Насиље

Врбас: Продали стан без знања власника!


Стан Врбашанке продали због туђег дуга

РТВ, 30.1.2017.

Стан Јелке Ковачев продат је без њеног знања, јер је, након куповине стана, пропустила да упише непокретност на своје име у катастарске књиге. Стан је продат због потраживања банке према катастарском власнику, а госпођа Ковачев и даље покушава да задржи једину некретнину коју је успела да стекне у животу са скромном радничком платом.

Двособни стан у центру Врбаса, Јелка Ковачев је купила 2007. године, купопродајни уговор је оверила у суду, али некретнину није уписала у катастар, па је формално, власник остао продавац, Жељко Гардашевић.

У међувремену, против њега је Збербанка повела поступак за наплату потраживања, а суд је наложио да наплата буде извршена продајом стана.

jelka-kovacev_660x330

РТВ

Јелка Ковачев, власница стана каже да је за сво то време нико није обавестио да се продаје њена имовина.

„Мени је Гардашевић јавио пре него што је продато, али ја нисам могла ући у суд. Ја немам позив, нисам имала ништа чиме бих могла да се обратим суду, разумете? Ја сам одмах ангажовала адвоката, тражила предмет, међутим, у тих пара дана, све је било готово. То је већ било готово. Стан је већ био продат“, каже Јелка Ковачев.

На другом надметању стан је продат по три пута нижој цени од процењене, иако је бивши власник, Жељко Гардашевић, суду приложио купопродајни уговор, оверен у истом том суду, да је право својине пренео на Јелку Ковачев.

„Ми смо поднели све, и жалбу, и папире да смо ми продали, да је то све решено. То је за неких 4.000 динара да људи остану на улици. Мислим, то је стварно, стварно, катастрофа“, вели Жељко Гардашевић који је и сам, због кредита у швајцарској банци, изгубио готово сву имовину.

Госпођа Ковачев је тужила новог власника стана, а упутила је и жалбу Вишем суду у Сомбору на поступање Основног суда у Врбасу.

„Чак и Врховни касациони суд, као наш највиши суд у земљи, је заузео став да и ванкњижно право својине јесте својина и да се не може наплаћивати дуг на туђој имовини, само зато што она није уписана у катастарске књиге. Зашто је врбаски суд другачији заузео став ја то стварно не знам, али га сматрам незаконитим и неправилним“, рекла је Слободанка Петковић, адвокат Јелке Ковачев.

Јелка Ковачев из Врбаса ових дана чека судске извршитеље да је иселе из сопственог стана за који има судски оверен купопродајни уговор. И даље се нада да неће остати на улици.

6 replies »

  1. @Косовац
    Да си био сагласан са директним контактом, дао бих ти одговарајуће примера о заблуди у којој живиш.

    Свиђа ми се

    • слободан млинаревић,
      Морам да проговорим опет макар на оно, не ради се овде о правди, ради се о праву:
      Судија пресуђује да се имовина некоме одузме зато што није иста укњижена у катастар, а исти суд је потврдио промет непокретности те имовине.
      Какво пропуштање радњи у административном поступку, човече, ако неко прави радње да одузме невиност некој странци, тај треба и да прави радње да докаже да странка није невина.
      Суд у парничном поступку је дужан да донесе пресуду и онда када странка одбије да се одазове на рочиште, не да донесе аутоматски против странке, већ да суди професионално што подразумева да сузбије своју криминогену судијску природу. Како се каже „ни по бабу, ни по стричевима“.
      Комунална организација је мени погрешно књижила уплате за комуналије, тако да ми је слала рачуне на 0,00 динара 4 месеца. Мени било лепо, рачун нула, ја сам плаћао нула. После две године када је утврђена грешка, добио сам рачун да платим све заостатке. Иако је то застарело, био је ред и платио сам заостатке. Међутим, зарачунали су и затезну камату, мангупи. око 500 динара, није мало. Ту затезну нисам платио, из нервозе, она се сада попела миц по миц на 600 динара. Када се дуг мало више повећа и стекну услови, ова комунална организација ће пронаћи неку судију сличну као Анита Будимир. Верујем да ће успети она мени да на добош прода бар једну терасу, зато што сам пропустио радње у административном поступку.

      Свиђа ми се

  2. @Косовац
    Имаш пред собом новинарски чланак и доносиш закључак, да је судија криминалац!!?? Значи, када ти се текст свиђа, онда је новинар добар, а када ти се чланак не свиђа онда је то медијски скандал и новинари не ваљају? Зар си сигуран, да нас је новинар обавестио о свим детаљима? Успут себи дозвољаваш, и поред недовољног познавања самог поступка и свих података о истом, дајеш оцену. Ако ти није јасно, да пропуштање радњи у административном поступку, по правилу, иде на штету онога, ко је радње пропустио, распитај се. Идеја, да је сваки исказ две странке, довољан и обавезујући за суд је далеко од стварности. Ваљда си чуо, да се уговори ОВЕРАВАЈУ? Тек је проблем што ти мислиш, да је ПРАВДА и ПРАВО исто! Никад било и никада неће бити!

    Свиђа ми се

  3. Судија из Врбаса је обичан криминалац који се дочепао судијске функције. Такву пресуду не би донео ни Мегатрандовац. Да одузима имовину чији је промет оверен у суду. Па ни Ал Капоне то не би урадио, било би га срамота.
    Промет некретнина је важећи чак иако се уговор напише на салвети, без овере на суду. Уговор је слободна воља две странке, држава ту постоји само као субјект који треба да узме порез на промет, и да после слави своје празнике.
    Ево прилике да председник српске владе покаже да се бори за правну државу, па да за пример овог судију Анита Будимир пропусти кроз шаке.

    Свиђа ми се

  4. Нема смисла подилазити народном схватању о правди. Када прочитам, да је неко стекао: „некретнину коју је успела да стекне у животу са скромном радничком платом.“, учини ми се, да је то могао свако са „скромном радничком платом“. Наравно, да то само по себи није прецизан исказ. Текст не обавештава пратиоце сајта, да незнање и пропуштање законом предвиђених радњи УВЕК иде на терет дотичног субјекта у питању. Јесте тужно, када читамо овај текст, али би било корисно, да постоји и поука у вези нашег површног односа према административним обавезама. Нажалост и дотични адвокат се меша у надлежности и тумачења одговарајућих судова. Врховни касациони суд не доноси ставове, већ пресуде по појединачним предметима, тако да и наведени исказ адвокатице не одговара проблему о коме се овде пише.

    Свиђа ми се

    • слободан млинаревић,
      Сад си баш утупио, из ког буџака си извадио ову реченицу „у вези нашег површног односа према административним обавезама“. У име тога, ти оправдаваш враћање Србије у 1945. годину? Одузимање станова, хектара?

      Свиђа ми се