АКТУЕЛНО

НАЈАВА ПРОТЕСТА- СРБИЈА БЕЗ ГМО 20.5.2017.: Љубивоје Ршумовић – „Зар ћемо дозволити?“


 

Зар ћемо дозволити

Зар ћемо дозволити да злотвори ликују
Када нас генетски модификују?

Ево шта буде с’ науком о генима,
кад падне у руке светским кретенима!

Онима што рачун не полажу ником
кад образ укрсте с’ новчаником!

Оним што се баве генетском манијом –
да Србе укрсте с боранијом!

Онима који пуцају од поноса –
кад створе пасуљ с’ укусом лососа!

Они су спремни, методом истом
Да укрсте Јуду с’ Исусом Христом!

Мисле да смеју, што ни бог не уме –
да укрсте анђеле и монструме!

Бог их презире, ал’ ко Бога пита?
Питају се Богови новца и профита!

ГМО је страна речца, плаћеница!
Ја сам је проучио професорски, помно,
и закључио то је скраћеница
Од модификоване српске речи ГоМнО!

 

Маја, 2017. Љубивоје Ршумовић
Карикатура: Петар Писместровић
Фото: Зоран Петровић, Иван Стојановић
Дизајн плаката: Душица Паунов-Денчић

***

СРБИЈА БЕЗ ГМО – МАРШ ПРОТИВ МОНСАНТА, КРАГУЈЕВАЦ 2017


СРБИЈА БЕЗ ГМО – МАРШ ПРОТИВ МОНСАНТА, БЕОГРАД 2017

 

Друштво српских домаћина је 5. фебруара 2013. године усвојило Декларацију о ГМО, чији је аутор проф. др Миладин М. Шеварлић.

У складу са усвојеном Декларацијом о ГМО и поводом „Марша против Монсанта“ – који се треће суботе у мају организује сваке године широм света, Друштво српских домаћина, у сарадњи са другим невладиним и нестраначким организацијама, у суботу 20. маја са почетком у 11 часова на Тргу републике у Београду организује јавни скуп у покрету под називом „Србија без ГМО“.

На скупу „Србија без ГМО“ упутићемо следеће поруке:

Ми не желимо ГМО на нашој територији!
И наша деца имају право да се хране здраво!
Оставимо земљу наших предака нашој деци без ГМО!
Оно што нам је ’99-те „даривао“ НАТО, данас нам на „тањиру“ нуди Монсанто!

Јавни скуп у покрету за „Србија без ГМО“ одржаће се у два дела.

Митинг „за Србију без ГМО“ на Тргу републике, са почетком у 11 часова и следећим програмом и учесницима:

 1. Отварање митинга – модератор Миша Ћирић.
 2. Песма „Здрава храна за здраву децу“ – песник Љубивоје Ршумовић који ће после рецитовања песме потписивати своје књиге деци и родитељима (уколико буду донели књиге на потписивање).
 3. Полагање Дечије заклетве за очување човекове и природне средине, по тексту из 1914. године – чита песникиња Љиљана Браловић.
 4. Ми не желимо ГМО на нашој територији! – проф. др Миладин М. Шеварлић, аутор текста Прве декларације о ГМО, коју су једногласно усвојили одборници Скупштини града Чачка, на седници 30. јануара 2013. године. Текст ове Декларације, укључујући и текст друге декларације коју су сачинили Зелени Србије, једногласно су усвојили одборници у скупштинама 135 градова и општина или 80% од укупно 169 градова и општина у Републици Србији (без података за АП Косово и Метохију). Текст Прве декларације против увоза, узгоја, прераде и промета ГМО и производа од ГМО, чита модератор скупа Миша Ћирић.
 5. Песма „Монсанто“ – Бора Ђорђевић Чорба.
 6. „И деца у Србији имају право да се хране здраво“ и поруком „Ако се не зна ко је „отац“, „мајка“ свих болести је храна у тањиру“ – др вет. мед. Зоран Јовановић, председник Удружења грађана „Ко нам трује децу“.
 7. Песма „Земља Србија“ – песникиња Љиљана Браловић.
 8. Порука мултинационалним ГМ компанијама, увозницима ГМО и производа од ГМО и ГМО лобистима у Србији: „Крајње је време да нам савест проради и да нам памет проговори!“ – проф. др Даница Грујичић, председница Удружења „Здрава Србија“.
 9. Песма „Србија“ – мушка певачка група „Дрина“ из Мачве.
 10. Порука генетичара: „Сачувајмо српску храну у свом тарињу“ – проф. др Миодраг Димитријевић
 11. Сплет градских песама – женски анасмбл „Гледанице“ уз пратњу Ратислава Благојевића са хармоником.
 12. „Ко предаје/продаје српско тржиште хране од пет милијарди евра?“ – економиста Драган Радовић
 13. Афоризми Бошка Маринковића
 14. „Како да Србија о(п)стане без ГМО“ – Милица Војић-Марковић

Породична шетња „Референдум за Србију без ГМО“ – улицама Коларчева, Теразије, Трг Николе Пашића, Таковска, Кнеза Милоша и Немањина.

 • Од Трга републике до Народне скупштине Републике Србије, са читањем кровне Декларације о ГМО и производима од ГМО, коју је аутор и народни посланик проф. др Миладин М Шеварлић предао на разматрање и усвајање Народној скупштини Републике Србије 5. маја ове године. Текст чита модератор Миша Ћирић, а делагација учесника протеста предаје захтев Народној скупштини Републике Србије да донесе Одлуку о спровођењу референдума са питањем: „Да ли сте »ЗА« или »ПРОТИВ« увоза, гајења, прераде и промета ГМО и производа од ГМО на територији Републике Србије?“, уз песму „Ово је Србија“ ансамбла „Гледанице“ и пратњу Ратислава Благојевића са хармоником.
 • Од Народне скупштине до РТС-а и предаја Захтева за организовање ТВ расправа на тему: „Да ли су ГМО и производи од ГМО здравствено и еколошки безбедни“, са поруком учесника шетње „Наука није зец да се од свакога плаши, али није ни магарац да је свако јаше“ и уз песму Љиљане Браловић „Ово није молитва“.
 • Од РТС-а до Владе Србије и предаја Захтева за утврђивање одговорности чланова Владе и запослених у државним институцијама, за неистине о ГМО у јавним изјавама и присуство ГМО и производа од ГМО у Србији, уз афоризме Бошка Маринковића.

Пратеће активности:

 • Полагање дечје заклетве по тексту из 1914. године
 • Фотографисање са учесницима скупа „Србија без ГМО“
 • Прикупљање прилога за народну кухињу Срба на АП Косово и Метохија

Напомена: На јавном скупу „Србија без ГМО“ забрањено је присуство учесника са маскама на лицу и капуљачама на глави, са партијским заставама, као и другим обележјима и транспарентима којима се вређа достојанство људи, нација и вера.

За више информација о ГМО и производима од ГМО посетите портал prviprvinaskali.com.

ДРУШТВО СРПСКИХ ДОМАЋИНА САЈТ, ФБ СТРАНА

***

*ДЕКЛАРАЦИЈА О ГМО И ПРОИЗВОДИМА ОД ГМО

*МИНИСТАРСТВО ОБЈАВИЛО ДА ЈЕ ФОРМИРАН СТРУЧНИ САВЕТ, НЕ НАВОДЕЋИ ГМО

***

Питања ППНС за Стручни савет о ГМО

Стручни савет за процену ризика у области безбедности хране који, између осталог, треба да одлучује и о промету генетички модификованих организама (ГМО) у Србији, формиран је у сарадњи Министарства пољопривреде и Министарства здравља, објавио је Блиц 29. априла. За координатора групе одређен је Ненад Доловац, доктор биотехничких наука.

Министар пољопривреде Братислав Недимовић је гостујући на РТС четири дана касније потврдио да је формирана „стручна комисија„, али на сајту Министарства пољопривреде ни шест дана након писања медија није објављена било каква информација о Савету.

Као портал који је 2015. године за рад о ГМО добио награду за новинарство у области заштите животне средине, 2. маја смо се обратили координатору Доловцу позивом да пошаље одговоре на следећа питања:

Потврђујете ли да је наведени Савет формиран и да сте координатор Савета?
Ко је конкретно предложио чланове, укључујући и Вас?
Имају ли чланови Савета препоруке научно-стручних организација, и којих, односно научних већа факултета и института, и којих?
Да ли је било предложених чланова који нису именовани за састав Савета, колико је таквих предлога било, и из којих области су били ти стручњаци?
Је ли за Савет био предложен неки аграрни економиста, и који, с обзиром да се наводи промет, а такав стручњак се бави аграрном политиком, политиком увоза, извоза – вођен националним интересима у трговини и међународним релацијама позван је да каже да ли је наш интерес да имамо ГМ семе и ГМ сточну храну или не?
Када и где су предложени чланови, укључујући и Вас, учествовали у испитивањима (не)безбедности ГМО и ГМ хране и где су објављени радове о томе?
Да ли је Савету потребан и генетичар? Образложите свој стручни суд.
Уз одговоре, координатора смо замолили да достави, као документе:

Одлуку о формирању Савета
Биографије свих чланова, укључујући сопствену, како бисмо јавности што целовитије представили Савет (има биографија које нису јавно доступне)
Стручне радове о ГМО (и ГМ храни) свих чланова, укључујући и координатора, у циљу упознавања пре свега домаће јавности, а и ширу, са чињеницама које су обрадили наши стручњаци
Обратили смо се у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја (Сл. гласник РС 120/2004, 54/2007, 104/2009, 36/2010), са назначеним надањем да ће координатор да пошаље одговоре и материјале и знатно пре Законом предвиђеног рока, с обзиром да се отвара тема од општег интереса.

Објава оваквих информација уставна је обавеза координатора ангажованог у државном апарату јер „свако има право на заштиту свог физичког и психичког здравља“, заштита здравља људи, животне средине и природних богатстава и безбедности Републике Србије су такође обавезе из највишег правног акта у држави, као и заштита потрошача јер су „посебно забрањене радње усмерене против здравља, безбедности и приватности потрошача, као и све нечасне радње на тржишту“.

Питања су 5. маја упућена и Мирку Секулићу, на сајту Министарства пољопривреде наведеном за контакта на страници „Информације од јавног значаја„.

Фото: Добро јутро – Срђан и Јелена; мапа: ППНС

ИЗВОР: prviprvinaskali.com

***

ПОВЕЗАНО:

*НЕОБЈАВЉЕНИ коментар проф. др Миладина Шеварлића на вест о ГМО у „Блиц“-у

*ПРЕСУДА СУДА У ПАРИЗУ: ВЕЛИКА ПРАВНА ПОБЕДА ЗАСТУПНИКА НАУКЕ И ЗДРАВОГ РАЗУМА ПРОТИВ МОНСАНТА – Тровачи губе рат!

*„Вести“ на суђењу Монсанту (5): Џаба докази, нема закона

*Биљана Ђоровић: Корпоративни фашизам – спајање Бајера и Монсанта

*МЕЂУНАРОДНИ МАРШ ПРОТИВ МОНСАНТА – 21.05.2016. (фото, видео)

*НАУКА: Дуготрајно излагање малим количинама Roundup-а, може да оштети бубреге и јетру – истраживање

*ЕКСКЛУЗИВНО: 17 НАУЧНИКА ПРОГОВОРИЛО – МОНСАНТОВ Roundup ИЗАЗИВА РАК

*СКАНДАЛ: ГМО гигант МОНСАНТО захтева за Светска здравствена организација повуче извештај 17 научника да пестицид Roundup изазива рак!

*АМЕРИЧКА НАУЧНИЦА: Половина деце ће бити аутистична до 2025. због Монсанта

*НАЈНОВИЈЕ ИЗ СВЕТА: Холандија забрањује Монсантов “Roundup” да би грађане заштитила од канцерогеног Глифосата

*МОНСАНТО ЈЕ СВЕСНО ТРОВАО ЉУДЕ (БАР) 35 ГОДИНА – Али нама није дозвољено да то знамо!

*Биотехнолошки лидер “Syngenta” проглашен кривим за прикривање смрти животиња узрокованих ГМО кукурузом!

*ЕУГЕНИКА у примени – МОНСТРУОЗНИ експерименти на деци целог света регулисани законима?!

*22 америчка научника властима у Америци: Монсанто ГМО кукуруз створио је мутиране инсекте!

*БИОЛОШКИ РАТ НА ПЛАНЕТИ: БАКТЕРИЈСКА ВЛАКНА У МОРГИЛОНИМА СУ ХИБРИДНИ ЦИКЛИЧНИ МОЛЕКУЛИ

—-

16.5.2017. за СРБски ФБРепотер приредила Биљана Диковић