АКТУЕЛНО

МАКЕДОНИЈА: Протест у Скопљу против албанског језика и федерализације


mak3

Грађани Скопља окупили су се вечерас у том граду како би протестовали против увођења албанског језика као другог званичног језика и федерализације Македоније. Марш грађана почео је испред владе, а завршен испред зграде парламента, а према проценама извештача учествовало је неколико хиљада људи.

Скупу, који је организовало новоформирана Грађанска иницијатива за заједничку Македонију, присуствовали су неки од најзначајнијих заговорника владавине ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског. У иницијативи за заједничку Македонији наводе да немају везе са ВМРО ДПННЕ, а на скупу нису били дозвољени страначки симболи. Окупљени су носили транспаренте са порукама „Македонија је наша црвена линија“ и „Неће вам проћи!“.

mak2

Прочитан је проглас у којем се од политичких партија тражи да поштују Устав и да се обавежу да неће радити на промени имена и суштине унитарне државе, као и да не прихватају платформе које су направљене за туђе интересе и чији је циљ разбијање Македоније.

„Македонија има три Илиндана – 1903, 1944. и 1991. године. Дошло је време да обзнанимо четврти Илиндан. У сва три претходна, Македонци су јасно и недвосмислено исказали поштовање према свима који живе под овим небом. Дошло је време и за нас да покажу поштовање. Ми, савременици овог тренутка, дужни смо да спојимо све вредности из прошлости и да се усмеримо ка будућности. Ниједан патриота није против националних права, културе и традиционалних вредности својих суграђана“, наведено је у прогласу.

Како преносе медији блиски ВМРО ДПМНЕ, у иницијативи наводе да су и сами „изненађени бојем људи који су им се прикључили само 12 сати после формирања“, процењујући да је скупу присуствовало око десет хиљада грађана.

mak1

Претходно је исти протест организовало удружење „Тврдокорни“, које као и „Заједно за Македонију“ тврди да није повезано са странком ВМРО-ДПМНЕ, која је отворено позвала грађане да изађу на протесте уколико Зоран Заев формира владу.

Лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски оптужио је председника опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зорана Заева, који са албанским партијама договара коалициону владу, да припрема редефинисање и промену имена Македоније и позвао народ да брани државу.

 

ИЗВОР: n1info.com

***

ПОВЕЗАНО:

*МАКЕДОНИЈА: Заев добио подршку да буде мандатар

*МАКЕДОНИЈА: КРИЗА – ВМРО-ДПМНЕ затражио нове изборе, пропали преговори са ДУИ

*МАКЕДОНИЈА: Груевском до поноћи рок за формирање владе

———

28.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић