АКТУЕЛНО

Максим Милошевић: СВИ СМО МИ КОВИЋ!


Универзитет у Београду на своју срамоту баштини традицију избацивања идеолошки неподобних кадрова. Традицију коју је започео на Правном факултету са познатим случајем Михаила Ђурића и свих коју су покушали да га заштите; коју је наставио Филозофски, па обновио Правни 1999-2000 године за време Оливера Антића; чини се да је ред поново дошао на Филозофски.

Милош Ковић је пре свега један од најбољих младих историчара, објавио је књигу за чувени Oxford University Press – као један од ретких са Балкана из реда хуманистичких наука, број радова и чланака му далеко превазилази ”норму” за избор у звање, омиљен је међу студентима, благ, одмерен, објективан, родољуб. Све особине које би прави професор требало да има. Зашто му се ово дешава?

Зато што је истински родољуб, не само на речима, већ и на делу. Зато што се бескомпромисно супротставља неутемељеним и малициозним ударима на наш народ и брани га пером, као што су га наши преци бранили мачем. Сведочио је пред ”Хашким трибуналом” у процесу против генерала Младића, што му аутошовинистичке структуре никада нису опростиле и због чега су се и на овај начин обрушиле на њега. Али ти напади га нису натерали да се повуче, напротив, ојачали су његову одлучност. Читати Ковићева ”Упоришта”, слушати га како разложно, смирено, аргументовано, а поврх свега родољубиво говори, може само да нас чини поносним што смо његови савременици. То вероватно не схватамо, али схватиће наши потомци док буду читали Ковића и о Ковићу.

С друге стране, можда не треба занемарити ни сујету и завист неких његових колега од којих је далеко успешнији и омиљенији због чега срамотно ћуте и допуштају (или чак подржавају!) прогон који им се пред очима дешава.

Ако не одбранимо Милоша Ковића данас – препуштамо све нас на милост и немилост судбини сутра. Данас је свако од нас Милош Ковић!

 

Максим Милошевић

***

ФБР ДОДАТАК

***

Петиција подршке Милошу Ковићу

ПОЈЕДИНИ доценти и ванредни професори Филозофског факултета у Београду могли би ускоро да изгубе радна места у настави и да буду премештени у администрацију. Због проблема у раду факултета, 38 предавача месецима је чекало да буде поново изабрано у иста звања или унапређено у виша. Додатни проблем за њих четворо је и то што им је у међувремену истекао уговор о раду, јер универзитетски наставници, осим редовних професора, потписују уговоре на пет година.

После више седница Наставно-научног већа које су прекидане пре самог гласања за избор наставника, прекјуче је одржана једна на којој су именовања усвојена, али четворо наставника, због блокаде Већа, и даље нема уговор о раду. Један од њих је и доцент др Милош Ковић, са Одељења за историју, иначе једини српски историчар који је објавио књигу код најзначајнијег светског издавача за хуманистичке и друштвене науке – Oxford University Press. Њему и осталим колегама понуђено је да пређу на друга радна места која немају везе с наставом.

Преузето са: 

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:668490-KLjUCA-NA-FILOZOFSKOM-FAKULTETU-Profesori-postaju-cate

Студенти Филозофског факултета овом петицијом желе да пруже јасну, недвосмислену и отворену подршку професору Милошу Ковићу, једном од најистакнутијих историчара млађе генерације, изузетном научнику, друштвено ангажованом интелектуалцу, искреном посвећенику у хуманистичке области људског знања, потиснуте у времену опште комерцијализације друштва и криминализације државе, изузетном педагогу и  патриотски освешћеном јавном делатнику,  против којег је недавно, на факултету на ком држи наставу, поведена стравична хајка и медијски линч од стране једног утицајног, квази либералног дела Управе Филозофског факултета, као и дела научне и ваннаучне јавности. Део Управе Филозофског факултета, отворено нетрпељив, недемократичан и политички острашћен у једноумљу, које на унутрашње политичком плану спроводи окупациони режим на челу са владајућом странком и добрим делом опозиције, жели да се на што бржи и суровији начин ратосиља свих оних научника и делатника који својим радом, достојанством, животним позивом и моралном честитошћу доприносе подизању опште друштвене свести, чувању националне самосвести српског народа и буђењу истинске демократске политичке културе. Професор Милош Ковић само је један у низу многих професора (у својству доцента), асистената, научника и осталих просветних радника против којих се отворено или прикривено води стравичан медијски рат, својесврсан „рат до истребљења“. Њихово искрено и аутентично слободоумље, њихова укорењеност у хуманистичком приступу људској стварности, њихово искрено залагање за демократију и  њихово заступање очувања националне самосвести и националне културе у условима глобализованог, изопаченог, потрошачког система вредности наилази на хистеричан, готово патолошки острашћен отпор свих оних политички подобних, суштински недемократски оријентMilos-Kovic1.jpgисаних, наметљивих, безобзирних обожавалаца Европске уније, НАТО-а и других структура корпоративног фашизма које се тако сурово заговорају на сваком кораку. Професор Милош Ковић је достојанствен борац против корпоративног фашизма који данас темељно уништава државе, разара привреде, осиромашује националну културу и национални језик, спроводи репресију над сваким ко слободно мисли и делује. Ова петиција пружа подршку таквим људима. Студенти Филозофског факултета не желе да се помире са оваквом политиком застрашивања, прикривених претњи, отворених увреда, лицемерних ставова, малигног непотизма и сужањства; студенти Филозофског факултета достојанствено бране аутономију свог факултета, своје научне заједнице и свих оних професора који, попут Милоша Ковића, бране морални интегритет појединца, право на националну самосвест и демократско право на изражавање сопствених ставова.

ПЕТИЦИЈУ МОЖЕТЕ ПОТПИСАТИ – ОВДЕ.

———————-

6.6.2017. за СРБски ФБРепотер Глас Српски

1 reply »