АКТУЕЛНО

КРУШЕВАЦ: СРБИЈО, кућо поред пруге… или Имате ли ви „радници“ државних служби мајке… и мозга, бар мало?


Србијо, кућо поред пруге.

Револтиран оним што сам данас сазнао, одлучих се да напишем овај текст.

2003. или 04., није више толико ни битно, моја мајка направи коначно у својој 50 и некој свој дом. Купила је на кредит плац поред пруге који је околним циганима служио као сметлиште и отпад. Нико га није хтео јер је брдо смећа покривало цео плац у висини од преко једног метра. Својим вредним рукама га је крчила и чистила док су јој сви говорили: “Е, лудо жена, шта ћеш с’тим.“ Помогао јој је ко је кад и колк’о могао и хтео, али она је била неуморна. Искрен да будем, долазио сам да помогнем, али врло ретко, јер радим од 280 до 300 сати месечно, а у ту је и породица и друге обавезе.

Углавном, раскрчила га је и направила три просторије. Кућа недовршена, неомалтерисана, а уместо крова подашчана и пресвучена тер папиром. Купатило незавршено, прозори од пре 50 година, али она срећна као да има дворац. У 21. веку, кућа је изгледала као да је направљена педесетих. Толико је од тог кредита могла. Уселила се у пролеће, у тако недовршену кућу. Струје није имала, јер до тад је успела је да уведе само воду. Наставила је помало сређивати одвајајући од своје бедне и нередовне плате. Унутра стари смедеревац, неки ламинат треће класе, али већ је полако почело да личи на дом. Људи и комшије су јој се дивили и честитали што је од ругла направила пријатан амбијент, двориште, зеленило… У међувремену је поплаћала све потребне папире за легализацију плаца и објекта.

Живела је без струје цело лето и јесен. Грејала воду на смедеревцу и купала се у кориту у 21.ВЕКУ! Стигла је зима и скупила је паре да уведе струју. У новембру месецу је предала захтев за прикључак струје, купила од ЕДБ струјомер и платила његово баждарење. Поставила га и чекала, али нико из дистрибуције не долази и ништа не јављају. Одлучила је да се прикључи на мрежу јер је све папире имала и покренула процес. Платила локалном електричару и он је повезао струју на бандери негде пред нову годину. Идућег месеца одлази да плати рачун за потрошену ел.енергију јер јој рачун нико не доставља. Уредно плаћа потрошене киловате и мало претплаћује да не би било неких проблема. Следећег месеца понавља све то и одлази да пита кад ће јој почети да стижу рачуни и да плати прикључак. Међутим, овог пута је упућују код “ШЕФА“ који је иначе један неотесан, крајње безобразан и дрзак човек. Он је обавештава да не може добити легалан прикључак јер је споран један део плаца. Наиме по неком закону, 25 метара од пруге и са једне и са друге стране припада железници и док се железница не приватизује она не може да има струју??? Кад се железница приватизује може да откупи од њих тај део плаца. Она му одговара да је и комшија преко пута још ближе прузи и да свака улица има по две куће уз пругу, па имају струју. Одговара јој, то је тако некад било. Сад више не може. Па добро, каже му мајка, кућа је удаљена 35 метара од пруге. Нема ни један објекат да лежи на власништву железнице. Ви мене укључите, а они ако одлуче да одсеку који метар плаца нека слободно одсеку. Каже, немојте ме с тим замајавати. Нисам ја геометар!
– Па добро имате стотине циганских кућа са друге стране пруге који уопште не плаћају струју и сви то знају и нико их не искључује, а ја бих плаћала па не може. Он на то каже, госпођо немојте ви мени да држите предавања, ви који крадете струју – ВИ СТЕ ЛОПОВ!!!
– Какв црни лопов. Све сам вам платила и све папире које сте тражили сам поднела.
– Ви сте лопов и морате да платите казну за крађу!
– Како се грејете?
– Молим?
– Питам како се грејете?
– На смедеревац.
Рачуна….
– Дужни сте (у то време 2004.) 47.000 динара.
– За чега 47.000 динара, кад сам до сада на вашем сату који сте ви баждарили, потрошила 450КW струје и то уредно уплатила и претплатила?
– То је просек “војвођанског потрошача“ годину дана уназад и будите срећни што вам нисам написао да се грејете на струју јер би онда платили дупло више.
– Ако је тако, онда ми исеците струју, не морам ни да је имам.
– Госпођо, ја сам екипу већ послао на терен да вам исече струју, а ово морате да платите казну.
– Па како да платим годину дана уназад кад ни кућа тада није постојала. Па сат сам купила од вас пре два месеца.
– Хоћете ви то да платите или да поднесем тужбу?
– Не пада ми на памет да платим нешто што нисам ни потрошила.
– Онда је разговор завршен, молим вас изађите напоље!
– Како да вам платим толике паре?
– Изађите напоље… Изађите напоље, зваћу обезбеђење.

Мајка је изашла у сузама. Кући је дошла и затекла побацане каблове. Прикључила се на комшијину струју и то траје и до данас. Плаћа њему…

Убрзо је стигао и позив за суд. Прво, друго, треће рочиште. Мајка није имала новац за адвоката, њена одбрана је била само истина. Суд је пресудио у њену корист, а она је платила “само неке трошкове“ који нису били занемарљиви. Након тога жалба. Суд се отегао, трајао годинама. Дочекала је и бедну пензију. Болесна толико да би за дијагнозе био потребан још један овакав текст. И на крају пресуда. Овог пута је крива! – СРБИЈА КАЖЕ ДА СТЕ ЛОПОВ И ДА МОРАТЕ ДА ПЛАТИТЕ 400.000 динара камате и судских трошкова. Али ја немам пара а и не користим струју од ЕДБ… Суд је ипак имао “разумевања“. Мораћете да платите “само“ 300.000 динара. Али од чега?

Дошли су да јој плене намештај. Екипа је стигла. Представници ЕДБ, полицајци, два адвоката, физички радници. Ко зна шта су очекивали, али кад су схватили да немају шта да плене, уручили су јој последњу опомену пре него што је ИЗБАЦЕ ИЗ КУЋЕ. Адвокати и правници су “имали срца“ и саветовали је да узме неки кредит или да позајми потребан новац јер и поред свог разумевања за ситуацију, мора да зна да неможе да иде против закона. Ако тражите вештаке и изгубите, опет ћете морати да платите, а цифра ће бити много већа.
– Мајко, па што ми то тек сад причаш? Кад је то било?
– Па пре неки дан… Нисам хтела да те секирам.
– Мајко, па ево сад се секирам.
– Ето, знала сам.
– Мајко, па ја сад почињем да схватам ону битангу и комуњару Жикицу Јовановића Шпанца. Увек сам се питао, зашто је битанга убила два србска жандарма? Па није имао кога другог мајко… Он Немце можда није ни видео.
– Какве сад везе има то?
– Па како нема? Исто је. Па мени сад дође да неког убијем. Па ја, да сам био ту, скочио би на њих.
– Па кад си будала и лепо ти кажем немој да се нервираш, а ти будала… Зато ти и нисам рекла.
– Па како да се не нервирам? Па сад ми је јасно. Они свесно или несвесно раде за њих. И полицајци и адвокати и сви! Ко год ради за њих, ко год је на страни неправде, мора бити кажњен! Ако нема ко да их казни, онда чему све? Чему народ? Па сад ми је јасно зашто је онај човек прекинуо ону Јахјагу. И они заветници… Па кад нема државе мајко, мора неко да узме власт у своје руке. Ми морамо да делимо правду и водимо државу јер они који требају то не раде. Па сад ми је јасно зашто се окупио онолики народ да чува оне људе што избацују из Вилењака. Па то је њихов дом!
– Шта опет булазниш? Какви вилењаци? Мани ме, опет упадаш у ватру и нервираш се. Зато ти ништа и не говорим. Нисам ни сад требала.
– Па наравно да се нервирам јер сам нормалан. Јер сам моралан. Па нема органа који треба да заштите људе и они се сами окупљају и почињу да штите једни друге. Знају да ће сутра и они однекуд бити избачени… понижени… погажени.
– Мани се сине, има Бога. Свако ће доћи Богу на истину. И сви ти што су били у мом дворишту, и они ће Богу на истину… и ти, и ја, и сви.
– У праву си. Али ово се више неће зауставити. Немој се чудити што се народ брани. Немој се чудити да чујеш да је пао неки извршитељ. Немој се чудити ако се појави неки Жикица. Народ више не може да трпи. Народ је схватио да је сатеран у ћошак и да мора сам да се брани. Видећеш, браниће се. Србски народ је сада као тешко рањена звер…
Неће ово на добро изаћи.

 

ФБ профил Горан Бајагић

—————————–

6.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила и насловила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Stvarno me je uzdrmalo ovo pisanje ovog coveka koji nije mogao da pomogne majc,da je odbrani od nazovi opstinskih sluzbenika a sa druge strane nerealno i navijacki napisan komentar Marije…pa lako je njoj ako se uvalila u neku drzavnu sluzbu pa joj njegovo pisanje dodje kao napad i na nju jer je verovatno jedna od njih,onih koje placamo krvavim radom,pojedini ne svi.,Zalosno od Marije

  Liked by 1 person

 2. Делим са писцем гнев и патњу али морам му приговорити на лоше поређење оправданог народног гнева и Жикице Шпанца јер напросто је промашено.Није исти мотив код тог партизанског терористе,њега је водио мотив патријашког идеолошког слепила у ускогрудом схватању слободе где узима у своје руке партијашки обојену правду,значи,правду по схватању и мерилима само једне партије или секте(партија значи део нечега а не целина,исто важи за секту која има значење оболелог и отпалог дела нечега од здраве целине) а не целог православног србског народа.Све у свему, не остварује се правда насиљем па макар то чинио и цео народ него поштовањем Божијих заповести из чега ће нићи плодови правде у своје време…Трпљењем својим спасавајте душе своје (Лк. 21;19).

  Свиђа ми се

  • Помаже Бог, сестро Марија!
   Значи, ми сада треба да трпимо да педери и мушки и женски склапају бракове и имају децу?
   Треба да трпимо да нашу децу од треће године па надаље уче како да се ,,љубе језиком“, како да уживају у аналном и свим другим видовима секса (читај блуда)и да трпимо да их уче да је најопасније место за дете породица, али да имају и кондоми за жене поред ових за мушке? Треба да трпимо да им говоре да је педерастија вид љубави? Треба да трпимо да нас преплаве ,,избеглице“ из исламских земаља, треба да трпимо да нам отму Косово и Метохију и кроз Устав?
   Дакле сестро слатка ми треба да трпимо и да нас у робље направе, да нас поунијате и све шта нам већ спремају, да ли то причаш Марија?
   Па наш садашњи патријарх је са Тадићем палио свеће у синагоги, а то се по Апостолима кажњава изопштењем из Цркве.
   Тридесет и шест србских православних свештеника је отишло пре неку годину у ватикан да целива руку папи… То смо до сада истрпели. За очекивати је да нам и духовно вођство застрани толико да без трептаја ока одведе цео народ ђаволу на тацну. И то да трпимо?
   Да ли су наши преци трпели Турке? На крају се дигао устанак и то не један.
   Грешан је човек, али дође време Марија, када дара преврши меру, па се мора борити ,,за Крст часни и Слободу златну!“.
   Трпљење – да, али трпљење у посту у самодисциплиновању, у одрицању… А трпети ђавоимане зликовце, слуге неименика… Не долази у обзир.
   Лепо је рекао владика Николај:,,Дај Боже да се Срби обоже, сложе и умноже.“ Редослед је намеран. Обожењем би били везани за праву моралну вертикалу и последично би све било нормално и не би нам се ово дешавало, а и побунили би се уколико би се само промолило какво зло и брзо би нестало.
   Свако добро од Господа!

   Свиђа ми се