Видео

Две спектакуларне стручне трибине у Београду протекле недеље (видео)


Неопходна нова економска (и државна) политика у Србији, препуне сале: проф. Др Слобдан Комазец и Драган Рдовић у ДКСГ и др Драган Петровић и Бранко Драгаш у седишту Ћирилице.

***

Због затворености медија у Србији за стручно и алтернативно излагање концепција економско-финансијских, социјалних и практично свих других важних друштвених, и посебно политичких питања, огромно је интересовање грађана да чују излагања и концепције угледних интелектуалаца и стручњака који нису део режима (или „жуте опозиције“, заправо „црвених и плавих“ у вазалном и некритичко поданичком односу на Брисел и Вашингтон).

У том правцу две трибине одржане протекле седмице у Београду, управо на економске и најважније друштвене, па и политичке теме, угледних интелектуалаца и стручњака који нису део режима и компардора, изазвале су незапамћено интересовање публике. У оба случаја сале су биле претесне (и део публике је стајао), те су снимци трибина стављени на ју тубе постигли веома велики број прегледа у врло кратком року.

sl1

Прво је у Дому културе студентски град, на Новом Београду одржана трибина једног од водећих стручњака на српском, па и екс југословенском простору у области економије, посебно финансијско-банкарског сектора проф. Др Слободана Комазеца и сјајног економског стручњака за сиву економију Драгана Радовића. У препуној сали, где је део присутних стајао, Комазец је представио филигрантски прецизно све најважније макроекономске пропусте власти у Србији и изнео алтернативну могућу и успешну концепцију.

Драган Радовић је на конкретним примерима економије у Србији навео бројне махинације и пропусте, злоупотребе са колосалним финансијским проневерама, које власти не санкционишу, заправо та сива економија је део система, која својим губицима вишеструко надмашује све „добитке“ које власт узима смањењем плата и пензија од грађана.

Поражавајуће је да овако јасно, стручно и аргументовано указивање на колосалне пропусте владајуће макроекономске политике и вођења привреде, се не може ни изблиза чути у медијима, посебно оним важнијим на територији Србије због блокаде, притисака и медијског мрака. Након уводног излагања двојице стручњака, уследила је демократска и стручна расправа са присутнима на трибини, у којој су узели учешћа, између осталих и угледни професори универзитета, стручњаци, бивши владини функционери и др.

dragan-petrovic

Два дана касније, првог фебруара, у просторијама Српског културног центра (седиште друштва Ћирилица) поред Народне библиотеке Србије одржана је трибина „Свет у мултиполаризму“ на којој су говорили др Драган Петровић плодан и мултидисциплинаран научни стваралац и познати економиста Бранко Драгаш. Сала је такође била претесна да прими све посетиоце и Петровић и Драгаш су након својих уводних излагања одговарали на многа питања присутних.

Петровић је у свом уводном излагању представио са историјско геополитичког аспекта значај процеса чији смо савременици постепеног прерастања светског поретка ка мултиполарном, узроке и поседице ових процеса, и каква је у оквиру свега тога позиција Срба.

Драгаш је говорећи о новој позицији Трампа, Путиновом концепту у Русији и општој кризи неолиберализма, такође указивао на српски интерес и какву би политику могли у том правцу водити од економије до међународних односа. Оба излагача су се сложила да је постојећи неолиберални концепт у Србији штетан и депласиран, те неадекватност у постојећим околностима досадашњег друштвеног и политичког коцепта, као и на правце алтернативне политике која би се могла водити.

Слабост парламентарне опозиције могла би да буде велики хендикеп за покушај преокретања постојећег стања, где је врло важна јавна сфера и полемичка излагања, која су опет због блокаде медија изузетно отежана. За само два дана на ју тубе ова трибина је постигла 5000 прегледа, не рачунајући бројне прегледе на копијама ју тубе снимка трибине.

Присутни су предлагали у својим јављањима, да се постојећа медијска блокада и доминација компрадора у важним институцијама система, науке и културе, а при неизоставној потреби земље и народа за променама постојеће погубне макроекономске, социјалне и државне политике, макар делимично санира организацијом серија дебатних трибина уважених стручњака и интелектуалаца које би се снимале и представљале на ју тубе и интернет телевизијама и порталима.

________

Приредила редакција СРБског ФБРепортера
6.2.2017

 

 

2 replies »

 1. @Tekst koji otkriva istinu o Izraaelskoj novinarki Ravini Pazit i njenom proterivnju iz Srbije.
  Анонимус се јавља и поставља питања ДРЖАВИ? Има ли то смисла и основних елемената пристојности. Изађи из мишје рупе и као сви озбиљни људи постави питање, напиши отворено писмо и ПОТПИШИ СЕ. Ја се обавезујем, да то писмо пренесем на најмање 500 адреса(медији, новинари, удужења, странке, српско-руска друштва, пријатељи и остали). На твоју несрећу, за то треба има три чисте, које ти очигледно немаш. slobodan.mlinarevic@gmail.com

  Свиђа ми се

 2. Evo teksta koji otkriva istinu o Izraaelskoj novinarki Ravini Pazit i njenom proterivnju iz Srbije.

  Томислав Кресовић: Зашто је премијер Вучић протерао из Србије израелску новинарку?
  КАТЕГОРИЈА ВЕСТИ ИЗ СРБИЈЕ / ДАНА 30/01/2017 У 12:51 ЧАСОВА /

  Израелска новинарка Равина Пазит која већ дуже од 25 година прати балканска дешавања и добар је познавалац исламског питања постала је “персона нон грата”. У Србији по препоруци и захтеву владе Србије односно премијера Александра Вучића због “неумесног питања”.Новинарка Равин Пазит није само искусни новинар и део “седме силе,” већ је и добро обавештена по низу геополтичких и економских питања које су интересантне за Израел и њену спољну полтику.

  Новинарка Равина Пазит као “експерт” за Балкан и ислам повезана је са моћним информативним системима израелске обавештајне службе Мосад, која пати токове новца посебно арапских држава у Европи и на Балкану. Мосад који има своје интересе на Балкану међу првима је пратио улогу Саудијсе Арабије у вези балканског конфликта, посебно долазак и мисију Осаме Бин Ладена на Балкану 1992 године. Управо новинарка Равина Пазит је међу првима уочила долазак Осаме Бин Ладена у БИХ у посету Алији Изетбеговићу као и у посети тадашњем председнуку Албаније др Саљу Бериши. Мосад је давао битна информације властима Републике Српске али и Србије око кретања исламских добровољаца и улози мрежа Ал Каиде на Балкану.

  Обавештајно или новинарксо питање- Где је истина?

  Израелске службе безбедности које на Балкану делује преко својих централа у Софији, Бечу, Атини као и мрежа у Београду, Бања Луци и Загребу пажљиво прати токове новца арапског и исламског капитала и интереса. Равин Пазит није “обични” новинар већ “ветерна” који је добро обавештен.

  Главна поента је зашто је она због свог питања упућеног премијеру Србије проглашена за непожејну у Србији. По писању портала ЈП “Србија данас” новинарка Равин Пазит тражила је интервију односно одговор премијера само на једну питање. Израелска новинарка је питала премијера Александра Вучића. Да ли је тачна информација да се новац из ЕПС-а, Телекома, РТБ Бор и других јавних предузећа Србије, пребацује на оф шор рачуне на Kипру па затим у Саудијску Арабију одакле се поново враћа „опран“ у Србију да би се њиме финансирала градња Београда на води и да је аранжман са наводним арапским инвеститорима само параван за највеће прање новца у новијој српској историји.

  Уместо било какавог одговора макар и “немуштог” или “дипломатски” увијеног или одговора да премјер сада нема времена да одговори уследило је позив из кабинета Премијера Вућића где је новинарка сачекана је од сефа кабинета и саопштено је да више не ужива гостопримство наше владе и да у најкраћем могућем року напусти Србију. Иначе шеф кабинета премијера Александра Вучића је био и шеф кабинета Млађена Динкића.

  Постоје јасне индиције да је Млађен Динкић на разне начине укључен у финансиске трансакције везане за пројекат “Београд на води”. Ако је било незгодно или провокативно питање које представља део пословне или државне тајне владе и премијера Србије онда је постојао начин да се културно одговори. Приступ кабинета премијера говори о нецивилизованом поступку који угрожава рејтинг владе и премијера и слободу јавности и информација. У истој мери овакви потези где кабинети премијера, а не министарство за културу и информације реагују према страним новинарима говори о ауторитарном приступу који отвара сумње. Искуства држава ЕУ не указују да кабинети премијера отказују гостопримство страним новинарима, дипломатама или обавештајцима других држава.Све се ради по закону и прописима, и то дискретно ако постоје валидне информације о лошим намерама. Израелци и њихови новинари који нису “жута штампа” су добро обавештени и овај потез кабинета односно шефа кабинета много говори у негативном контексту.

  Равина Пазит о Додику, Републици Српској, исламу

  Треба констаовати да је новианрка Равина Пазит наклоњена српским интересима на Балкану али пише у интесу своје владе. Рецимо писање о Милораду Додику из 2012 године у водећем израелском листу „Макор Ришон“(”Први извор”) Равина Пазит описује по писању медија из РС председника Републике Српске Милорада Додика као државника међународних размјера, можда јединог таквог на Балкану.Лист пише “ Током овогодишњег парастоса и помена жртвама усташког логора Јасеновац у Доњој Градини могао је да се осети посебан однос поштовања и симпатија представника јеврејских организација из Америке према председнику Републике Српске Милораду Додику”

  Новинарка Пазит Атлас-Равина закључила је да Додик својом појавом високог и маркантног човека, широких рамена, непосредног стила, подсећа на легендарног израелског генерала и државника Аријела Шарона и да га на тај начин посматрају и представници јеврејских организација.Извршни потпредседник Kонференције председника главних америчких јеврејских организација Малколм Хонлајн рекао је, како преноси лист, да има нечег у начину доношења одлука, као и у жестини председника Додика што подсећа на Шарона. Додик у интервјуу израелском листу износи спремност да се суочи са дешавањима у Сребреници, али се не либи ни да критикује Запад за попустљивост у погледу развијања мреже исламских радикалних елемената у БиХ. Додик наглашава да се јеврејски народ из пепела Холокауста подигао и постигао завидне резултате у многим областима, што би у много чему требало да послужи као модел српском народу и Републици Српској.- После тешке историјске грешке зване Југославија, српски народ не сме да понови исту грешку у новој форми, под именом БиХ рекао је Додик.

  Свиђа ми се