АКТУЕЛНО

Народни бунт, протести против диктатуре: Наше оружје закон и истина


Иза демонстрација широм Србије стоје безнађе, угрожена егзистенција и бесперспективност

Власт жели да народни бунт, протесте против диктатуре, представи као заверу светских сила против Србије, што је потпуна бесмислица. Користи медијски линч за обрачун са неистомишљеницима којима се на чело ставља мета у телевизијским емисијама, управља страхом и подстиче параноју код грађана.

А студенти, војници, полицајци и сви који су на улицама само желе да врате друштво на колосек демократије јер за сада идемо ка тоталној аутократији, сагласни су у оцени саговорници Округлог стола „Вести“ Драгољуб Дража Петровић, главни и одговорни уредник листа „Данас“, Новица Антић, председник Војног синдиката Србије и Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије.

Обесправљени, уједињени на улици, показују јасну слику у којој се налази српско друштво. „Отац сам двојице синова и хоћу да они и сва деца буду безбедна, да се полиција врати струци“, истиче Мијаиловић. „Крајња је нужда што смо изашли на улице“, додаје Антић, обојица подвлачећи да не падају на „уличарске форе“ те да ће у протестима истрајати до испуњења захтева. „Александар Вучић можда почне нешто од тога да испуњава, али само оно што га директно не угрожава“, закључује Петровић.

Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије, засновао је радни однос у МУП Србије 1990 и већ наредне године упућен на тромесечни терен на КиМ. Тамо је у борбеним операцијама био и 1998. и 1999., као и 2000. и 2001. на теренима у Бујановцу и Прешеву. За помоћника командира ПС Чукарица постављен је 2005. Са колегама са целе територије Србије нареде године оснива Полицијски синдикат Србије. Европска полицијска унија на конгресу у Берлину именовала га је 2010. за заменика генералног секретара те организације.

МИЈАИЛОВИЋ: Вест да су студенти на улици затекла нас је у Москви, на састанку са представницима синдиката руских безбедносних служби. Одатле смо послали поруку да се Полицијски синдикат Србије држи слогана: Увек уз народ, увек за народ. Народ су и влада и парламент, али је врло проблематично понашање власти, накарадно, непрофесионално и врло страначко успостављање система безбедности. То је буквално страначка полиција и зато смо ми уз народ.

АНТИЋ: Када смо пре две године створили једини репрезентативни и легитимни синдикат у систему одбране, тражили смо закључење колективних уговора, првих у историји војске. Ту настаје проблем. Док власт промовише Закон о раду, говорећи да је најбољи икада, у нашем случају га не поштује.

*Нисте равноправни радници?

Новица Антић, председник је јединог репрезентативног синдиката запослених у Војсци Србије, Војног синдиката Србије. Војну школу, смер инжењерија, завршава убрзо по окончању НАТО агресије, као први у класи, а 2000. с највишим оценама завршава специјалистичку обуку за рад у криминалистичкој војној полицији где се и сада налази на служби. Од 2001. године ради на пословима криминалистичке технике и сузбијања криминалитета, а за заслуге у обављању службе више пута је похваљиван и награђиван са највишег нивоа командовања.

АНТИЋ: Тако је. Морали смо да изађемо на улице јер војска нема права на штрајк. Иза протеста широм Србије стоји тежња грађана да се изборе за поштовање закона и Устава. То су и наши циљеви.

*Шта говори о ситуацију у друштву када се протестима младих придруже војска и полиција?

Драгољуб Дража Петровић је главни и одговорни уредник београдског дневног листа „Данас“. Новинарством је почео да се бави у „Борби“ 1994. Био је стални сарадник независне ТВ продукције ВИН, новинар и колумниста „Гласа јавности“ и таблоида „Курир“. Од јуна 2009. у „Данасу“ пише колумну „Жвака у пепељари“. У анкети магазина „Статус“ изабран је за најбољег новинара 2010. Добитник је две награде „Станислав Сташа Маринковић“, награде „Драгиша Кашиковић“, „Десимир Тошић“ и награде Удружења новинара Србије „Лаза Костић“.

ПЕТРОВИЋ: Имате декларисаног аутократу који фактички одлучује у свему у земљи. Незадовољни су и остали еснафи што се, додуше, није могло видети на изборима. Бунт студената је изазван нерегуларним изборима. С обзиром на то да опозициони лидери нису на време тражили да избори буду праведни и равноправни, онда млади, који чине језгро протеста, захтевају оно што је требало да тражи политичка опозиција. Протести доказују безнађе које постоји после тријумфа Вучића од 55,6 одсто. Људи у свим браншама гледају како да врате друштво у нормалну демократску колотечину јер за сада идемо ка тоталној владавини једног човека.

СТУДЕНТИ ПОГАЂАЈУ ПРАВО У МЕТУ

*Мислите ли да су избори били демократски?

ПЕТРОВИЋ: Нису. У најутицајнијим комерцијалним медијима, на Јавном сервису, па и у већини дневне штампе била је поплава Вучића. Не само да су били његова пропагандна машина, већ су линчовали све опозиционе кандидате. То је била трка у којој је Вучић био сто метара испред, а опозиција прихватила да трчи и покуша да га стигне. Наравно да нису успели. Опозиција је одавно требало да изађе с одређеним захтевима, па ако их не испуне, да бојкотују изборе. Вероватно то не би учинили сви, али би најбитнији кандидати проевропске, демократске провинијенције. То је суштина протеста.

*Шта је суштина? Рекли сте да, ако је постојао демократски изборни процес, не значи да смо изабрали демократску власт.

МИЈАИЛОВИЋ: На изборима је све постојало сем демократског процеса. А власт то маскира па пита – победили смо, шта хоћете? Не разумеју да је народ њих изабрао и да би требало да му одговарају, разговарају о унапређењу друштва, побољшању закона. Поруке студената су чист погодак у мету јер називају ствари правим именом. Властима јако смета што су војска и полиција на страни народа. Премијер каже да може да се протестује и док су мирне демонстрације држава неће реаговати. А ко је држава? Је л’ он држава?

Што Вучић помисли, чауши напишу

*Ако премијер и председник Србије то каже, је л’ то истинска демократска порука или не види проблеме на које се са протеста указује?

МИЈАИЛОВИЋ: Парламент не функционише, влада не функционише, премијер не функционише, а ви можете да протестујете колико год хоћете – шта је смисао те неозбиљне изјаве? Шта је проблем да се реши питање бирачког списка, формира нови РИК, избори буду демократски и фер? Премијер није ту да дели народу политичке лекције, већ да штити и решава проблем.

ПЕТРОВИЋ: Вучић је у почетку одлучио да игнорише протесте, а у другој фази износи податке да је на најмасовнијем протесту на којем су учествовали и синдикати војске и полиције било 4.000 грађана. Онда му проради визионарство, па каже да ће доћи до тзв. македонског сценарија. Подсетићу да је у Македонији прво откривено да влада Николе Груевског прислушкује политичке противнике и бави се криминалним радњама, па су одржани избори, па је била пата карта, па су тек онда изашли на улице.

Вучић мисли да се у Србији протестује уз посредовање страних сила, а основна теза ове власти је да свако ко је против њих непријатељ државе или страни плаћеник. Не верују да неко може да размишља својом главом, већ за то мора неко да га плати, да ли домаћи капитал или страни, Сорош или неки други. Лист „Информер“, као неки дневни билтен Савеза комуниста, купују напредњаци да знају како да мисле, а ми остали да видимо шта Вучић мисли. Јер наш демократски премијер прво даје информације свом алтер егу – „Информер“-у и унапред преноси шта треба да се мисли и о чему.

У кампањи је Миленко Јованов из СНС-а оптужио Наташу Јеремић да је организатор дилера дроге, а када прочитате то саопштење схватате да је Вучић све то већ изговорио када је расправљао са новинарком телевизије Н1. Јованов је то само формулисао. Што Вучић помисли, то његови чауши пишу по новинама.

*Је ли војсци потребна дозвола за протест?

АНТИЋ: Војска је огледало друштва. Излазак на улице је крајња нужда и за то су криви искључиво министри одбране, било претходни Братислав Гашић или садашњи Зоран Ђорђевић. Премијер на Васкрс обилази војнике, обећава плате, прича нам бајке, а знамо да од тога нема ништа. Од Министарства одбране смо добили документа где Министарство финансија изричито каже да за повећања плата нема новца. И министар је то изјавио. Ми, припадници војске, знамо да је јако лоше то што смо изашли на улице, али то је једноставно права слика стања у друштву. Припадници војске не морају имати посебну дозволу за организовање јавног протестног окупљања. Војни синдикат Србије, као правно лице које их заступа и организује протест, дужан је да такав вид окупљања пријави полицији према закону.

Фашисте и Сорошевци

*Шта је најгоре што сте током протеста прочитали о себи?

ПЕТРОВИЋ: Да сам фашиста.

АНТИЋ: На протесту су ме новинари Пинка и „Информера“ питали да ли сам страни плаћеник и да ли сарађујем са Сорошем и Рокфелером. Сигурно ујутру кад устану прво зову мене да виде да ли ми нешто треба. Позвао сам их да провере и, ако је то истина, да шефови свих војних служби безбедности поднесу оставке. Тражили су провере и за Вељка и за мене, али када им је одговорено да су то будалаштине, то нису објавили.

МИЈАИЛОВИЋ: Већ 27 година радим у полицији, и почаствован сам када ме пљују бивши припадници земунског клана. Ја сам официр полиције, учествовао у свим могућим акцијама одбране ове земље и када ме пљује полусвет, то је за мене плус. Имао бих проблем када би Дража из „Данаса“ тако нешто рекао.

Страх од Централног затвора

*Више од две недеље нико не каже да ће услишити иједан од захтева. Да ли се иде ка томе да се протести сами од себе „угуше“?

АНТИЋ: То је ефекат куване жабе, полако пустите да све оде у колотечину. Жалосно је јер смо се надали да имају добре намере, да нам буде боље. Али, није тако. Након пет излазака на улице безбедоносних снага, а у ситуацији када је безбедност грађана Србије озбиљно угрожена, знате какво је стање на границама, нема реакције власти.

МИЈАИЛОВИЋ: Потценили су снагу и људе који воде Полицијски синдикат Србије од 18.000 чланова. Репресију над нама је покушао и режим Драгана Јочића, па смо победили. Тачно је да се иде на то да се прича разводни, обесмисли, свакодневно убацују своје људе међу студенте, отварају лажне Фејсбук странице, шире дезинформације… Осмишљене планове објављују преко својих медија у којима непрестано гледано да нам неко прети, константно нас напада, само што није рат избије.

Па ако је тако, зашто уништавате сектор безбедности? Како се припремате као држава за све те нападе? Сами себе укопавају. То је огромна манипулација државом и системом, а играју се са системом безбедности где се за шефове у МУП-у постављају политички комесари. Оптужују наш синдикат да се бави политиком само зато што смо објавили да је министар Небојша Стефановић наредио да нико од полицајаца не може да иде на политичке скупове, а поготову опозиционих партија, без дозволе.

Криминалци на функцијама

МИЈАИЛОВИЋ: Према мерама ове власти, ми из полиције можемо да користимо наша овлашћења само према обичним радницима, онима који таблоиди обележе, а на остало да окрећемо главу. Док чувају своје позиције у заштиту доводе криминализована лица. Добили смо преливање криминала из Косовске Митровице у централну Србију и Војводини, где ти криминалци иду по селима, бију и прете, а ми грађани Србије би то требало да прихватимо као демократију. Не знам да ли обичан грађанин у овој земљи има нека права јер овде имате једну СНС привилеговану Србију и остатак. Наш министар Небојша Стефановић свог тренера из теретане, особу старију од 40 година, запосли у МУП-у, а после пет месеци је официр за безбедност у амбасади Србије у Риму. Са каквим квалификацијама?

АНТИЋ: На место секретара у Министарству одбране доведен је правоснажно осуђиван човек због проневере. Војник не може да прође на конкурсу ако има прекршаје, а таквог човека доводите да доноси важне одлуке за систем безбедности.

МИЈАИЛОВИЋ: Када грађани схвате шта се ту крије иза кулиса дешава, какви су то пропусти и криминал под плаштом власти, народ ће се пробудити. Вероватно је потребна нека иницијална каписла. Ако неко не подржи младе људе, ту перспективу и будућност Србије, са њим нешто није у реду у глави. Вучић покушава да имитира Броза и ми сада треба да чекамо да изврши рокаду министара, изабере новог мандатара, па тако до јуна, а онда ко зна колико формирање владе, а за то време ће покушати да попеглају ствари, као оне листиће у РИК-у.

АНТИЋ: Због лошег стања у војсци 2016. је отишло 1.600 људи, 1.070 војника и остали старешински кадар, без могућности да зановите људе. Не можете са улице да ухватите некога и дате му да управља тенком. Апсолутна је неистина да је војска примила 300 људи. На конкурсе се јавио мало број, од тога још мање прође ригорозне критеријуме. Резултат је велика преоптерећеност запослених, 500 радних сати месечно, а не бележи се прековремени и ноћни рад. Здравствено осигурање је катастрофално. Војник чека на снимање магнетном резонанцом у својој болници, на ВМА, више од годину дана.

ПЕТРОВИЋ: „Данас“, који ове године слави 20 година постојања, доживео је да од када смо почели да пишемо о бенигне текстове о Андреју Вучићу, у којима питамо зашто обилази општинске одборе СНС-а и која је његова политичка улога, уследи линч у „Информеру“ и на Пинку уз тврдњу да сам Сорошев плаћеник. Од Нове године јавна предузећа и општине нам отказују огласе и раскидају уговоре, иако смо најјефтини за оне огласе које по закону морају да објаве. Њега тишти чак и критика на друшвеним мрежама. Јесте ли видели неког премијера да се на телевизији жали на твитове?

*Наредба да се тражи допуст за митинг? Је ли то кривично дело?

МИЈАИЛОВИЋ: Да, али се то наради усмено. Тек када сам министру одговорио да имамо аудио снимак његове наредбе, државна секретар Биљана Поповић Ивковић је престала да нас зове. С друге стране, пола полиције иде на митинге СНС-а, а међу њима и чувени сведок у корист брата Александра Вучића када је пребијен у Београду. Ако СНС-у није блам да иду људима по кућама, прете, заокружују шта сте рекли, па шта је онда проблем да се на вратима, за годину дана, појаве с аутоматском пушком?

За многа нерешених убистава, хајку на премијера, рушење Савамале, немамо одговорне. Јер, ако случај води директно до њих, никада неће бити истражен. Није њих брига за државу, него за фотеље и функције, а системом власти се бране од установа попут Централног затвора. Највећи страх им је да ће доћи неки људи који ће спровести истраге како струка налаже.

Режим сам себе укопава: Вељко Мијаиловић, Јелена Л. Петковић, Драгољуб Петровић и Новица Антић

Параноја и понижавање

*Колико је за протесте важно медијско извештавање?

ПЕТРОВИЋ: Од првог дана постоји тенденција у електронским медијима са националном фреквенцијом и највећим штампаним да се протести означе као завера светских сила против Србије и легално изабраног председника и премијера и не знам шта је он све још. Протести су грађански, чистих мотива и иза њих не стоји никаква тајна организација. РТС је почео да извештава о протестима тек када су мало спласли, пред ускршње празнике. Пинк извештава у свом стилу, на Хепију их ни не помињу, Б92 прати уздржано, док добра већина дневних новина протесте третира као недефинисану руљу у којој се појављују разни типови из сенке.

Другог дана протеста сам доживео, а био сам са Зораном Кесићем који је снимао прилог за своју ТВ емисију, да после сат и по нам на сајту „Информера“ изађе слика са потписом „Ударне песнице досовског кандидата Саша Јанковића“. Па је л’ Кесић нема паметнија посла него да води студенте против Вучића? То је потпуна параноја власти према свакоме ко критички мисли, пише или говори о њима. Сада имате само власт и непријатеље власти који, по мишљењу режима, желе да буду власт. Па замислите да Кесић и ја хоћемо да будемо власт?!

*Нећете?

ПЕТРОВИЋ: Да хоћемо, учланили бисмо се у странке. Ми смо новинари, полицајци, војници, забављачи и бавимо се својим послом, а они хоће да покажу да смо мањина која хоће њих лепе, паметне и шармантне, демократски и проевропски оријентисане, да скине с власти. А та мањина, ако је уопште мањина, нормалнија је од њихове целе пропаганде и страховите већине која иде по кућама и узнемирава људе. У два наврата сам гледао, што нисам видео за 27 година вишестраначја у Србији, да неко у директном преносу на Пинку и Студију Б тријумфално слави победу на три бирачка места, а у нашој земљи их има више од 8.000. То је жеђ да будеш моћан и понизиш све остале, да покажеш да си ти неки месија који се појављује по други пут међу Србима.

*Да ли је застрашивање када посланици на РТС-у показују фотографије са учесника протеста?

МИЈАИЛОВИЋ: То је стрељање! Ако вас неко таргетира, шта је следеће? Навођење њихових криминалних група који све раде да не оду у затвор – идите тамо и направите циркус, а ми ћемо после да пошаљемо саопштење како је то грозно. Тужилаштво би требало да реагује.
Владавина страхом

*Са протеста, синдикати војске и полиције су позвали грађане да се јаве ако имају проблема јер су на улици. Је ли вам се јавио неко?

МИЈАИЛОВИЋ: Имамо информације да је било привођења. Позвали смо грађане да нам се јаве да им помогнемо јер то нису криминалце или људи са досијеима, већ наша деца. А било је случајева и да нам СНС шаље своје људе, али они не знају да смо ми људи од заната и да не могу да нас преваре. Сматрам да ће у наредном периоду власт покушати да изазове озбиљан проблем на протестима само да би оправдала интервенцију полиције. На ту карту играју. Уместо да премијер покуша да реши проблеме, он покушава да их игнорише, омаловажи и спрда се.

АНТИЋ: Највише пријава је дошло из Београда. За једну особу нам је јављено да је извучена из масе, држана 17 сати у полицијској станици и да је чак употребљена сила. Људима се прети СМС порукама, преко Фејсбука… Позвали смо их да нам доставе фотографије и бројеве телефона, па ћемо реаговати у складу са законом. Њихов највећи проблем је што наше највеће оружје – истина, поштовање закона и то што нисмо дилетанти.

*Да ли бисте пристали на разговор са премијером у четири ока?

АНТИЋ: Наравно. Али смо позвали и све институције, органе, удружења, синдикате да нам се придруже, да направимо један народни фронт. Овај грађански протест уједињује једна ствар – непоштовање закона, угрожавање наших основних људских права и наше егзистенције. Ми кроз протест заступамо своје породице, супруге, децу. Више пута смо звали премијера и наше министре на отворену дебату, као што имамо сада код вас, да можемо да се погледамо у очи и причамо о чињеницама. Састанци које ми водимо са нашим министрима, верујте, нису на нивоу састанка неке месне заједнице, а камоли на тако високом државном нивоу.

МИЈАИЛОВИЋ: Главна флоскула нашег министра је: зашто не идете на изборе, узмете власт, па радите шта хоћете? То ме забрињава. То је њихов рецепт власти да могу да раде шта хоће. Кад год су били протести, наш министар изда наређење да сви припадници полиције радно ангажовани, а они који излазе из ноћне смене не смеју да напуштају територију матичне јединице.

АНТИЋ: А цела војска чисти. На дан протеста истерају војнике и официре у униформи, ставе рукавице и чисте као комуналци. То ми радимо ратним заробљеницима. Ако кренете од дефиниције терор – шта је терор – владавина страхом. Ви заправо застрашујете грађане Србије, свакога ко не мисли исто као ви.

*Хоће ли премијер позвати демонстранте на разговор?

ПЕТРОВИЋ: Мислим да ће премијер то урадити ако види да ће имати од тога неки политички поен. Сада би било глупо да их позове јер их третира као силе хаоса и безумља. Јер Вучић ништа не ради зато што је то нормално, него зато што може да ојача своју власт и што ће имати од тога неке користи.

Линч без ефекта

*Узевши све у обзир, који су домети протеста?

ПЕТРОВИЋ: Тешко је рећи. Ако учесници истрају, може да буде да Вучић почне да испуњава неке захтеве, али оне које директно не угрожавају њега, да би доказао да је неки демократа. Можда смени управу РТС-а, али зато што је тражио министар Вулин, па ето, испуниће и студентима. А РТС третира премијера као политичку фигуру која се не скида са вести и коментарише све што је тога дана актуелно. То раде приватне телевизије, мада ће и њима морати једног дана да се постави питање злоупотребе националне фреквенције, што, рецимо, Жељко Митровић ради у свим режимима. Информативни програм Пинка је чиста пропаганда, незабележено линчовање и ваљање неистомишљеника у блату. Када се код њих појавите као државни непријатељ, не можете цео живот да се оперете.

АНТИЋ: Протести треба да се наставе све до испуњења захтева. Припадници војске окупљени око војног синдиката одлучни су да истрају. Неће нас сломити. Подржавамо све који мисле исто као ми, ограђујемо се од сваке политизације и апсолутно ћемо поштовати све законе који нам дају широк спектар могућности.

МИЈАИЛОВИЋ: За почетак ћемо купити шлепер стиропора.

АНТИЋ: Сигурно нећемо угрозити грађане Србије јер нам је посао да их штитимо.

МИЈАИЛОВИЋ: Покушавамо да протест буде масовнији, али нас премијер свако мало избише. Али ми му нећемо дозволити да никога брише и одговорићемо на његов безобразлук. Те премијерско-уличарске- делије-Југ методе му неће проћи. Њихови преторијанци су покушали да врше притисак и на Новицу и на мене, али ми волимо такве изазове.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

—————-

23.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. „Власт жели да народни бунт, протесте против диктатуре, представи као заверу светских сила против Србије, што је потпуна бесмислица.“

    Ne nego su ‘svetske sile’ skroz nevine i neutralne… 😉

    Свиђа ми се