Ћирилица

Прва књига Ђорђа Вујанића – „На раменима предака“


У петак 10. марта у организацији Удружења за одбрану ћирилице ‘Добрица Ерић’ у Српском културном центру у Београду одржана је промоција књиге ‘На раменима предака’ Ђорђа Вујанића, младог песника из сувоборског села Срезојевци.

Промоцији је присуствовао велик број људи, тако да је сала Српског културног центра била премала да прими све заинтересоване. Посебно задовољство представља чињеница да су, поред старијих посетилаца, просторије Српског културног центра у Скерлићевој 12 испунила деца, која су у великом броју дошла да чују и виде свог вршњака песника. Наиме, Ђорђе је ученик петог разреда ОШ ‘Иво Андрић’, Прањани (одељење Брезна) и члан је Књижевног друштва ‘Запис’ из Горњег Милановца. ‘На раменима предака’ је његова прва књига, а изашла је у издању Издавачке куће Митрополије дабробосанске ‘Дабар’ и Српског соколског друштва ‘СОКО’ из Вишеграда. У књизи се налазе песме посвећене вери, отаџбини и завичају, али и свим оним вредностима које су красиле наше претке. У својим песмама млади песник описује српске крајеве, лепоте села и велике историјске догађаје, али пева и о српским светитељима Светом Сави, Светом владици Николају, патријарху Павлу. Као дечак, кроз своје стихове Ђорђе се дотакао дечије маште, природе, као и животињског царства.

Поред песника, у програму учешће су узели и његови гости проф. др Милијана Савић, руководилац ресора за породицу, брак и васпитање ‘Верског добротворног старатељства’ при Архиепископији Београдско-карловачкој и песникиња Љиљана Браловић, члан Књижевног друштва ‘Запис’ и Удружења књижевника Србије. Професор Милијана Савић је истакла насушну потребу за очувањем наше вере, културе и традиције, при чему је од непроцењиве вредности очување нашег језика и ћириличног писма. Она је истакла да су породица и патријархално васпитање темељ и стуб здравог друштва, те је од изузетне важности да родитељи и просветни радници сву пажњу посвете образовању и васпитању деце и то у складу са потврђеним породичним вредностима. За бољу и сигурнију будућност свију нас, децу треба подстицати да читају књиге, посебно оне које говоре о славној, часној и светој историји српског народа и да читајући сазревају како би могла да чувају своју веру, језик, писмо и културу.

Песникиња Љиљана Браловић је говорила о озбиљности Ђорђевих песама иако је он још мали дечак. Она је казала да се својим песмама Ђорђе прикључује броју озбиљних и талентованих песника који долазе из гоњномилановачког краја. У ово време демографске кризе, беле куге и изумирања српског села уистину је вредно пажње напоменути да већина ових младих талената и будућих песника долазе из сеоских средина. На овај начин они се подстичу на једно шире сагледавање целокупних дешавања у друштву, те се усмеравају да свој таленат и стечена знања употребе на добро не само своје већ целе друштвене заједнице.

Кад се узме у обзир овакав педагошки приступ, онда и није чудно плодно песничко и књижевно стваралаштво које долази из села горњомилановачке општине и Књижевног друштва ‘Запис’. Само да напоменемо да ову песничку лепезу предводи један од највећих српских песника икад Добрица Ерић, а за њим иду Љубинко Јелић, Љиљана Браловић, Дара Радојевић и други, док их следе млади песнички таленти попут Лазара Биорца, Ђорђа Вујанића и других.

Србска јабука

На дрвету света
јабуке земаља,
а свака јабука
има свога краља.

У склоњену грању
стоји сама, кличе,
у њој се увијају
старе песме, приче.

Све јабуке црвене
од лепоте своје,
а србска је црвена
од  крваве боје.

Што друге јабуке
имају црвена платна,
србска је јабука
пред Богом златна.

Ђорђе Вујанић

Синоћњи догађај још свечанијим учиниле су и Ђорђеве сестре Ленка и Милица Вујанић, које су својим извођењем српских песама из Шумадије, са Косова и Метохије, Старе Србије и Книнске Крајине одушевиле све присутне.

Након песничког програма, у складу са васкршњим постом, за све присутне је приређено пригодно послужење. С циљем промоције Сувобора, целог рудничко-таковског краја и Општине Горњи Милановац, присутни су послужени посним домаћим пецивима, питама од сувих шљива, колачима од јабука и вишања, као и соковима из домаће радиности.

На крају све похвале и честитке Удружењу за одбрану ћирилице ‘ДОБРИЦА ЕРИЋ’, које је препознало потребу и организовало један овакав догађај како би се на овај начин промовисало очување српског писма, српске културе и традиције.

 

Мирослав Вујанић

*НАПОМЕНА:
Књигу можете наручити на следећој адреси:

Мирослав Вујанић
Срезојевци бб
32307 Брезна
Горњи Милановац

Тел. 060 66 58 044

Ел. адреса: mpvujanic@gmail.com

—————

11.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

 

1 reply »

  1. Нека ти је са срећом првенац, ова књига која по самом наслову показује славу Србског народа ,треба да ти да снаге да наставиш да тако сликовито оставиш што више писаних стихова о нашем народу и Србији.

    Свиђа ми се