АКТУЕЛНО

Украјинци гранатирали пољски конзулат на западу Украјине


На конзулат Пољске у Луцку на западу Украјине ноћас је испаљена граната у тренутку када је у згради било само обезбеђење, а пољско Министарство спољних послова позвало је амбасадора Украјине у Варшави и спрема протестну ноту.

„Граната је погодила последњи спрат и направила је рупу пречника 70 центиметара. Ударила је 20 центиметара изнад прозора просторије у којој је спавао човек. Да је ударила ниже десила би се страшна трагедија“, рекао је пољским медијима конзул у Луцку Кшиштоф Савицки.

Он је рекао да се ради о професионалном терористичком нападу на конзулат.

Локални украјински медији навели су да је експлозија била тако јака да се чула у селу удаљеном шест километара.

Амбасадор Украјине у Варшави хитно је позван у пољско Министарство спољних послова.

„Од украјинских власти очекујемо појачану заштиту наших дипломатских представништава, као и хитну истрагу, хапшење и кажњавање криваца“, саопштило је министарство.

Шеф пољског Бироа за националну безбедност Павел Солох рекао је да је напад на конзулат провокација, а он као и председник Сената пољског парламента Стањислав Карчевски упиру прстом у Русију.

„То је врло узнемирујућа ситуација. Конзулат је близу граница са Пољском, то је западна Украјина. Несумњиво је то провокација. Питање је ко стоји иза ње и са каквим циљем. Познат је контекст агресије Русије против Украјине“, казао је Солох.

Карчевски је такође изјавио да је убеђен да „трећа“ страна покушава да погорша односе Пољске и Украјине.

Последњих месеци у Украјини су неколико пута оскрнављени споменици и гробља Пољака, жртава етничких чишћења и масакра од стране украјинских националиста и нациста у време Другог светског рата, а украјински званичници оптужују Русију да она финансира те вандалске нападе на гробља, како би сукобила Пољску и Украјину.

***

Порошенко осудио напад на пољски конзулат у Украјини

Украјински председник Петро Порошенко осудио је данас напад на конзулат Пољске у западном делу земље који је вероватно изведен гранатом испаљеном из минобацача.

Порошенко је наредио увођење додатних мера заштите за конзулате и амбасаде у Украјини после ноћашњег напада у граду Луцку, написао је Порошенков портпарол Свјатослав Цеголко на Фејсбуку.

У нападу који се догодио рано јутрос нико није повређен, а пољски конзул у Луцку Кшиштоф Савицки рекао је за пољску новинску агенцију да је „вероватно коришћен минобацач“.

Министарство спољних послова Пољске саопштило је да је позвало украјинског амбасадора на разговор због инцидента.

На мети вандала на западу Украјине нашло се ове године неколико пољских објеката, укључујући најмање три споменика из Другог светског рата.

ИЗВОР: БЕТА

—————–

29.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић