове године. Разлог посете је била жеља да се направи преглед тога какав је живот обичног Сиријца после шест година и као посебно да се својим очима уверимо шта се то крије у Источном Алепу. Ишли смо доста дуго и наоколо да бисмо избегли изненадне терористичке нападе. Живели смо у Западном Алепу, у улици са много ресторана, барова и продавница. Напољу су седели млади и пушили луле. Кључало је од живота. Стотине људи је посетило Цитаделу, познату али тотално уништену Умаyyд џамију (Umayyad Mosque), најстарију на Средњем Истоку.

На путу кроз Источни Алепо пролазили смо једну за другом гомилу руина које су некад представљале насељена места. Овде је народ био приморан да живи под владавином терора, једног шокантног терора.

Војници држе стражу код улаза у Источни Алепо да би спречили нове терористичке нападе. Они су били срећни и поносни јер су победили терористичке групе после тешких борби и ослободили источни Алепо децембра 2016 године. Желели су да се сликамо заједно са њима у отрцаној касарни где су живели.

У оквиру ове контролне станице смо видели једну „школу“ на левој страни и „болницу“ десно. Преко политичара, медија смо добили информације пре него што је овај део града ослобођен, да је овде све до последњег уништено. Ми смо очекивали да видимо како су све те зграде уништене од стране „Асада и Путина“. Pierre le Corp је млади Француз који је живео у Алепу током читавог рата, сад је трчао од „болнице до болнице“ да би снимао оно што је сад остало у Алепу после ослобођења. Трчао је са камером из собе у собу као да је био у шоку и зато је морао да документује шта се овде фактички десило у Алепу у ових пет година.

Фото: Из истог главног штаба где је нађена White Helmets униформа, овде застава слободне Сирије)

То на шта је он наишао је било толико невероватно да би било истинито. Оно што је нама пласирано као прича да су биле „избомбардоване“ болнице, функсионисало је као главни штаб за Ал-Нусра, White Helmets и за низ такозваних „хуманитарних“ организација. Он је шпартао поред огромних количина медицинске опреме, читавих лагера пуних шприцева, игала, модерне медицинске опреме. То је опрема које званичне болнице у Сирији немају. Разумем зашто је у шоку. И ми смо то окусили.

Наишли смо на зло које је у званичном систему. Школе и болнице су кориштене као собе за мучење, као женски затвори и тамни подруми шарија судова.
Нашли смо тамне прслуке на којима је писало ком шарија комитету је неко припадао. Они који су носили те прслуке имали су дозволу и овлашћење да казне жене које нису поштовале шарија закон. Јасно је да су жене које су живеле и источном Алепу биле различите од обичних грађана Алепа. Алепо је модеран град. Жене иду углавном у западњачкој одећи. Но, сада наилазимо на жене покривене црним буркама. Оне су живеле ових пет година у Источном Алепу под шарија законима. Ту је прописана одећа бурка за жене.

Могло се десити да си осуђен на таман подрум са ћелијама које нису веће од кавеза. Нашли смо опрему за тортуру. Наишли смо на медицинску опрему са натписом „Made in Norway„. Ове грађевине су функционисале и као централа за снајперисте.

(Фото: Застава турске „невладине организације“ (НВО) међу оружјем побуњеника)

Ове грађевине нису бомбардоване како је то нама казано. Нашли смо велике залихе лекова, хране и оружја да би могао да се води вишегодишњи рат. Зграде нису уништене како је тврђено. Разлог је врло јасан. Оне су биле сигурне јер су наводно кориштене као „школе и болнице“ и тако су биле заштићене од напада. У болницама и школама су боравили терористи Ал-Нусра, White Helmets и низ „невладиних организација“ (НВО). Што се тиче школа, деци су све школе сем коран школе биле забрањене.

(Фото: Медицинска опрема Лекара без граница је нађена код побуњеника у Сирији)

Хуманитарне организације међу којима Norwac, сарађивала је и налазила се у истој згради у којој су били терористи Ал-Нусра. Знаци Сиријске Америчке медицинске Асоцијације (SAMS) и Заједнице Сиријских Помоћи (UOSSM), знаци Ал-Нусра и White Helmets са шарија знацима-словима су се налазили једни поред других на зидовима. Norwac је сам известио да на читавом низу места плаћају локално становништво у Источном Алепу и да предају медицинску опрему тим „локално запосленима“, локалним лекарима. То директно показује да је Norwac сарађивао са терористичким групама. Када Норвешка Народна помоћ није желела да одговори на питање, са ким они сарађују у Источном Алепу да би заштитили ове, поставља се питање – ко је штитио „ове“?

Када су од локално запослених добијали захтев за више помоћи, у реланости су тај захтев добијали од терориста Ал-Нусра. Ове организације су вероватно сматрале да Источни Алепо неће никада да буде ослобођен. Да су веровали у супротно, сигурно би боље сакрили своју делатност овде. Имати велике плакате свих ових хуманитарних организација заједно са плактима терориста не буди поверење. Мора да се чудимо како Norwac , Норвешка народна помоћ, Лекари без граница, Помоћ избеглицама верују „локалним“ цивилним групама када ове извештавају да им је потребно више пара, медицинске опреме, хране. Оно што је заједничко за све ове организације је да они тврде како помажу опозицију у Сирији. „Опозиција у Источном Алепу“ су били терористи Ал-Нусра. Потребно је одмах разјаснити то да све ове такозване „невладине“ организације подржавају „опозицију“ у Сирији. Овде није било ниједне друге опозиције осим Ал-Нусра. А ова организација се налази на листи терориста у САД.

Очевици причају да је Источни Алепо био пакао на земљи. Они којима је била потребна помоћ, а нису били чланови фамилије неког у Ал-Нусра су били терорисани, мучени и убијени. исто се десило и онима који су покушали да побегну.

(Фото: Нађено у Источном Алепу где је Al- Nusra Front-Al-Qaida у Сирији имала контролу –  Made in Norway)

The White Helmets је кориштен као ПР-машина да Запад „мора нешто да уради“, мора да забрани лет авионима. Више пропагандних филмова које је испљунуо White Helmets су фабриковане секвенце које су снимљене у грађевинама Источног Алепа. Медији су дозволили да их лажу, или?
Терористи Ал-Нусра фронта су држали потпуну контролу над источним Алепом. Запад је свесно користио White Helmets као свој извор новости и информација. Сви који су оперисали у Источном Алепу морали су да знају коју улогу игра White Helmets. То важи и за све „хуманитарне организације“.

Када је Источни Алепо ослобођен, тамо је боравило 130.000 људи од којих су 30.000 били терористи, а не 300.000 цивила како је Egeland упорно понављао с јесени 2016. Он је говорио да су његови бројеви стигли из врло поузданих извора у источном Алепу, извора којима је он веровао претходних четири године. Ових 30.000 терориста је отишло у Идлиб заједно са White Helmets и НВО као што су Norwac, Norsk Folkehjelp, Лекари без граница, само да поменем неке од њих. Дакле све ове НВО су помагале Ал-Нусра фронт и остале терористичке групе. Они нису остали да помогну локалном становништву за које су они тврдили да је било изложено тешким ратним злочинима и била му је потребна хитна помоћ.

Коме и за шта су отишле све те паре? Долар не може да се користи у Сирији. Долар не може да се мења за сиријске пунде. Како је новац дошао у Сирију и у Источни Алепо. Знамо да су пронађене тоне оружја у Источном Алепу. Оружје кошта. Да ли су паре кориштене за куповину оружја? У Идлиб-у се наставља сарадња са Ал-Нусра. Мислим да није довољно прихватљиво објашњење „ми помажемо свима“ па и терористима и њиховим фамилијама. Они би требало да кажу да помажу све, такође и оних 90% цивилног становништва које је под контролом сиријске војске. Ту су све те организације потпуно одсутне.


(Фото: Религиозни текстови помешани са лековима-нађени у Источном Алепу)

Оно што је најближе стварности је веровање да када влада под Е. Солбергом тако страсно говори да се у источном Алепу налази само једна умерена опозициона група и оптужује Русију да их је напала уместо да напада екстремисте-терористе и ИС, да она очиглегледно нешто крије.

14.6.2017. за СРБски ФБРепортер са норвешког превела ЗСМ, приредила Биљана Диковић