АКТУЕЛНО

19. Протест против диктатуре, ново окупљање испред САНУ у 17 часова (фото, видео)


Током викенда ће се Протест против диктатуре придружити демонстрацијама научника и просветара. Сутра ће студенти и остали учесници протеста шетати у колони са научницима који на тај начин изражавају своје незадовољство због стања у тој области, а у недељу ће се на исти начин прикључити незадовољним просветарима.
Од понедељка, односно следеће недеље, креће другачији вид Протеста против диктатуре, који неће подразумевати само класичне шетње – пише ДАНАС.

***

Саопштење Протеста против диктатуре о Шешељу

– С обзиром на то да је господин Шешељ већ познат по потезању ватреног оружија на демонстранте током студентских протеста ’92. године у Београду, овакво понашање нас није ни најмање изненадило. Између осталог, због тога смо се и оградили од његове подршке. Истина је да је, на самом почетку протеста испред Скупштине, кренуо аутомобилом кроз тек окупљене демонстранте у нади да ће изазвати инцидент, и да је управо зато и отворио прозор. Неки од окупљених су га чули да је претио да ће пуцати,као и да је завлачио руку под сако али то, нажалост, ни једна камера није забележила. Оно што су камере успеле да забележе јесте његово насртање колима на окупљене демонстранте и дрско понашање његовог возача који је претио и физичким обрачуном. Такво бахато понашање не приличи једном народном посланику, нити људима који који га окружују. Псовкама и увредама упућеним на рачун окупљених грађанки и грађана,и називајући окупљену масу „шачицом јада“, господин Шешељ на још један начин погазио је свој положај народног посланика, дискриминишући појединце и осуђујући њихову слободу говора и политичког изражавања, на тај начин отеловљујући кризу у којој се парламентарна демократија у овој земљи налази – пише у саопштењу Протеста против диктатуре, поводом инцидента које је лидер радикала изазвао пре неколико дана на платоу испред Скупштине Србије.

***

Саопштење групе из Београда

Свима вама који шетате са нама сваког дана, који помно пратите сва дешавања и улажете своје време, енергију и наду у ове протесте, најпре желимо да кажемо хвала. Хвала вам што излазите на улице и говорите шта мислите о овој власти и оваквом систему. Хвала вам што сте нам доказали да још увек постоје хероји међу нама, и да још увек постоји она стара, добра и лепа Србија, и онај добар и стари и прелепи Београд.

Већ неко време се постављају питања ко води ову страницу, ко то одговара медијима у име свих нас и да ли постоји заправо нека организација. Због тога смо одлучили да вам одговоримо на питања.

Ми нисмо ни Јанковићеви, ни Јеремићеви, ни Сорошеви, нисмо жути, нити страни плаћеници, ни наркомани, а ни алкохоличари. Организација у свом суштинском облику и значењу не постоји. МИ СМО ГРУПА. Група која се окупила спонтано на протестима (неки су ту од првих дана, неки су се укључили касније), постоји само како би координисала протесте и борила се да они остану наши, народни и да не допустимо ниједном политичару, странци или њиховим организацијама да их преузму и инструментализују. И сами сте сведоци да је таквих покушаја било прегршт, и да неке групације још увек покушавају на силу да преузму протест.
Многе од нас виђате свакодневно од 18ч, можда сте неке запамтили, можда и не.

Разлог је свакако тај што смо се ми држали увек по страни, не желећи да се експонирамо, нити да неко помисли да смо ми вође. Ми не желимо да будемо вође и то смо за ових осамнаест дана, надамо се, и доказали.

Која је наша улога? Могли сте да приметите транспаренте који су увек у првим редовима или озвучење. Могли сте да приметите и момке и девојке који су ту да брину о колони и да не дозволе да дође до неког инцидента, иако су протести непријављени и као такви немају овлашћена лица која брину о њему. Не, они нису полицајци – они су музичари, економисти, преводиоци, незапослени и студенти. Позивали смо на неношење страначких обележја. Захтеве смо у координацији са другим градовима и у складу са оним сто је кружилио на самим протестима и друштвеним мрежама формулисали, али они нису још увек конкретизовани, и на њима треба радити. Такође, координишемо и синхронизујемо се са осталим градовима. Ступамо у контакт са синдикатима и радницима. Бројним приликама смо затражили ваше мишљење преко анкета на друштвеним мрежама. А када за то није било могућности, трудили смо се да радимо оно што верујемо да је најбоље за све нас.

Ко жели да се придружи, добродошао је. Нисмо затворена група. Ми смо група људи који су своје политичке и идеолошке разлике оставили по страни, и удружили се зарад једног циља, да вратимо Србију на прави пут. Зато вас позивамо све да СУТРА након протеста останете ко жели да се прикључи и упозна са нама.

Нећемо одустати!

***

фото: ДАНАС

Протест против диктатуре 19. по реду завршио се на платоу испред Скупштине. За сутра је најављен протест у 17 часова, код САНУ, као подршка научницима.

20.45 – Протест против диктатуре завршио се на платоу код Скупштине. За сутра је најављен протест у 17 часова, код САНУ, као подршка научницима.

20.26 – Испред зграде Владе Србије демонстранти су кратко „попадали у несвест“, да би убрзо нагло устали скачући и узвикујући „Ко не скаче, тај је Вучић“. Колона се тренутно креће Ресавском улицом до Скупштине, где би требало да буде завршена шетња.

20.08 – Иако је планирано да се Протест против диктатуре заврши, након РТС, демонстранти су наставили до зграде Владе. То је изазвало малу пометњу међу полицајцима у цивилу. Један од њих је пришао новинарима и тражио да стану у колону, што су они одбили. „Вучићу, лопове“, ори се улицом Кнеза Милоша.

19.48 – „Београде, пробуди се“ скандирали су демонстранти испред позоришта Атеље 212. Међу студентима има приличан број старијих суграђана. Спонтаност и изостанак организације уочљиви и у данашњој шетњи Протеста против диктатуре. „Мегафон су преузели ови са Факултета драмских уметности, па стално потенцирају оно – хоћемо културу“, прича репортерки Данаса један студент.

фото: ДАНАС

19.42- „Зашто ћутите“, скандирали су демонстранти испред зграде Политика, „најстаријег листа на Балкану“

19. 35 – Минута ћутања за слободу штампе обележила је 19. по реду пролазак демонстраната испред зграде Информера. Тишину је прекинуо један од демонстраната преко мегафона: „Ајмо одавде, који ћемо к…. овде!“. „Немој да псујеш, кад те молим“, прекинуо га је други студент.

18.22 – Протест против диктатуре почео је на степеницама,односно на самим вратима парламента. Неколико стотина демонстраната слушало је обраћање једног који је позвао учеснике да прихвате позив Зорана Живковића, лидера Нове Србије и посланика Скупштине, и да уђу у парламент. Он је Фејсбук групу и званични мејл Протеста против диктатуре назвао лажним, истакавши да се нису сви сложили у вези са позивом Живковића. Он је апеловао на присутне да се одазову том позиву, јер, како је рекао, демонстранти су то заслужили, боравећи на киши и ветру данима на улици.

„Викаћемо са балкона Скупштине, уааа, онима који хвале режим и подржати оне који критикују Вучића“, рекао је тај демонстрант. Цео снимак овог излагања на степеницама парламента можете видети овде.

Док су демонстранти били на степеништу парламента на вратима се појавио посланик СНС Владимир Ђукановић који је провирио кроз стакло, што је изазвало негодовање окупљених.

***

СУБОТИЦА

*

СОМБОР

*

Крушевац: Прете отказима због протеста

Крушевљани ће се од понедељка придружити протестима у Београду јер се, како су рекли у петак новинарима, учесницима протеста свакодневно прети отказима, па многи одустају плашећи се да ће остати без посла.

У петак увече се на протесту окупило око 15 људи који су уместо шетње одлучили да остану сат времена испред Скупштине града.
Неколико учесника рекло је ФоНету да је пауза током Васкршњих празника, искоришћена како би се онима који су редовно долазили на протесте, запретило да ће остати без посла уколико наставе да протестују.

„Сваке вечери су нас фотографисали са прозора Градске куће, па су на основу тих фотографија појединачно претили људима, а посебно родитељима деце средњошколаца и студената који су долазили на протесте. То је разлог што се број учесника знатно смањио након празника“, рекли су они.
Како су рекли, „људи су заплашени и више не смеју да долазе, па смо одлучили да се од понедељка придружимо протестима у Београду и да тамо наставимо своју борбу за бољи живот у Србији“.

*

НИШ: Успешно окончана хуманитарна акција

У Нишу је вечерас одржан 13. „Протест против диктатуре“, испровоциран „нерегуларностима“ на председничким изборима на којима је кандидат власти Александар Вучић институционално, финансијски и медијски изразито фаворизован. До закључења овог издања, а 15-ак минута после термина за почетак протеста, на централном Тргу Краља Милана окупило се више десетина студената и осталих грађана.

Демонстранти су, по већ устаљеном „обичају“, након почетног окупљања на Тргу требали да крену у протесну шетњу ширим центром града, али у тренутку слања овог извештаја није било могуће сазнати маршруту, која се иначе одређује „у ходу“. На тргу је и овога пута примећена неколицина универзитетских професора, чланова Удруженог покрета слободних станара, ратних војних резервиста и радника пропалих друштвених предузећа којима држава дугује зараде.

Иницијатори демонстрација ни на почетку овог окупљања нису саопштили када ће бити организована јавна дебата, иначе најављена за ову седмицу, на коју би били позвани грађани, синдикати и удружења како би изнели предлоге за коначну „листу локалних захтева“. На почетној листи, коју су саставили студенти, а која је прочитана на 11. протесту, доминирају антикорупцијски захтеви, као и економски и синдикални, те комунални- као што су измештање пруге из центра града или изградња азила за животиње.

Окупљање је обележила вест да је за операцију малог Нишлије, Андрије Станишића, који пати од неког облика деформитета кичме, обезбеђено неопходних 718.000 динара, у оквиру акције фондације Буди хуман- Александар Шапић. Значајнији допринос оваквом епилогу дали су и учесници протеста, који су неколико пута, током шетњи, масовно донирали новац на киоску „Банка доброчинства“, у којем хуманитарка Марина Адамовић, и сама у инвалидским колицима, прикупља новац за лечење тешко болесне деце.

Студенти и грађани Ниша су предходно „акламацијом“ прихватили и опште захтеве, које су предходно дефинисали студенти у Београду и Новом Саду, од смене чланова РИК-а, РЕМ-а и руководства РТС-а до комплетне смене политичке елите на челу са Вучићем. Протести у Нишу почели су 3.априла, али је током ускршњих празника направљена тродневна пауза. Окупљања немају формалног организатора, а студенти понављају да иза њих не стоји ниједна политичка странка или председнички кандидат.

*

БЕЧ: Порука солидарности учесницима протеста

„Јављамо вам се након одржаног скупа солидарности са младима и другим грађанима који без страха излазе на ‘Протесте против диктатуре’ у Србији са поруком да нимало није свеједно шта се дешава у нашој отаџбини“, јавио је ДАНАС-у верни читалац из Беча, учесник бечких демонстрација подршке студентима у градовима Србије.

„Желимо, као и учесници протеста у градовима Србије да се систем промени. Доста је Србија била напаћена земља и не желимо да се од ње прави подручје за јефтину радну снагу. Шаљемо поруку солидарности грађанима који се не мире са садашњим системом у Србији и желимо им да не стану док се систем из корена не промени и уз њих смо. Радимо на томе да информације из Србије ширимо на немачком и енглеском, пошто су овде владајући политичари уз актуелну власти у Србији.

Дана 29. 04. у 14:00 на Хелденплацу у Бечу одржавамо други солидарни скуп, а имамо подршке и од Аустријанаца! Овде немамо подршку од наших заједница нити било ког клуба. Али то је нормално пошто они већином добијају финансијску подршку од аустријских партија, а и Владе Србије тако да је наша организација овде иста као и у Србији, чисто грађанска и сви смо појединачно кренули у ову причу. Нисмо страначке личности, само желимо да нашим суграђанима пружимо подршку из иностранства“, поручује верни читалац ДАНАС-а и организатори протеста у Бечу.

*

***

КОМЕНТАРИ СА СТРАНИЦА ПРОТЕСТА

 

*

КОРАКС

ИЗВОР: ФБ странице протеста градова у Србији, ГЛАВНА ФБ страница Protiv Diktature, ДАНАС

——————-

21.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »