АКТУЕЛНО

Прочитајте шта пише у тзв. „Тиранској платформи“


Три најзначајније албанске партије у Македоније договориле су 7. јануара заједничку платформу за преговоре о новој влади, објавио је РТС. Документ, назван још и „Тиранска платформа“, изазвао је низ контроверзи због чињенице да су се лидери албанских странака претходно састали у Тирани под покровитељством премијера те земље Едија Раме.

***

РТС је на свом сајту у цјелини објавио садржај документа:

 

Ми, представници албанских политичких странака у Македонији: Демократска унија за интеграције, Коалиција Беса, Алијанса за Албанце (Демократска партија Албанаца);

Поштујући слободну и демократску вољу коју су албански бирачи испољили на ванредним парламентарним изборима 11. децембра 2016. године;

У духу Охридског споразума, демократије и потребе да се испуне нормативне обавезе које проистичу из уставних амандмана;

Афирмишући заједничке програмске и стратешке оријентације Албанаца и свих грађана Македоније;

Привржени напретку и дугорочној стабилности Македоније;

Вођени заједничким опредељењем за мир, стабилност, безбедност, међунационалну кохабитацију, у духу једнакости и достојанства, у складу са европским и међународним конвенцијама, религијском хармонијом и сарадњом у земљи и региону;

Одлучни, без алтернативе, за интеграцију у НАТО и Европску унију;

Слажемо се о међусобној подршци заједничкој политичкој агенди која предвиђа постизање сљедећих циљева током сљедећег, или било којег наредног, мандата владе:

 

1. Постизање пуне равноправности, у складу са Охридским споразумом и Уставом

– Стриктно спровођење мултиетничког принципа у Уставу Републике Македоније, у којем ће Албанци бити признати као државотворно становништво. Подршка било којој законској уставној иницијативи која јача етичку једнакост албанске популације.
– Постизање пуне језичке једнакости, употребу албанског језика на свим нивоима власти и гаранције о употреби тог језика као основног уставног права. Устав Републике Македоније треба да дефинише да су „македонски језик и његово ћирилично писмо и албански језик и његово писмо званични језици Републике Македоније“.
– Свеобухватна расправа о застави, химни и држаним симболима Републике Македоније, тако да државни симболи одржавају мултиетничко друштво и етничку једнакост.
– Усвајање Резолуције у Парламенту Републике Македоније којом би се осудио геноцид над албанским народом у Македонији од 1912. до 1956. године.
2. Постизање економске једнакости и друштвене стабилности, посебно кроз једнак регионални развој

-Успостављање новог механизма, у форми државних комитета за финансирање општина, усмерених ка праведнијем доношењу одлука о државним фондовима у корист општина.
– Формирање Министарства за политички систем и односе међу заједницама, као тијела одговорног за права заједница и интензивирање економског и друштвеног развоја у запостављеним подручјима.
– Постизање једнаке заступљеностима у безбедносним службама, војсци, обавештајним службама и судству.
– Постизање једнаког представљања на свим нивоима власти, као и државним агенцијама и друштвеним предузећима.
3. Јачање владавине права, као претпоставке за напредак у евроатлантским интеграцијама

– Спровођење реформског плана, у складу са споразумом из Пржина, Прибеовим препорукама, Хитним приоритетима реформи које је предложила Европска комисија, као и препорукама Дијалога о придруживању са ЕУ.
– Подршка непристрасном раду Специјалног тужилаштва, без политичких и етничких предрасуда.
– Расветљавање случајева и судских поступака „Сопот“, „Бродец“, „Монструм“ и „Куманово“ преко истражних комитета, или независног међународног тела.
4. Стварање духа повјерења у функцији добрих међуетничких односа, као кључне претпоставке политичке стабилности земље

– Афирмативне мере како би се обезбедило финансирање албанских културних институција на локалном и националном нивоу.
– Формирање централне институције за усавршавање језика заједница, укључујући обуку преводилаца, уредника и лектора.
5. Решавање проблема имена, у сагласности са европским вредностима и начелима међународног права

-Усвајање Заједничке обавезујуће резолуције у Скупштини Републике Македоније која ће обавезати Владу Македоније да ради активно у циљу решавања спора око имена.
-Укључивање Албанаца у радне групе за директне преговоре са Грчком.
6. Добри односи са суседима

– Укључивање Албанаца у радне групе за директне преговоре са Бугарском.
– Сарадњу са Косовом и Албанијом око интегрисаног управљања границама.
– Отварање нових граничних прелаза.
7. Брза интеграција у НАТО и Европску унију

– Постизање горе наведених тачака отвориће пут Македонији ка интеграцији у НАТО и отворити преговоре о чланству у ЕУ.
– Постизање ових циљева биће надгледано преко успостављања Округлог стола албанских парламентарних странака.
– Округли сто албанских парламентарних странака ће функционисати на принципу ротације и служиће као платформа за хармонизацију политичких акција и транспарентну комуникацију са међународним партнерима Македоније, тражећи превасходно подршку ЕУ и међународних институција.
– Округли сто ће утврдити рокове за постизање горенаведених циљева, у сагласности са законима и Уставом Републике Македоније.

 

ИЗВОР: РТРС

————-

1.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Национални програм албанаца је за сваку похвалу, јавно су га објавили и ставили на сто. Упитаћете се да ли имају право да изнесу такав програм? Нормално да имају. Имају и подршку „светске заједнице“, која га је издиктирала. Нису албанци баш толико паметни.
    А срби, имају ли свој национални програм? Смеју ли да га имају? Смеју ли да га објаве и ставе на сто? Или чекају, као и албанци, да га издиктира Брисел?
    Срби, срби – има ли нас или смо у мишјој рупи чекајући Годоа, који никада неће доћи из Брисела. Брисел диктира свој интерес да покопа србе, да нас нестане, да понове ГМО и милостиве анђеле. По потреби. Албанци су им ударна песница, поуздани партнер.
    Да чујемо шта кажу виђени срби, елита, власт!

    Свиђа ми се