АКТУЕЛНО

ХРВАТСКА: Ексхумирано 13 посмртних остатака Срба страдалих у „Олуји“


Посљедице „Олује“: Колона избјеглица из Хрватске (фото: Profimedia/AFP)

Ексхумирано 13 посмртних остатака Срба страдалих у „Олуји“

Надлежни органи Хрватске су на мјесном гробљу у Шашу, општина Суња, завршили процес ексхумација посмртних остатака жртава српске националности које су страдале у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“, саопштила је Канцеларија за нестала лица.

Процес ексхумација, завршен јуче, трајао је два радна дана и укупно је ексхумирано 13 посмртних остатака.

Према прелиминарним подацима три тијела су женског пола, девет тијела мушког пола, а за једно тијело није било могуће утврдити пол.

Од свих посмртних остатака узети су узорци ради идентификације методом ДНК анализе.

Сви ексхумирани посмртни остаци су транспортовани у Завод за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу гдје ће се обавити њихова идентификација.

У складу са потписаним међудржавним документима са Републиком Хрватском и на основу њих постигнутих договора, све вријеме трајања ексхумација у својству посматрача присуствовли су представници Комисије за нестала лица.

Спровођењем ексхумација на мјесном гробљу у Шашу, наставља се процес ексхумација гробница из региона Банија у којима су покопане жртаве страдале у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“.

Извор: Независне, Танјуг

***

„Веритас“: Више од 20 година се зна за гробницу са српским жртвама у Шашу

Документациони-информативни центар „Веритас“ саопштио је да се више од 20 година зна да су на локацији Шаш у општини Суња у Хрватској биле покопане српске жртве „Олује“, а да је за деветоро давно потврђена и прелиминарна идентификација.

Веритас (фото: veritas.org.rs)

У саопштењу, поводом завршетка ексхумације остатака 13 српских жртава са мјесног гробља Шаша, наводи се да је на тој локацији било покопано 15 посмртних остатака, од којих је пет било под именом, а остали под ознаком НН.

„Веритас“ се у овој тврдњи позива на „Попис погинулих лица у акцији `Олуја` са мјестом покопа посмртних остатака“ који је Хрватска предала српској страни у марту 1996. године.

На локацији Шаш код Суње под именом Миле Башић, према „Веритасовим“ сазнањима, покопан је Борислав Башић /68/, а ту су под именом покопани још и Петар Добрић /63/, Мара Гојсавић /65/, Никола Куриљ /72/ и Миљка Куриљ /71/ сви цивили из Шаша, Комоговине и Живаје.

На хрватском списку налазило се и име Николе Батножића, за којег је „Веритас“ утврдио да је жив, а под његовим именом да је вјероватно покопан Ђуро Жегарац /42/.

На основу протокола неидентификованих посмртних остатака са ове локације, које је хрватска страна доставила српској крајем деведесетих година прошлог вијека, породице су прелиминарно идентификовале још четири особе.

Идентификовани су Бошко Кнежевић /42/, Божо Владића /25/, Мирослав Видаковић /36/ и Љубан Медаковић /58/, сви припадници Српске војске Крајине /СВК/ из Словинаца и Шаша.

Њихове породице, које од егзодуса живе у Србији, још су у децембру 2004. године затражиле ексхумацију њихових посмртних остатака.

Према „Веритасовим“ сазнањима, прије ове групне ексхумације са ове локације, појединачно су ексхумирани посмртни остаци Маре Гојсавић и још једне особе.

Све гробове са именима годинама уназад су посјећивале породице и они су одржавани.

„Веритас“ подсјећа да је трећег дана од почетка „Олује“ група цивила из Комаговине камионом кренула према Републици Српској, али су их на путу према Костајници зауставили припадници Хрватске војске.

Они су, иако су упозорени да се у камиону налазе цивили, отворили ватру, при чему је убијена Мара Гојсавић, док је неколико цивила лакше и теже рањено.

Мирослав Видаковић, Божо Владић и Бошко Кнежевић кренули су 5. августа 1995. године аутомобилом „лада-самара“ према Републици Српској, али су их на путу од Костајнице према Црквеном Боку, у предјелу Зеленик-Евин буџак, пресрели хрватски војници и без икаквог упозорења на њих отворили ватру, у којој су сва тројица убијена.

„Веритас“ упозорава да са информацијама о погибији ових цивила и војника располаже и хрватско правосуђе, али за ове злочине још нико није процесуиран.

У посљедњих 70 година из заједничких, масовних и појединачних гробница на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине /РСК/ ексхумирано је укупно 1.464 посмртних остатака српских жртава, од чега су до сада идентификована 1.023 посмртна остатка.

На „Веритасовом“ списку несталих још се налази 1.820 лица српске нациналности који су нестали у периоду 1991-1995. на подручју Хрватске и бивше РСК. Међу несталима су 1.294 цивила, од којих 501 жена.

„Веритас“ располаже поузданим подацима о још 292 регистрована гробна мјеста, у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци смртно страдалих Срба на поменутом подручју у истом периоду, и који и 22 године по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумације.

„Веритас“ истиче да породице српских жртава вријеђа израз „хумана асанација терена“ који у својим саопштењима користи хрватска страна када је ријеч о српским жртвама, јер тај израз потпуно замагљује ко је и зашто прије асанације побио те људе.

 

Извор: СРНА/РТРС

————-

10.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић