АКТУЕЛНО

Шабић: Једна полицијска управа тражила податке о грађанима који се лече под шифром „Ф“


Родољуб Шабић

МИНИСТАР НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ: СВЕ ЋЕ БИТИ ПРОВЕРЕНО, А ЈАВНОСТ – ОБАВЕШТЕНА

  • У акту полицијске управе којим се подаци захтевају наведено је да су потребни „како би се могло поступити по Упутству о начину организације и вршењу унутрашњих послова на безбедносном сектору, и како би се на адекватан начин ажурирао досије сектора“

ПОВЕРЕНИК за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио је данас да је покренуо надзор над Министарством унутрашњих послова (МУП) јер је једна полицијска управа од здравствене установе тражила податке грађана који се лече по основу шифре „Ф“.

Министар полиције Небојша Стефановић рекао је да је дао налог да се све провери и да ће јавност бити о свему обавештена.

Шабић је у саопштењу навео да је поступак надзора над МУП-ом у примени Закона о заштити података о личности покрену „поводом обраћања здравствене установе од које је полицијска управа њеног града затражила да достави личне податке грађана који се лече по основу здравствене шифре ‘Ф’“.

У акту полицијске управе којим се подаци захтевају наведено је да су потребни „како би се могло поступити по Упутству о начину организације и вршењу унутрашњих послова на безбедносном сектору, и како би се на адекватан начин ажурирао досије сектора“.

Повереник је оценио да је наведена обрада података о личности грађана најблаже речено екстремно проблематична и са становишта сврхе и сразмере, и поготово са становишта допуштености, односно законитости.

Ф дијагноза обухвата велики број, неколико стотина болести или девијација духа и свести (Алцхајмерова и Паркинсонова болест, шизофренија, депресија, маније, фобије али и хипохондрије, реакције на стрес, проблеми везани за конзумирање алкохола и никотина, поремећаји храњења, булимија и анорексија, ноћне море и страхови, месечарење, недостатак сексуалне жеље, транссексуализам…), дакле, података од којих је за велику већину тешко и претпоставити смисао и сврху односно сразмеру обраде од стране полиције“, навео је повереник.

Према његовим речима, обрада личних података уопште, а поготово нарочито осетљивих података, као што су медицински не може се заснивати на подзаконском акту, као што је упутство, већ само на закону.

Повереник је од МУП-а затражио да му у року од осам дана достави Упутство о начину организације и вршења унутрашњих послова на безбедносном сектору, као и одговоре по ком правном основу се прикупљају ти подаци, у коју сврху, да ли се прикупљају и на територији других полицијских управа и да ли, с обзиром да се тражи ажурирање, досијеи безбедносних сектора МУП већ садрже такве податке о личности грађана.

По окончању надзора повереник ће о резултатима надзора, као и мерама које ће предузети обавестити јавност, пише у саопштењу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је дао налог да се провере информације да је једна полицијска управа од здравствене установе тражила податке грађана који се лече по основу шифре „Ф“.

Стефановић је на конференцији за новинаре у седишту Српске напредне странке рекао да ће јавност о свему бити обавештена.

„То сам видео непосредно пре доласка овде. Дао сам налог да се провери“, рекао је Стефановић на питање да прокоментарише саопштење повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића да је покренуо надзор над МУП-ом, јер је једна полицијска управа од здравствене установе тражила податке грађана који се лече по основу шифре „Ф“.

Стефановић је навео да МУП једино прикупља податке прописане законом.

 

ИЗВОР: Бета/ФАКТИ

————

13.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »