АКТУЕЛНО

Одржан 18. Протест против диктатуре (фото, видео)


На званичној ФБ страници протеста гласало се:

*Готово је извесно да ће се Протест против диктатуре прикључити протесту Иницијативе Не да(ви)мо Београд, 25. априла, у Херцеговачкој улици

 ***

А КАКО ЈЕ БИЛО…  У четвртак 20. 4. 2017.

БЕОГРАД

Фото: Снежана Чонградин/ДАНАС

Осамнаести Протест против диктатуре завршен је испред Скупштине Србије око 19.30. Најупорнијих педесетак демонстраната није спречила ни киша да прошетају против диктатуре. Током шетње, код зграде РТС одали су почаст преминулом Раши Попову.

19.41 – Након обиласка РТС, Политике и Информера, где су узвикивали карактеристичне пароле „Хоћемо уживо“, „Зашто ћутите“ и „Врати коњу главу, Драгане“, Протест против диктатуре стиже на плато Скупштине где се завршава 18. шетња. „Овде смо јер не желимо власт болесног Фирера“, чује се са мегафона. Сутра у 18 часова заказан је нови протест.

Фото: Снежана Чонградин/ДАНАС

19.19 – У Светогорској улици, један старији суграђанин је гађао демонстранте јајима са терасе. Демонстранти су му под прозором отпевали: „Вуче, вуче, бубо лења“ и наставили до зграде Политике, где су скандирали „Зашто ћутите“.

19.06 – Демонстранти су кренули у шетњу скраћеном рутом, скренули су право у Таковску улицу до зграде РТС, где су минутом ћутања одали почаст данас преминулом, Раши Попову. Потом су у част Попову, клицали „Хоћемо културу“. Протест против диктатуре тренутно се креће Светогорском улицом. Демонстранти узвикују „Изађите напоље“.

18.45 – Демонстранти су се повукли са улаза у парламент и спремају се да крену у осамнаесту по реду шетњу Против диктатуре. На челу колоне налази се транспарент „Свирај крај, културом против диктатуре“.

18.24 – Педесетак учесника Протеста против диктатуре окупило се на вратима Скупштине. Демонстранти су стали са транспарентом на којем су истакнути захтеви студената на прилазу у парламент не би ли блокирали излаз аутомобила посланика који напуштају зграду Скупштине након данашње седнице.

Неколико демонстраната управо су кренули пред сама врата парламента.

ФБ страница DW (Српски/Srpski)

Након завршетка Протеста против диктатуре, биће одржан састанак логистичара и учесника демонстрација на којем би требало да буду усаглашени ставови у вези са даљим корацима и увођењу новина у досадашњи ток протеста.

ВРШАЦ

Вршац Фото: Мишо Мићић

На Градском тргу се у 18 часова упркос лошим временским приликама окупило 20-ак грађана. Демонстранти су од полазне тачке прошли корз Дворску Улицу до Народног Позоришта „Стерија“, где су изразили незадовољство поводом претераних буџетских рестрикција овој установи које значајно угрожавају квалитет програма, као и недавне политичке смене директора, како би на то место био доведен кадар СНС-а из Београда- глумица Марина Лазаревић.

Демонстранти су затим продужили кроз Руски парк до Градске куће, где су као и неколико пута до сад на врата окачени захтеви протеста „Против диктатуре“, али и подругљива „диплома“ градоначелника Београда Синише Малог. У питању је „диплома“ за завршене докторске студије комплетног идиотизма, на Факултету фантомских наука Универзитета у Београду на води, којом демонстранти доводе у питање легитимитет докторског звања поменутог политичара.

НИШ

Упркос хладном и кишовитом времену, више десетина најупорнијих студената и грађана Ниша и вечерас су одржали „Протест против диктатуре”, 15. по реду.
Они су се окупили на централном Тргу краља Милана Обреновића , а потом су се упутили до зграде нишког Суда и наставили до Градске куће, која је седиште градоначелника Ниша и чланова Градског већа. Демонстранти нису ишли у протестну шетњу.

Протести студената у Нишу почели су 3.априла, због „нерегуларности „на протеклим председничким изборима на којима је победио Александар Вучић . Студенти су, тада, спонтано изашли на улице изреволтирани „институционално, финансијским и медијским“ фаворизовањем, председничког кандидата владајуће коалиције, Александром Вучићем.

Њима су се касније придружили грађани , један број универзитетских професора, као и чланови Удруженог покрета слободних станара, ратних војних резервиста,и радника пропалих друштвених предузећа, којима држава дугује заостале зараде . На једном од протестних скупова студенти су најавили да ће „маратон трчати до краја“

Раније је најављено да ће ове седмице, у оквиру протеста, бити организована јавна дебата на којој би сви учесници изнели коначну „листу локалних захтева“. Првих дана протеста на листи студената из Ниша нашли су се антикорупцијски захтеви, унапређење економског и социјалног статуса радника, као и комунални захтеви. Нишки студенти су након тога, „акламацијом“, прихватили основне и проширене захтеве, које су дефинисали студенти Београда и Новог Сада.

Учесници протеста, широм Србије, траже смену политичке елите на челу са новоизабраним председником Србије Александром Вучићем. Захтевају ,такође’ и смену председнице републичке Скупштине Маје Гојковић као и смену чланова РИК-а, РЕМ-а и руководства РТС.
Захтевају се и фер и поштени избори, слобода медија, департизација, заштита права радника и промена социјалне и економске политике. Протести у Нишу настављају се и сутра у 18 часова.

СУБОТИЦА

Фото: Маглочистач/ Биљана Вучковић

И поред кишовитог и хладног времена, десетак најупорнијих окупило се вечерас по шеснаести пут на „Протесту против диктатуре“ у Суботици, преноси суботички портал Маглочистач. Поред тога што их није било у већем броју, присутни појединци су желели овим да охрабре грађане да покажу свој став, као и да пруже подршку демонстрантима у Београду, Новом Саду, Нишу и свим осталим градовима у којима се одржавају протести.

„Није битно да ли нас има десет, или сто или сто хиљада. Битно је да кажемо да неке ствари у овој држави се не одвијају тако како треба да се одвијају у свакој нормалној или правној држави“ – поручио је један од њих.

Захваљујући на Фејсбук подршци хиљаду и седам стотина људи, други демонстрант додаје да ће истрајати колико год да их има.
„Колико год нас мало било, дајемо све од себе сваки дан док се нешто не промени“ – додаје.

(фото: Gordana Trivunovic TumbasProtest protiv diktature Subotica | Szabadka a diktatúra ellen)

Једна од демонстранткиња истиче да они „нису овце којима је потребан предводник“.
„Оно што се ради је директан напад на нашу интелигенцију. Омаловажавају се наше дипломе, наше радно и животно искуство. Спутавају нас у свему“ – сматра она.
Додаје да на површину излази све оно против чега се борила она, њени родитељи и родитељи њених родитеља.

„Сада је све то испливало на површину, а све оно што вреди је отишло испод. Зато децо, молим вас, учите јер – знање је моћ“ – закључује она. Следеће окупљање на истом месту заказано је за сутра у 19 часова.

УЖИЦЕ

Катарина Доганџић Мићуновић, историчар уметности из Ужица

Људи се плаше да изађу на улице

На протесте сам ишла из поштовања према себи, јер је постало недопустиво трпети све што се догађа. С друге стране, понижавајуће је и то што нема никаве реакције на протесте – казала је за Данас Катарина Доганџић Мићуновић, угледна историчарка уметности из Ужица, која је учествовала у неколико Протеста против диктатуре у том граду.

Она каже да би младима требало да се придруже старији грађани али они, како је рекла, „имају службу и плаше се да изађу на улице да не би изгубили посао“.

– Надам се да ће се на неки начин, можда не у форми у којој се сада одвија протест, та врста незадовољства наставити и омасовити и да ће протест успети. Такође, надам да ће и битно променити неке ствари у нашем друштву – поручила је наша саговорница.

О ужичком протесту, који је започео 4.априла, а који је окупљао неколико десетина грађана, саговрница Danas-a каже да је то „судбина сличних протеста у мањим местима, због огромног страха људи“.
– Људи се плаше да ће бити виђени, обележени и санкционисани, зато што учествују у протестима и због тога је већи проблем да се организују протести у мањим срединама, него у великим градовима – рекла је Катарина Доганџић Мићуновић.

Детаљ са једног од предходних протеста у Ужицу Фото: Н. К.

Након паузе од неколико дана, Протест против диктатуре биће настављен у Ужицу у суботу. До сада је одржано 11 окупљања и протестних шетњи, а како њихови учесници објашњавају, прекид је уследио због лошег времена и потребе да се протест боље организује и омасови.

Насловна страна дневног листа ДАНАС за 21.4.2017. #PodrziDanas

НОВИ САД

Запослени у новосадским поштама данас од 12 до 13 часова требало је да одрже штрајк упозорења, међутим, нико из синдиката се није ни појавио испред Главне поште нити се оглашавао у овом периоду, па није познато да ли се то и догодило.
Шалтери пошта су радили редовно, а испред Главне поште се окупило и педесетак грађана који иначе учествују у протестима „Против диктатуре“, а који су раније најавили да ће доћи да подрже поштаре у њиховој борби за своја радничка права.
Овај једносатни штрајк, који су раније најављивали из синдиката запослених у поштама, требало је да буде упозорење и израз незадовољства због малих плата и чињенице да још није смењена директорка Пошта Србије Мира Петровић.

С друге стране, протесту је присуствовала председница синдиката Солидарност Гордана Којић, која је рекла да је срамота да се нико од представника поштанских радника није појавио.

„Ово је срамота да се нико од радника Поште или њиховог синдиката није удостојио да се придружи студентима и грађанима који су дошлли да их подрже у борби за њихова права. Срамотно је ако мисле да ће скривањем од протеста грађана сачувати своја радна места. Ми смо сви погођени и нико није поштеђен и само заједно можемо нешто урадити да се то промени“, рекла је Којић.

Иначе, овај скуп у подне испред Главне поште је једини који ће се данас одржати, односно неће бити протестне шетње против диктатуре, која иначе почиње у 18 часова. Организатори „Протеста против диктатуре“ су медијима након окупљања испред Поште навели да шетњи од 18 часова са Трга републике неће бити до суботе, јер се и за четвртак и петак најављују лоши временски услови.
Они су саопштили и да поздрављају оставку председнице Програмског савета РТВ-а Александра Ђурић Боснић, подсећајући да је један од главних захтева протеста смена руководства РТВ-а. Председница Програмског савета оставку је поднела данас, како је рекла, због начина извештавања те медијске куће „које већ дуже време није у складу са основним начелима новинарске професије и одредбама Закона о јавним сервисима“.

***

——-

 

ИЗВОР: ДАНАС, 021.рс, РТВ, ФБ страница DW (Српски/Srpski), ФБ страница Balkan Insight,
ФБ страница Против диктатуре

————–

21.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. Dosta je bilo.A mozete i da se prikljucite Radulovicu.Idite radite nesto.Ima posla .Nije tacno da ga nema.Samo birate.A ovi studenti,pa oni jos studiraju.Kada zavrse neka se zaposle.Bolje bi im bilo da uce .Ide juni.A ovi sendvicari neka i dalje setaju zaslepljeni svetloscu demokratije koja im se nudi iz sorosevi NVO.Neka im oni daju posao,ili su ga vec dobili.Sta mislite?

    Свиђа ми се