АКТУЕЛНО

ХРВАТСКА: Загреб – Марш центром града, „за дом спремни“, подршка Трампу, повика на Србе


hrvatska-zagreb

Председник десничарске, Аутохтоне хрватске странке права (А-ХСП) Дражен Келеминец, који је 26.2.2017. предводио неонацистички марш у центру Загреба, рекао је да та странка поштује све Србе који живе у Хрватској, али да ће се борити против „великосрпске политике“ у тој земљи.

Келеминец, који је поздравио учеснике скупа поздравима „Бог и Хрвати“, „Хрватска Хрвату“ и „За дом – спремни!“, рекао је да се не боји да поново буде ухапшен због поздрава „За дом спремни“.

Он тврди да поштује све Србе и све мањине у Хрватској јер је, како је нагласио, било много Срба који су бранили Хрватску и који је признају за државу.

„Али не може се стварати у Хрватској никаква великосрпска политика, никакав САНУ 2, и тлачити хрватски народ. Ми ћемо се против те политике борити и бити против ње“, рекао је он.

Он није пропустио прилику ни да се осврне на председника СНВ Милорада Пуповца, наводећи да у Хрватској не постоје само Пуповац и СНВ, као ни само председник СДСС-а Војислав Станимировић и његова странка, већ и други припадници српске мањине који немају приступ медијима, финансијама, немају глас и који се, како каже, противе Пуповчевој политици.

Он тврди и оптужује Пуповца да је с банкомата подигао 1,5 милиона куна без покрића, а да Државно тужилаштво није реаговало јер је Пуповац „све у овој држави“.

Келеминец каже да Пуповац не може бити изнад Државног тужилаштва и додаје да Пуповцу „не сметају хрватске куне али му смета Хрватска“ .

„Он слави четничке злочине над хрватским народом, али неће му та политика проћи, а неће ни проћи да нам забрањују наш поздрав За дом спремни“, рекао је Келеминец, који је према сазнањима портала Index.hr приведен.

Говорећи за N1 о извештају Амнести Интернешнала, у којем се констатује да је дошло до пораста нетолеранције према мањинама у Хрватској, нарочито Србима, Келеминец је упитао која је то мањина угрожена у Хрватској.

„Да ли је то мађарска мањина? Муслиманска или ромска мањина? Ја немам ништа ни против кога, ни против црнаца. Немамо расну политику, нити политику против мањина“, тврди Келеминец.

По завршетку скупа, Келеминец је позвао окупљене да пођу до гроба Анте Старчевића којег је назвао „оцем домовине“.

Он је нагласио да је његова странка борац за самосталну и независну хрватску државу због чега је против ЕУ јер ЕУ, како је рекао, влада Хрватском.

Екстремни десничари марширали су данас центром Загреба у знак подршке новом америчком председнику Доналду Трампу, а како је навео портал Index.hr, они су извикивали усташки поздрав „За дом спремни“.

Хрватски портал овај марш пореди са недавним скупом Војислава Шешеља и његових радикала, наводећи да је и данашња поворка у Загребу имала за циљ да изрази подршку америчком председнику.

Обучени у црно, носећи огроман штит са шаховницом с првим белим пољем, машући америчким заставама и заштићени полицијом, учесници марша у Загребу привлачили су погледе пролазника.

Међу заставама којима су махали истакла се и застава екстремистичког, неонацистичког НПД-а (Nationaldemokratisće Partei Deutsćlands).

ИЗВОР: РТВ

————

27.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић