АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Контрапункт: Интервју са Андрејом Иљичем Фурсовим


Контрапункт

Eмитујемо интервју са Андрејом Иљичем Фурсовим, професором Универзитета Ломоносов МГУ, директором института ИСАН, који је прошле недеље био гост Института за европске студије у оквиру научног семинара посвећеног истраживању система моћи.

Андреј Иљич Фурсов

Професор Фурсов је једно од најзанимљивијих и најпровокативнијих имена савремене руске историографије и друштвене науке, заслужан за јединствени подухват истраживања криптоисторије – феномена моћи и скривене моћи. Окупивши око себе изванредан међународни тим експерата, Фурсов је основао институт ИСАН са великом амбицијом да о овој теми објави десет томова, а београдска научна публика је имала прилику да се упозна са прва три тома: De Conspiratione, De Aenigmate и De Secreto.

На почетку семинара о криптоисторији, одржаног у великој сали Института за европске студије, Фурсов је указао да је његов Институт никао из чињенице да је до краја 20. века постало јасно да објекти социологије, економије и политичких наука (тржиште, грађанско друштво, политика и држава) полако нестају, будући да се политика претворила у комбинацију административних послова и шоубизниса, тржиште потпуно контролише 40 транснационалних корпорација – због чега се и не може сматрати тржиштем, а национална држава нестаје, односно, како то кажу англосаксонци, бледи…

2 replies »

 1. Цар Давид говори своме сину Соломону :
  “Буди слободан и храбар!“
  Мојсије /5. књига Мојсијева/ говори, своме наследнику – Исусу Навину:
  “Буди слободан и храбар!“
  Старац Пајсије говори, да Господу никакав рат није мио осим одбрамбени, па и то
  Му /Господу Богу/ бива тешко!
  Старац Клеопа говори: “Господ Бог држи кормило /Света/ у својим рукама!“
  Старац Тадеј Штрбуловић, такође, говори, да ће Србе оставити на миру, тек када се буду забавили сами са собом…
  И док се буду тако “забављали сами са собом“, а то ће врло, врло страшно осетити на својој кожи, Срби ће одахнути.
  Многи ће из Европе долазити у Србију за кору хлеба, после тог “забављања са смим собом“!
  Такоће, говори и за ову светску елиту, која је себи направила подземна склоништа – читаве градове – у којима ће се склонити /мислећи да се тако спасе и преживи?!/, али никада из тих склоништа-градова неће изаћи на светлост дана!
  Академик Фурсов нигде не помиње Господа Бога, а легитимише се као совјетски официр, те то, на жалост, наводи на закључак да је и он присталица Дарвинове теорије о пореклу човека – о мајмуноликом пореклу човека – а што да тира из совјетске епохе?!
  У овом тексту просто нема места за Господа Бога, а то значи: све треба да “реши“ –
  “СВЕЧОВЕК“?!, То никако не може бити тако, не бар у светлу оне наше народне изреке:
  “ЧОВЕК КАЖЕ, А БОГ РАСПОЛАЖЕ!“

  Честе приче о ”Великом брату”/“моћном”/, са добром намером, без икакве сумње, врло студиозно, аналитично и копетентно, никога не остављају равнодушним, већ напротив: помало немоћним, обесхрабреним, дефетизованим, тужним … пораженим , без могућности за борбу, а о победи и да не говоримо?!
  Ако се овој теми додају и њој сродне и врло присутне теме у читалачкој публици, попут – КРАЈА СВЕТА, ЕСХАТОНА, АРМАГЕДОНА, АНТИХРИСТИЈАНСТВА, ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА… онда то, временом, мало-помало, од читалаца ствара неку врсту “зависника” за оваквом врстом садржаја /информација/, а што јесте ЖЕЉА и НЕМАРА “Великог брата” и његових сатрапа – противника Бога и Човека!
  Хтели ми то или не, код просечног читаоца овакве теме изазивају зебњу, неизвесност, безвољност, страх /код лабилних/ … – оне врсте негативних, менталних енергија којима се негативни ентитети, насељени /усељени/ у душе присталица “Великог брата”, хране, одржавају и битишу.
  Због тога ја нисам против оваквих тема, али зато приче о СИЛИ ЗНАЧЕЊА МИСЛИ И РЕЧИ, ЕМОЦИЈАМА и КОСМОСУ морају бити незоставни део – завршни део горе поменутих тема!
  “ВЕЛИКИ БРАТ” = ОТРОВ!
  МОЋ, СИЛА ЗНАЧЕЊА МИСЛИ И РЕЧИ, ЕМОЦИЈЕ И КОСМОС, СВЕМИР = ПРОТИВ ОТРОВ!
  “ВЕЛИКИ БРАТ” = ПЕСИМИЗАМ!
  МОЋ, СИЛА ЗНАЧЕЊА МИСЛИ И РЕЧИ, ЕМОЦИЈЕ И КОСОМС, СВЕМИР = OПТИМИЗАМ!
  “САМО СВЕТЛЕ, ТИХЕ, МИРНЕ МИСЛИ…” – Отац Тадеј Штрбуловић!
  Пошто “Велики брат” својим хедонистичким, мамонистичким мислима, речима и делима уништава Планету Земљу, а она се, иначе, налази у циклусу болног, космичког преображаја, слично као и бременита жена у /пред/пороћајном стању, а и ми са њом заједно, хајдемо онда да, као њени синови и кћери – завапимо:
  – да Њено електро-статичко и електро-магнетно поље /заједно са северним и јужним мангнетним полом/ ЈЕСТ и БУДЕТ у стабилном и равнотежном стању;
  -да Њен ваздушни омотач /тропосфера, стратосфера, мезосфера, јоносфера, озонски омотач…/ ЈЕСТ и БУДЕТ у стабилном и равнотежном стању;
  – да сав биљни, животињски и минерални свет, са свим православно живућим душама у телу на Замљи и свим људима добре воље живућим на Планети Земљи, ЈЕСТТ и БУДЕТ добар, здрав, чист, паметан, племенит, стабилан и равнотежан;
  – да сва вода у атмосфери, океанима, морима, језерима, рекама, речицама, потоцима, поточићима, сва изворишта чисте пијаће и лековите минералне воде ЈЕСТ и БУДЕТ у здравом, чистом, добром, паметном, племенитом, стабилном и равнотежном стању;
  – да сва храна коју једемо ЈЕСТ и БУДЕТ у здравом, чистом, добром, паметном, племенитом, стабилном и равнотежном стању;
  – да Земљина кора /литосфера/ и Њена унутрашњост ЈЕСУ и БУДУ у здравом, чистом, добром, паметном и племенитом стању…
  Може се све ово учинити и мало сувишним, али не заборавимо да Творац РЕЧЈУ ствара Свет, а да смо Му ми сада, у овом тренутку, сапомагачи својим дборим мислима и речима у космичком преображају /препорађању/, Христообличењу Мајке Планете Земље заједно са родом људским!
  А што се тиче “Великог брата” /”бате”/ у односу на СРБСКИ НАРОД, Свети Сава плаче, не би ли од Господа Бога измолио милост за свој Србски народ – ДА СЕ ПОКАЈЕ, СЛОЖИ, УМНОЖИ И ОБОЖИ!!!
  Сада ЈЕСТЕ и БУДЕ свима нама ДОБР/иј/А и ИЗВЕСНА садашњост, којом /пре/ обличавамо прошлост и освајамо будућност!
  Ово је парафразирана мисао АРЕСЕНИЈА ПАПАЧОКА, познатог румнуског старца, исписника пок. Патријарха Павла, ликом и делом као брата близанца!
  Господ Бог у Књизи Постања говори о стварању Света, ствара га ДОБРИМ, а отпадник од Бога, са палим људима, оличеним у ”ВЕЛИКОМ БРАТУ”, сада покушава да створи ”БОЉИ” СВЕТ?!
  Обећава: “БОЉЕ СУТРА“ – “МАЛО СУТРА“!
  Отуда и објашњење, у смислу МОЋИ, СИЛЕ ЗНАЧЕЊА МИСЛИ и РЕЧИ, да нам треба остати у ДОБРОМ, а не у – “БОЉЕМ” СВЕТУ – СВЕТУ ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА!!!
  Остаје да се надамо, да ми /мислим на Србију и Србе/ нећемо баш бити у центру свих тих збивања – географски центар, прворазредни приоритет пажње “Великог брата”, већ да ћемо ми бити сасвим скрајнути, готово и нетакнути, јер ће “Велики бата” имати себи на супрот неупоредиво више него њему равног, Који ће га сатрти у прах и пепео!
  Као што је Господ побио све првенце у Египту, па и Фараоновог сина – наследника – и тако га привео памети, да ослободи Његов народ из ропства, на сличан начин може Господ да учини и са садашњим “ФАРАОНОМ“ – и тако поштеди Творевину и Своја Створења од Трећег светског рата.
  Да се обистине речи Господње: “Говори Господ: Освета је Моја!“,
  уз Христолики поклич: “ХРОСТОС ПО СРЕДИ НАС – ЈЕСТ И БУДЕТ!“
  И уз неизоставни поздрав Светог Серафима Саравског:
  ХРИСТОС ВАСКРСЕ, РАДОСТИ МОЈА!“

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

  • Поштовани Драгане!
   Ви сте на врло прикладан и разумљив начин појаснили све што је обичном човеку корисно да зна! Међутим! Свест људи данашњице је испирањем мозгова неповољна, што значи: КАКВА СВЕСТ ТАКВА СТВАРНОСТ- тачније КАКВЕ СУ ТИ МИСЛИ ТАКАВ ТИ ЈЕ ЖИВОТ-Отац Тадеј, што веродостојно осликава нашу глобалну данашњицу! Чињеница је да Бог постоји, и без ЊЕГОВЕ помоћи, свечовек није у стању да га у било ком погледу превазиђе, и ако то гордо вековима покушава, али без видног успеха! Кад свечовек тога буде свестан и промени свој начин размишљања и деловања, на кугли земаљској влада МИР, ЉУБАВ, РАЗУМЕВАЊЕ, РАЗВОЈ-БЛАГОСТАЊЕ! Све остало неистина-ЛАЖ, заблуде-илузије-ОБМАНЕ!!!

   Свиђа ми се