АКТУЕЛНО

БиХ: Изетбеговић – Ревизија пресуде против Србије биће поднесена наредне седмице – РЕАГОВАЊА (фото, видео)


bakir

Наредне седмице биће поднесен захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије, потврђено је након састанка Бакира Изетбеговића са „бошњачким“ политичарима, представницима Исламске заједнице и невладиног сектора.

Изeтбеговић је рекао да су нови докази на којима базирају захтјев за ревизију оно што је „испливало“ током суђења генералу Ратку Младићу.

У мултинационалној земљи, одлучили су једнонационално. Или оркестрирано – званичници партија са сједиштем у Сарајеву, „бошњачке“ вође и пробрана удружења, стали су иза Бакира Изетбеговића. Ревизија ће пут Хага, а заступаће је Сакиб Софтић.

„Бошњачки“ члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић каже да је Софтић 14. октобра 2002. године добио пуномоћ, те да онај „ко тврди да није легалан, нека то докаже“.

Још 2013. године Софтић је, међутим, сам доказивао да му је мандат одавно прошао. Оштро је исправљао сарајевске новинаре када су га представљали као агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу.

Како је, у међувремену, еволуирао из бившег у актуелног, на основу 15 година старе пуномоћи, одлучиће по свему судећи Суд правде у Хагу, када му апликација стигне. Одлучиваће и о наводно новим доказима. Стизали су, каже Изетбеговић, сукцесивно. Између осталог, из још незавршеног процеса против генерала Ратка Младића. Ни хашке судије те наводне доказе још нису оцијениле валидним. Али, Изетбеговић и његови правници, јесу. Баш као и Софтић, еволуирали су и циљеви ревизије. Са лажним ореолом миротворца и истом таквом тапијом на статус жртве, није кажу ревизија усмјерена против Срба или Србије, већ за стварање претпоставки за међунационално повјерење и добросусједске односе.

Од међунационалног повјерење до највеће постдејтонске кризе у БиХ, како је Изетбеговић ономад и најавио, пут тешко да ће водити преко Хага.

096853

На данашњем састанку закључено је да постоји довољно доказа да се крене у процес ревизије пресуде и да Сакиб Софтић има мандат агента – да може покренути процес ревизије.

Изетбеговић је најавио да је ће сљедеће седмице бити поднесен захтјев за ревизију пресуде, те навео да већина учесника савјетовања подржала ту иницијативу. Према његовим ријечима, циљ скупа није било доношење одлуке, нити је то било могуће, него је савјетовање одржано како би се његови учесници упознали о налазима експертске групе и кључним елементима за покретање просеца ревизије.

Највиши званичници Републике Српске и српски представници у институцијама БиХ раније су упозорили да је покретање процеса ревизије неуставно и неприхватљиво.

Новинарима није било дозвољено присуство, а пред почетак састанка присутнима се обратио само Жељко Комшић који је поручио да вјерује да је Изетбеговић већ донио одлуку да се покрене поступак, али да са овим скупом жели да подијели одговорност са другим учесницима.

Говорећи о доказима, Комшић је рекао да су они постајали и прије десет година, али да нису имали толику снагу да би одиграли кључну улогу у једном процесу који је, према његовом мишљењу, и тада био политички.

096854

Адвокат Асим Црналић рекао је да није упознат о томе како су организатори замислили данашњи скуп и да ће свој став заузети када види до каквих нових доказа се дошло.

Предсједницa УО Фондације „Правда за БиХ“ Фадила Мемишевић рекла је, уочи састанка, да ће захтјев за ревизију тужбе БиХ против Србије бити сљедеће седмице упућен Међународном суду правде у Хагу.

Индикитивно, данашњем скупу није присуствовао Денис Звиздић који је ових дана био у Београду и поново слао поруке мира и дијалога, док његов шеф Бакир Изетбеговић спрема нови удар на Србију и компликује ситуацију и у региону.

Изетбеговић се јуче састао с правним заступницима на консултацијама пред одлуку о покретању ревизије пресуде. Након петочасовног састанка у Предсједништву БиХ, Изетбеговић није саопштио детаље састанка, наводећи да ће јавност о свему бити упозната данас.

096855

Крајњи рок за подношење захтјева за ревизију је 26. фебруар.

Најава покретања процеса ревизије изазвало је бурна реаговања у Босни и Херцеговини. Због тога није одржана јучерашња сједница Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине јер сједници нису присуствовали посланици из Републике Српске.

ИЗВОР: РТРС

***

Иванић: Сутра прес конференција о Изетбеговићевом захтјеву за ревизију пресуде

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић одржаће сутра у Бањалуци конференцију за новинаре на којој ће говорити о најављеном подношењу захтјева за ревизију пресуде БиХ против Србије пред Међународних судом правде у Хагу, речено је Срни у кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ.

ivanic

Конференција за медије биће одржана у 12.00 часова у кабинету члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

„Бошњачки“ члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић најавио је да ће сљедеће седмице бити поднесен захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.

Највиши званичници Републике Српске и српски представници у институцијама БиХ раније су упозорили да је покретање процеса ревизије неуставно и неприхватљиво.

Рок за подношење захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије истиче 26. фебруара.

Извор: СРНА

***

Човић: Одлука видно нарушила односе у БиХ

Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић огласио се поводом одлуке „бошњачког“ члана Предсједништва Бакира Изетбеговића о подношењу ревизије пресуде БиХ против Србије.

covic

– Жалости ме што је једна тако важна одлука донесена без консензуса, посебно јер то није у складу с оним како смо се опредијелили да ћемо дјеловати. То није добро за институционалну равнотежу и односе на чијој изградњи смо напорно радили у протеклом раздобљу – рекао је Човић.

Човић је навео да будућност БиХ зависи од квалитета унутрашњих односа које треба градити, а који се не могу унаприједити на овакав начин.

–  Једнострано дјеловање и одлучивање не води стабилности и пријеко потребном помирењу. Не бих желио повриједити никога, али морамо бити свјесни окружења у којем живимо те да је, нажалост, оваква одлука унијела непотребан немир и видно нарушила односе унутар БиХ – истакао је Човић.

Извор: Дневни аваз

***

Додик: Срби тешко могу наћи саговорника за мир међу „бошњачким“ политичарима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је друштво за прошлост и сукобе, како би се укратко могао назвати данашњи скуп у сарајевској Вијећници под покровитељством Бакира Изетбеговића, потврда да Срби у БиХ међу политичким „бошњацима“ тешко могу наћи саговорника за мир, будућност или европске интеграције.

dodik

„Осим што је најављена ревизија тужбе лажна, јер је не подноси БиХ већ само један народ или дијелови једног народа, она је и са моралног и сваког другог становишта неприхватљива. Ни прије десет година нису постојали докази против Републике Србије, они не постоје ни данас, из простог разлога што Србија није ни урадила оно што јој муслимани у БиХ покушавају ставити на терет“, истакао је Додик коментаришући одлуку већине учесника данашњег савјетовања у Сарајеву, коме су присуствовали представници „бошњачке“ политичке, вјерске и невладине заједнице, да дају подршку Изетбеговићевој иницијативи за подношење захтјева за ревизију пресуде против Србије.

Предсједник Српске је нагласио да се од српских представника у заједничким институцијама БиХ очекује да се пред судом у Хагу оспори легитимитет ревизије поменуте пресуде, а пред правосуђем у БиХ кривични поступак против Бакира Изетбеговића.

„Индикативно је што традиционални заштитници и слова и духа Дејтона оличени у ОХР и Амбасади САД у Сарајеву, у једностраном акту једног члана Предсједништва БиХ мимо воље, договора или сагласности друга два члана, нису видјели кршење Дејтонског мировног споразума, чак ни дестабилизацију прилика у самој БиХ“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је референдум у Републици Српској, као врховно демократско достигнуће квалификован као прекршај Дејтонског мировног споразума и дестабилизација БиХ и запитао како се онда зове ова самовоља и дивљање у спољној политици БиХ, која се проводи кршећи више закона земље за коју се боре још само странци.

Извор: СРНА

***

Чубриловић: Један у низу неразумних корака Бакира Изетбеговића

Предсједник Народне скупштине Републике Српске сматра да најава „бошњачког“ члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће сљедеће седмице бити поднесен захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид представља још један у низу неразумних Изетбеговићевих корака у посљедње вријеме.

cubrilovic

– У оваквој ситуацији, каква је у БиХ, ићи са још једном ситуацијом која не доприноси никаквом смирењу унутар БиХ и свађати се са сусједима, потпуно је неразумно са позиције на којој се налази Бакир Изетбеговић – рекао је Чубриловић Срни.

Он је закључио да је Изетбеговић имао много шанси да рјешава проблеме БиХ са позиције члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ, а не да, користећи прошлост, гура народ у још веће проблеме“, додао је Чубриловић.

На питање да ли се ускоро може очекивати да буде одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске у вези са подношењем захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, Чубриловић је рекао да у парламент Српске још није стигао такав захтјев.

– Ми немамо никакав захтјев, да ли ће доћи, с обзиром на новонасталу ситуацију до неког захтјева или неког рјешења око тога, биће познато у наредних неколико дана – закључио је Чубриловић.

Извор: СРНА

***

Оштра реаговања из Српске на Изетбеговићеву одлуку

Данашња одлука Бакира Изетбегића да покрене ревизију тужбе против Србије из Српске је оштро осуђена.
Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да најављено покретање ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид представља веома штетну и лошу одлуку Бакира Изетбеговића, који очигледно има намјеру да поведе БиХ у једну велику кризу.

– Изетбеговић без било каквог новог аргумента покреће ревизију тужбе против Србије која ће нас вратити назад и која ће зауставити БиХ наредних неколико седмица и мјесеци – рекао је Бореновић Срни.

Предсједник НДП-а Драган Чавић најавио је једну врсту блокаде функционирања БиХ све док Међународни суд правде у Хагу, како очекује, не одбије захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије. Чавић је рекао да ће СзП у наредна два до три дана заузети коначан став о учешћу својих представника у бх. институцијама, те да мисли да ће функционисање институција БиХ бити на чекању све док Суд у Хагу не одбије апелацију.

Начелника Сребренице Младен Грујичић рекао је за Н1 да враћање у прошлост неће донијети добро никоме.

– Све оно што што се ретроактивно уназад враћамо и радимо, неће донијети никоме добро – рекао је Грујичић, додавши да у Сребреници жели показати политику развоја без етничких мимоилажења.

ИЗВОР: РТРС

***

 Вучић: Ревизија тужбе лоша за односе БиХ и Србије

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је вијест о ревизији тужбе коју БиХ покреће против Србије тешка и лоша за односе Србије и БиХ и оцијенио да је овом тужбом много више изгубила БиХ него што било шта може да изгуби Србија.

vucic

Србија и њено политичко руководство и Влада ништа нису учинили да би проузроковале такву реакцију Сарајева. Без обзира на све, уверен сам да ћемо умети да сачувамо наше државне и националне интересе, али ћемо упркос свему, наставити да разговарамо са руководством у БиХ у жељи да трајно осигурамо мир на Балкану, рекао је Вучић за „Блиц“.

Овом тужбом, оцијенио је он, много је више изгубила БиХ него што било шта може да изгуби Србија.

Извор: СРНА

РТРС

——————–

17.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ДА ИМА ПАМЕТИ У ТЗВ ВЛАДИ СРБИЈЕ КАО ШТО ЈЕ НЕМА ТРЕБА САМО РЕЋИ ТЗВ бих НЕ ПОСТОЈИ ТО ЈЕ ИЗМИСЛИЛА окупаторска аустроугарска ДА ПОДЕЛИ СРБСТВО И ПИТАТИ ТЕ ТЗВ хашке судије ОТВОРЕНО ДА ЛИ ОНИ ПРИЗНАЈУ ОНО ШТО ЈЕ сатрап СКЕПО НЕКАКЕ републике ТО ЈЕ ЗАПАДНА СРБИЈА СВЕ ГОРЕ ДО СРБСКИХ МОРАВИЦА КАКВА бих и бакир и мило ђукановић хашим тачи и остали погани рдђе несоји

    Liked by 1 person

  2. Ова тужба не само да је неуставна него и нелегална. То је приватна тужба Бакирова против Срба. Софтић као агент требао би кривично одговарати за свој поступак заступања пред Хагом јер нема мандата испред БиХ.
    А шта је и како је то довело до нелегалне ревизије тужбе питање треба упутити америчкој амбасади у Сарајеву и амбасадорки Кормак. Тамо су сви извори и детаљи.
    Кормакова је преостали пипак Обамине политике у БиХ с разлогом дестабилизације овог региона. Хашке судије су већ инструисане по овом питању. Хоће ли прихватити или одбацити ревизију? , чекајмо.

    Свиђа ми се