ВЕРА

„И време је да се подигне велика бура!“ – Отац Теодор Зисис прекинуо општење са митрополитом солунским Антимом


6.3.2017. Срби на окуп

Познати грчки православни теолог, протопрезвитер Теодор Зисис је јуче, како и сам рече симболично на Недељу православља, у храму светог Антонија у Солуну објавио да на основу 15. канона Прво-другог Цариградског Сабора прекида општење са својим митрополитом Антимом због митрополитовог екуменизма. Општење је истог дана и из истих разлога прекинуо и солунски протопрезвитер Николај Манолис.

У наставку је кључни део јучерашње беседе оца Теодора Зисиса у којој је он рекао да прекида општење са својим митрополитом због митрополитовог екуменизма и Критског Сабора. Отац Зисис је заправо у овом делу беседе прочитао своје писмо које је послао митрополиту Антиму, у којем га обавештава да прекида општење и зашто. Слушајући снимак у прилогу, можете чути громогласан аплауз верног народа и клира који се чуо у храму након што је отац Теодор објавио да прекида помињање. (на 1:35)

„У категорију епископа екумениста убрајате се и Ви, преосвећени митрополите Солуна, Антиме, као што сам Вам објаснио у писму које сам Вам послао одговарајући на ваше „очинско“ писмо у којем сте ми препоручили да престанем да причам против екуменизма и Критског сабора јер се тиме наводно смућује црквена пунота.

Потврдили сте очигледно ваш екуменистички идентитет кроз похвално прихватање лажног Критског сабора, на Сабору Јеладске Цркве 23-24. новембра 2016. године и кроз Вашу наредбу да се раздели и чита у храмовима Ваше митрополије лажно образложење свега тога као „Посланица народу“.

Колико год покушавате Ви и остали епископи екуменисти да улепшате лажни сабор, нећете успети у томе! Јер то није ни Свети ни Велики Сабор, нити Сабор уопште, како проистиче из истинитог сведочанства црквене пуноте. Будући да припадате оним епископима који проповедају јерес, и како то предвиђа 15. Канон светог Фотија Великог који синтетише апостолско и отачко наслеђе, због тога прекидам помињање вашег имена током свештеничке службе, симболично од данас када је Недеља Православља.

Не прихвата мој свештенички чин чињеницу да данас Црква Светих Отаца и Светих Сабора осуђује све јереси и иконоборце, а да Ви, међутим, признајете јереси као Цркве и да са иконоборцима- протестантима чините „Светски савез цркава“.

Помињући Ваше име, имам осећај да сам и ја екумениста, да имам исту веру као Ви. И да поричем Истину Господа нашег Исуса Христа који сјаји на Часној Трпези, као што Ви радите сада и скоро сви епископи Грчке који громогласно тврде да патријарх Вартоломеј и Свети Сабор Јеладске Цркве добро тумаче речи Истине.

Ако се и Ви држите канона, нарочито 15. Канона Прво-другог сабора, похвалите ревност за веру, или ме барем оставите да вршим мој литургијски и предавачки рад у светом храму светог Антонија. Не желим да одем из храма светог Антонија! Да Вам кажем шта сам рекао једном епископу, који ми је телефонирао и рекао да не радим ово јер ће се подићи велика бура – па и време је да се подигне бура“.

Извор: Православље живот вечни

2 replies »

  1. У Србији земљи напаћеној седамдесет и више година је идеолошким маљем ударано по свести и савести словесних душа док нису постале скоро бесловесне тако да једино распознају приземне ствари, усе,насе и под се а онај мали делић народни који није пристао на издају и продају вере представља со која чува остало друштвено ткиво од бржег распадања и трулења.Слава Богу што нам је у овим тмурним временима дао Доброг Пастира владику Артемија за путовођу ка обећаном Царству Небеском!Уколико се она већина пробуди од смртног сна и приђе малом стаду утолико ће нас Господ пре спасити и од физичких непријатеља и од екумениста и од вечне погибије!
    „Да васкрсне Бог и да се расеју непријатељи Његови“-(Псалми)!

    Liked by 1 person

  2. Имали у Србији искрених снага сем Артемија да јавно позову народ на штетност коју наш врх цркве приређује деловањем кроз екуменизам?. Зашто се не штампају и приказују дела Јустина Ћелијскога која најефикасније гасе пожар екуменизма.

    Liked by 1 person