АКТУЕЛНО

Директор Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф: Хрватски политичари се плаше да осуде усташтво


efraim-zurof

Директор Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф истакао је да Европа не сме да ћути на усташтво и оценио да се хрватски политичари плаше да недвосмислено осуде усташке злочине.

Зуроф је рекао да је Хрватска веома мало урадила по питању учења о злочинима усташа или борбе против „усташке носталгије“.

– Тако је изложба о Јасеновцу била едукативна катастрофа, а политички лидери у Хрватској се најчешће плаше да недвосмислено осуде усташке злочине – рекао је он за „Вечерње новости“.

На питање зашто Европа ћути на поновно бујање усташтва, иако је Хрватска чланица ЕУ, Зуроф је рекао да Европа не ћути само када су у питању усташе, него је нијема и на искорењивање истине о холокаусту у многим земљама ЕУ.

Он је рекао да је у НДХ страдало 30.000 Јевреја, од 40.000 колико их је било 1041. године, а да су 20.000 њих убиле усташе у самој Хрватској, док су преосталих 10.000 усташе депортовале у Аушвиц.

Зуроф је оценио да историја Холокауста у Србији није добро позната изван Балкана те додао да прва земља која је проглашена да је очишћена од јеврејског становништва није Србија, него Естонија.

Коментаришући поступак у Србији за рехабилитацију Милана Недића, Зуроф је истакао да је његов став врло јасан и да је убеђен да појединци, који су сарађивали са нацистима, никада не треба да буду рехабилитовани.

Он је навео да су и даље на слободи стотине, ако не и хиљаде нациста, али проблем је у томе што се не зна ко од њих може бити приведен правди, а осим њихових година, проблем је што у многим земљама нема политичке воље да се они процесуирају.

Зуроф је додао да у Норвешкој и Шведској, због уставних ограничења, многи никада неће бити кажњени, те напоменуо да подаци његовог центра показују да су од 2001. године осуђена 104 нациста, а да је од априла 2015. до марта 2016. године осуђена само једна особа у Њемачкој.

 

Извор: СРНА/РТРС

————

26.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. ……они се устежу да признају усташтво зато што су и сами усташе а овај као да би да их амнестира од те ЧИЊЕНИЦЕ !

    Свиђа ми се

  2. Па новинар „фино“ упита:“Зашто Европа ћути“,као да се родио јуче?Европа је та која то што се догађа у Хтватској форсира и финансира.Према томе то је глас Европе, па тек онда Хрватске.Европи(Хитлеровој коалицији) је циљ да се случајно Срби тамо не врате,а све остало је за нередних 100 година стратегијски испланирано.Хрвати ће радити по фабрикана у Европи и по хотелима на Медитерану, а власници свега ће бити Нијемци.Међутим,ако су ту“ луди милитантни и безобразни“ Срби,е е онда неби могло тако.Добро Нијемци знају ко је развалио Аустро-Угарску,ко је отјерао из Далмације Италију ,ко је био за опцију да Словени живе заједно?Међутим, Хрватима није до слободе и Словена.Они су срећни јер „знају“да њих Нијемци“ бескрајно воле“ и да ће долазити на Јадран да им оставе Еуре и добар провод.Срби су како воле да кажу „прљави Цигани “ и прљају им море(то сам лично слушао од дјевојке са којом сам на плажи сједио, јер је била убијеђена да сам Хрват)Замислите шта је Ватикан урадио томе народу?Према томе,сва гласна неонаци глазба у Хрватској има два диригента.Један је у Ватикану, а други у Њемачкој, а појачало је спојено на напон у Хрватској.

    Свиђа ми се

  3. Страх од реакције јавности само је оправдање. А у основи лежи: да су они католички синови, да извршавају шта им Црква каже, а Црква говори „кољи“. Са Црквом се слаже и Запад, тако да нема сврхе проучавати савест малог хрватског политичарчића – он је ту само да изврши.

    Свиђа ми се