АКТУЕЛНО

Одржан и 22. Протест против диктатуре: „Ко мисли да му је добро нека трпи“ (фото, видео)


Фото: Снежана Чонградин

Незадовољни грађани протестовали су 22. дан за редом, против диктатуре. Сутрашњи Протест придружиће се демонстрацијама у организацији Иницијативе Не да(ви)мо Београд, у 18 часова у Херцеговачкој улици. 

20.07 – Сутрашњи Протест против диктатуре придружује се демонстрацијама у организацији Иницијативе Не да(ви)мо Београд, у 18 часова у Херцеговачкој улици, најавио је управо са мегафона један од учесника. Демонстранти се полако разилазе са Теразија. У разговору са радницима Градске чистоће, репортерка Данаса чује да демонстранти не прљају град и да иза њих не остаје смеће вћце него иза обичних пролазника.

19.50 – Протест против диктатуре застао је код Теразијске чесме. „Знамо вас од раније“, чује се са озвучења. Видно мање протестаната присутно је у односу на време пре празника.

19.42 – Након пола сата негодовања испред Информера, седења на бетону, дозивања главног и одговорног уредника Информера Драгана Вучићевића, демонстранти су кренули назад ка Скупштини Србије.

19.27 – „Онесвести се“ кличу демонстранти испред редакције Информера. Једна од учесница протеста је малочас најавила „колективно онесвешћивање“ испред редакције овог листа речима да се нада да јој се ниста неће догодити. Она је подсетила на пребијање једног активисте Другог круга, који је, према њеним речима, пребијен након покушаја блокирања излаза из редакције овог листа. Неколицина демонстраната је кренула ка самим вратима Информера, али су их поједини, такође, учесници одвратили од тога.

 

Фото: Снежана Чонградин

19.02 – Демонстранти су кренули до Информера.

18.45 – Стотинак учесника Протеста против диктатуре окупило се на платоу испред Скупштине Србије. Неколицина њих „ђуска“ уз музику са озвучења које је и овај пут уприличено за демонстранте, а неки од њих седе на бетону и читају књиге, наводно спремају испит и уче. За сада су присутна три транспарента, „Против терора“, „20е газим, по’со не налазим“ и „Доста прогоном“.

Како су за Данас пренели учесници и логистичари протеста, испред Информера предвиђено је задржавање „неко време“, знатно дуже него обично, уз перформанс. Након тога, како сада ствари стоје, неће бити даље шетње, као што је то био случај претходних пута. „Испред Информера приредићемо перформанс, уз колективно „онесвешћивање“, навели су за Данас логистичари ових демонстрација.

Тактика протеста за дане који следе се усаглашавају међу учесницима и логистичарима Протеста против диктатуре. За сутра је предвиђен заједнички протест са оним који организује Иницијатива Не да(ви)мо Београд, поводом годину дана од бесправног рушења објеката у Херцеговачкој улици. Како је Протест против диктатуре саопштио, „након повезивања и заједничких протеста са синдикатима војске и полиције, просветарима и научном заједницом, подржаћемо протест Иницијативе Не да(ви)мо Београд“. „Због упорности Иницијативе Не да(ви)мо Београд да, без политикантства, истраје у борби упркос притисцима, због бескомпромисног истицања важности да се пронађу одговорни за више кривичних дела: рушење објеката и везивање људи у Савамали, и спречи урбанистичка превара којом се новац грађана користи за остваривање зараде владајуће финансијско-политичке елите, као и због чињенице да делимо прогресивне вредности и верујемо да јавне политике морају бити у интересу обичног човека, позивамо грађане да се придруже протесту! Не дамо им државу у којој живимо!“, наводи се у саопштењу Протеста против диктатуре.

***

Суботица: Данас колачи, а у четвртак концерт грађана на тргу

Група грађана у Суботици окупила се вечерас поново на централном градском тргу на 20. по реду протесту „Против диктатуре“ и позвала грађане који имају инструменте да их у четвртак у 19 часова понесу и одрже заједно свирку на градском тргу.


Демонстранти су на данашњи протест донели кекс-колаче преливене кафом на којима је шлагом била исписана порука подршке њиховим пријатељима из Зајечара где су јуче одржани локални избори. Један од говорника подсетио је да медији имају велики утицај на животе грађана због којих могу бити изложени манипулацијама и да је веома битно како ће да схвате поруке које им се шаљу путем медија.
“Морамо филтрирати информације јер од мора информација које данас налазимо на интернету, у штампи, на телевизији, ми сами морамо да одлучимо шта је истина, а шта није, да не дозволимо да нам други сервирају своје истине и њихово виђење ствари”, рекао је он, преноси Маглочистач.

Протест се наставља сутра у 19 часова испред зграде Народног позоришта.

***

Демонстранти из Новог Сада најавили долазак на протест Иницијативе ‘Не да(ви)мо у Београд

Учесници протеста „Против диктатуре“ у Новом Саду поручили су у понедељак увече да ће се у уторак у Београду придружити великом протесту који Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ организује поводом прве годишњице још неразјашњеног рушења зграда у четврти Савамала.

„У уторак је велики протест у Београду и добро би било да нас што више оде у Београд на протест“, рекао је на 16. протесту у Новом Саду Миран Погачар и позвао грађане да се придруже и синдикалним протестима за 1. мај.

Додао је да ће у уторак у Београду бити разговора и о будућности актуелних протеста. „Постигли смо резултате, изашли смо на улице, показали смо да нас има, да се не плашимо и да нећемо да ћутимо“, рекао је Погачар.

Он је оценио да су јучерашњи локални избори у неколико општина Србије „још једном показали насилну природу актуелне власти“.
„Ти избори су опет протекли у знаку батинаша у црним џиповима, који обилазе сва бирачка места и застрашују ко год мисли другачије. Ми нећемо да трпимо ову власт!“, казао је Погачар.

Око 150 учесника протестне поворке у Новом Саду носило је транспаренте „Против система“, „Учитељице су уз студенте“, „Ко мисли да му је добро нека трпи“, „Да ли те је учитељица тако учила“, „Бесплатно здравство“.

Имали су и црвену заставу с натписом „Пролетери свих земаља, уједините се“ и заставу Каталоније.

***

Ниш: Мање студената, више грађана

У Нишу се вечерас одражава 19. „Протест против диктатуре“, испровоциран „нерегуларностима“ на председничким изборима на којима је кандидат власти Александар Вучић институционално, финансијски и медијски изразито фаворизован.

Нико од њих није знао прецизно да каже којом маршутом ће са централног Трга краља Милана, на којем је увек почетно окупљање, колона ићи у протесну шетњу. Готово је извесно, пак, да неће изостати скандирања против Вучића, перформанс „О(не)свести се“, велики транспаренти и бука бубњева. Такође је готово извесно да ће уз студенте, већ традиционално, бити неколицина универзитетских професора, чланова Удруженог покрета слободних станара, ратних војних резервиста и радника пропалих друштвених предузећа којима држава дугује зараде. Примећује се, иначе, да се на сваком протесту расте број нешто старијих грађана, док се бројност студената смањује.

Од иницијатора демонстрација ни на почетку овог окупљања није било могуће сазнати када ће бити организована јавна дебата, иначе најављена на неком од предходних протеста, на коју би требало да буду позвани грађани, синдикати и удружења како би изнели предлоге за коначну „листу локалних захтева“. На почетној листи, коју су саставили студенти, а која је прочитана на 11. протесту, доминирају антикорупцијски, а потом синдикални, те комунални захтеви- као што су измештање пруге из центра града или изградња азила за животиње. Студенти и грађани Ниша су предходно „акламацијом“ прихватили и опште захтеве, које су предходно дефинисали студенти у Београду и Новом Саду, од смене чланова РИК-а, РЕМ-а и руководства РТС-а до комплетне смене политичке елите на челу са Вучићем.

На путу до Градске куће колона је први пут прошла поред Полицијске управе у Нишу и зграде ЈКП „Обједињене наплате“.

Протест је био посвећен медијима и један од студената је рекао у говору да грађани имају право да знају све и да буду обавештени.

„Не треба бити превише груб према медијима. Проблема у новинарству има, али и даље постоје медијске куће и професионалци који не одустају од Кодекса новинара и штите истину од људи који хоће да нам затворе очи“, казао је он.

Главни уредник „Јужних вести“ Предраг Благојевић је рекао да у Србији има „врло мало слободних медија“ и медија који смеју да критикују.

„Не верујте ни њима потпуно. У све сумњајте и проверавајте јер тек тада ћете бити грађани, а до тада сте само људи који слушају и слепо верују медијима“, изјавио је Благојевић.

На минулим изборима за председника Србије, додао је Благојевић, „нисмо имали крађу гласова, већ крађу избора јер смо у медијима могли да видимо само једног човека“.

„Грађанин Србије који се свакодневно информише читајући Информер, Курир или Ало, гледајући РТС и Пинк, његова одлука за кога ће гласати мора да буде погрешна јер није заснована на потпуним и тачним информацијама“, нагласио је Благојевић.

Протести у Нишу почели су 3.априла, али је током ускршњих празника направљена тродневна пауза. Окупљања немају формалног организатора, а студенти упорно понављају да иза њих не стоји ниједна политичка странка или председнички кандидат. На прексиноћном окупљању, које је било у знаку подршке просветарима, и присутни чланови неких просветних синдиката оградили су се од „политиканства“ и „политичких парола на протесту“. Сваки протест снима полиција у цивилу.

„Протест против диктатуре“ наставља се сутра у Нишу окупљањем у 18 часова на Тргу краља Милана.

***

ПОЖАРЕВАЦ

***

ИЗВОР: ФБ страница Против Диктатуре, ДАНАС, БЕТА

—————-

24.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Ако се омасовимо на протестима доћи ћемо до циља и биће свима добро,у противном биће само њима добро.Запошљаваће само њихове чланове са било каквим дипломама и незнањем а бисери памети бежати у бели свет.Устајмо док још има времена да нешто променимо,после ће бити касно јер њих не занима шта ће остати од државе и колико ће Срба остати да у њој живе.

    Свиђа ми се