АКТУЕЛНО

Исповест подофицира Благојевића: Како је Квислиншки Режим плански уништавао Војску Србије, а корумпирани „официрски кор“ његов живот…


%d0%b7%d0%b0%d1%88%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bc-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%be-%d0%b2%d0%be%d1%98%d1%81%d0%ba%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%b5-10-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0

…Благојевић је напрасно послат на 15 дана плаћеног годишњег одмора, иако је, према његовим речима „већ претходно искористио оба дела“. Након одласка „на одмор“ од својих колега је сазнао да је „војним мајсторима“ издато наређење да се тенковима прво исеку цеви, а потом да наставе комадање „остатка борбене технике“. Многим присутним родољубима из редова активног састава и цивила на служби у војсци, то је веома тешко пало. Многи су се јавно бунили и негодовали. Благојевић наводи пример шефа техничке службе (грађанског лица на служби у војсци) из Митровице, који кратко време након конфронтације поводом „планског касапљења“ националног борбеног арселана, напрасно доживљава „срчани удар“ и умире. Слична судбина је снашла још једног старешину из суседне јединице који се такође јавно побунио због овакве колосалне „велеиздаје“, и он такође напрасно умире под неразјашњеним околностима, наводи Иван. Благојевић нам је скренуо пажњу да је прва жртва имала 38, а друга 37 година, и да су њихове смрти, по мишљењу њега и неколико других колега, у најмању руку биле сумњиве…

***

Исповест подофицира Благојевића: Како је Квислиншки Режим систематски уништавао Војску Србије, а корумпирани „официрски кор“ његов живот…

СРБски ФБРепортер, 10 јануар 2017

Пише: Миодраг Новаковић

%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%98%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%9b-%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%83%d1%99%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b5Нашој ФБР редакцији се почетком 2015 обратио, „ражаловани“ подофицир Војске Србије, старији водник Иван Благојевић. Након 10 година службе, у децембру 2008, наредбом тадашњег начелника генералштаба генерала Здравка Поноша, Ивану је потврђена пресуда нижег војног дисциплинског суда из августа исте године, о казненој мери губитка службе.

Формално образложење за изрицања овакве тешке правно-дисциплинске мере је било наводно одбијање стражарске службе 24 априла 2008 (која се иначе третира као борбена дужност и у миру) и наводног кршење правила стражарске службе 19 маја 2008. Према наводима Благојевића (који је детаље своје голготе, детаљно образложио у опширном писму нашој редакцији, и десетинама приложених докумената) његова „дисциплинска елиминација“ почиње још 2003 године, доласком у Руму новог команданта оклопног батаљона п.пуковника И.Д. Према Благојевићу, који И.Д. описује као „усташу и Титовог пионира“, нови командант је отворено исказивао нетрпељивост према сваком изливу србског родољубља!?

Иван сматра да је доспео на незваничну црну листу, не само својих старешина, већ и њихових политичких спонзора, средином 2003 године током службе у КБЗ[1], када су он и тројица других професионалних војника ВС спречили упад седморице шиптарских „илегалаца“ са територије Косова, и исте привели у војну базу. Реакције међународне заједнице, пре свега Унмика, Унпрофора, УН комисије за људска права и тадашњег руководства СРЈ, којом је председавао В. Коштуница су биле веома негативне, и уместо да потенцијални шиптарски терористи и на делу ухваћени шверцери људи, дроге и оружја, буду кривично процесуирани- у стварности дисциплински су кажњени Иван и његови колеге. Тројица Иванових колега су под хитно враћени у базу, док је Иван дефакто протеран из базе и одмах послат назад у Сремску Митровицу.

 

ispovest1

Према Благојевићу, он је тада означен „персоном нон грата“ у КБЗ, и у свим војним објектима у оквиру зоне су постављени постери са његовом сликом и подацима, уз напомену да је њему тамо приступ строго забрањен.  Иван каже да је још у току наводног суђења шиптарским илегалцима у бујановачком суду, жени судији прећено смрћу од стране тадашњег председника општине Бујановац, који је наравно био албанске националности.

Овде је важно напоменути, да је од оснивања копнене зоне безбедности (КБЗ) у јуну 1999, па до априла 2008 („инциденти“ се и данас настављају, али писац ових редова, за ову прилику поседује једино статистику до 2008), иста била поприште правих ратних сукоба и терористичких напада од стране шиптарских сепаратиста и криминалаца. Са подручја Косова је у том периоду извршено 75 оружаних напада и 47 терористичких провокација. Убијена су три припадника МУП-а, петорица су тешко рањени, док је такође убијено и троје цивила. Према подацима Полицијске управе Прокупље, најтежи инциденти су се одиграли управо 2003 године, када су шиптарски терористи извршили 16 оружаних напада на војску и полицију Србије. Тада је извршен и минобацачки напад на војну базу Доброшин током којег је рањен мајор  Рахман Бандић. Ове податке је било потребно поново презентовати нашој јавности, да би се „разумеле“ неразумне издајничке одлуке тадашњег војног и политичког врха СРЈ и државе Србије, према припадницима војске и полиције Србије (тадашње СРЈ) који су ризиковали и губили своје животе да би спречили шиптарске терористичко-криминалне активности у КБЗ. Као што видимо у овом конкретном случају, шиптарски криминалци су, под политичким притиском „међународне заједнице“ и домаћих квислинга на власти, ослобађани- доку су наши пожртвовани припадници војске дисциплиновани и прогањани на разне друге начине.

Након протеривања из КБЗ, подофициру Благојевићу је саопштено да је то урађено ради његове личне безбедности, због могућности наводне „одмазде и освете“. Међутим његов повратак у матичну војну базу у Руми је тек означио наставак, не само дисциплинског и психолошког прогона, већ је резултирао у неке необјашњиве „инициденте“, од којих је један био необичан саобраћајни удес из кога је пуком срећом извукао живу главу- 24 јануара 2005 возило којим је Иван управљао на путу Рума-Стара Пазова је тешко оштећено у директном судару са камионом. Према Ивановим речима, он је тада „игром случаја или Божијом вољом остао неогребан“.

ispovest2

Као што је јавности познато, 2006 године, тадашњи квислиншки режим оличен у В. Коштуници и Б. Тадићу, почиње по налогу евроатлантиста да систематски уништава војни арсенал Србије и Црне Горе, и плански деградира наше оружане снаге. Још од 2004, на „лични захтев“ Владе САД наш  квислиншки режим је уништио 6.200 комада ПА ракета типа Стрела, да би наредних година наставили са уништењем преко 700 Т55 тенка, као и на хиљаде других оклопних и артиљеријских средстава, да не спомињено тоне експлозивних средстава и муниције. Процес уништења борбене технике и на друге начине деградирања одбрамбеног капацитета Србије се наставља и данас, све то под будном „нато супервизијом“…. Сувишно је напоменути да је већи део те технике био у савршено употребљивом стању, и да се у свету ниједна разумна држава и њена армија не би добровољно одрекли тако снажне одбрамбене компоненте своје земље.  На пример, чак и Руска Федерација и дан данас има у борбеној употреби тенкове Т55.

%d1%83%d0%bd%d0%b8%d1%88%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%99%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0Наш саговорник Иван је био лични сведок, и учесник (против своје воље) уништења најмање 400 комада борбено употребљивих тенкова Т55. Иван Благојевић наводи да је његов задатак био да „паркира“ на отвореном тенкове из три оклопне бригаде, са територије Србије. Њему и другим војницима ВС је тада званично образложено да се то ради „због планираног ремонта“ у касарни Сремска Митровица.

Ивану и другим војницима и старешинама- србским родољубима, били су чудни мотиви такве операције, тим пре што се касарна у Сремској Митровици претворила, према његовим речима, у „Сабирни Центар“ (читај гробље) за више стотина тенкова- док би једино логично поступање било те тенкове ремонтовати у фазама, у мањем броју, и у дужем временском периоду. Намерно „паркирање“ употребљивих тенкова и друге војне технике на отвореном простору, где ће бити месецима изложени суровим временским елементима, је јасно указивало да се овде радило о планском уништавању одбрамбене моћи наше земље.

ispovest3

Квислиншки режим и његови послушници из војног „официрског кора“ ВС су очигледно били забринути због могуће негативне реакције већинског родољубивог војног корпуса, те су у то време све чинили да са „лица места“ уклоне потенцијално непожељне сведоке и оне који би пружили отпор таквим радњама. Као једна од последица таквог „удружено-злочиначког менталитета“ државног врха и издајничког официрског кора, подофицир Благојевић је напрасно послат на 15 дана плаћеног годишњег одмора, иако је, према његовим речима „већ претходно искористио оба дела“. Након одласка „на одмор“ од својих колега је сазнао да је „војним мајсторима“ издато наређење да се тенковима прво исеку цеви, а потом да наставе комадање „остатка борбене технике“.

%d1%83%d0%bd%d0%b8%d1%88%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8Многим присутним родољубима из редова активног састава и цивила на служби у војсци, то је веома тешко пало. Многи су се јавно бунили и негодовали. Благојевић наводи пример шефа техничке службе (грађанског лица на служби у војсци) из Митровице, који кратко време након конфронтације поводом „планског касапљења“ националног борбеног арселана, напрасно доживљава „срчани удар“ и умире. Слична судбина је снашла још једног старешину из суседне јединице који се такође јавно побунио због овакве колосалне „велеиздаје“, и он такође напрасно умире под неразјашњеним околностима, наводи Иван.

Благојевић нам је скренуо пажњу да је прва жртва имала 38, а друга 37 година, и да су њихове смрти, по мишљењу њега и неколико других колега, у најмању руку биле сумњиве. Благојевић овим поводом директно имплицира п.пуковника И.Д., као завереника који је наводно стајао иза напрасне смрти ове двојице војних стручњака. Шта више, он верује да је И.Д. путем „своје агентуре“ на неки начин отровао ова два родољуба.  Иван каже да је тим поводом војна полиција ВС водила истрагу, али да нису нашли никакве доказе криминалних радњи, и цео случај су једноставно ставили у „ад акта“.

Као аргумент за своје сумње Благојевић наводи да против потпуковника И.Д. већ постоји 41 кривична пријава за разна недела, а да он ни по једној од тих пријава до сада није кривично процесуиран. Наша редакција у међувремену сазнаје, да је потпуковник И.Д. (чији идентитет нам је иначе познат) у међувремену унапређен и прекомандован у генералштаб ВС!?

Средином 2008, Благојевића војне власти шаљу на психијатријски преглед, излажу га бројним саслушањима и дисциплинским рапортима, да би потом био позван на дисциплински рапорт код команданта 1. Бригаде КоВ б.генерала Ђ.П.  који му том приликом наводно прети „разним мерама“.

ispovest4

Кратко време после „кафкијанског рапорта“ код команданта бригаде, у јулу 2008 Благојевића изводе на дисциплински војни суд у Новом Саду, где такође доводе његове претпостављене старешине, у својству „непристрасних сведока“. Том приликом је, након изрицања дисциплинске мере губитка службе, Благојевићу омогућено да уложи жалбу Генералштабу ВС- што ће само одложити, на неколико месеци, његову „кадровску егзекуцију“.

…28 децембра 2008, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Здравко Понош потврђује пресуду нижег војно-дисциплинског суда, и у последњој легалној истанци, наређује „губитак службе“ старијег водника Ивана Благојевића. Иван, након 10 година лојалне службе својој држави и народу, бива практично избачен на улицу и препуштен немилој судбини…

%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%98%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%9b-%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%83%d1%99%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d0%b0СЛЕДИ ФБР ИНТЕРВЈУ СА СТ. ВОДНИКОМ БЛАГОЈЕВИЋЕМ

 

[1] Копнено Безбедносна Зона Војске Србије, формирана у појасу северно од административне линије раздвајања са привремено запоседнутом (од стране шиптарских сепаратиста и НАТО окупатора) територијом АП Косово и Метохија

22 replies »

 1. Молим господу ботове да не замарају тастатуру јер и њој се повраћа од њих.

  Благојевићу не обраћај пажњу на њих, видиш да не знају ни да лају како треба, немају шта да кажу, нико их паметан не слуша.

  И дај тај интервју, чекамо га.

  Пожури.

  Поздрав, и жив нам и здрав био.

  Свиђа ми се

 2. Подофицир Благојевић је у овој исповести изнео много података који се могу и са даљине уважити, који садрже живу истину. Зато и ми са дна медијумских сазнања можемо да му честитамо на борби и овој исповести, зато што она потврђује и квалитет Благојевића, такође и ту живу истину која гласи да је 5. октобра озваничена окупација Србије извршена 1999. године. Све смо то и раније закључили по манифестацијама у војсци које медијуми нису никако могли да сакрију, било је то по догађајима који су изазивали логична питања оних који су гледали.
  Телетабриси су могли да оправдају уништавање српске војне технике, укидање касарни у граничном појасу….. Остали посматрачи у Србији то нису оправдавали, али нису били у ситуацији као што су били она два официра који су умрли од срца, тако да су (смо) остали живи.
  Благојевић нас је подсетио на Унмик, Унпрофор, УН комисију за људска права и тадашње руководство СРЈ којом је председавао Војислав Коштуница, као експоненте ратних злочинаца у спрези са домаћим издајницима. А „Бане“ нека се љути на Благојевића, нека псује до сутра, не види слепац да његове псовке иду у рикошет.

  Liked by 1 person

 3. НА ЖАЛОСТ СРБИЈА НЕМА СРБСКУ ВОЈСКУ ОД 1918 ПОСЛЕ ЈЕ СКЛЕПАНА југословенска ЖАЛИ БОЖЕ УМЕСТО СРБСКЕ ВОЈСКЕ СУ масони ПО НАРЕДБИ запада и ватикана СКЛЕПАЛИ југословенску А тзв јна ЈЕ ЧИСТО БИЛА комунистичка партизанштина НЕ ДАО БОГ НИКАД ВИШЕ ДА ЈЕ ИМАМО ОСИМ СРБСКЕ КОЈУ СМО ИМАЛИ ПРЕ И ПОСЛЕ СВЕТИХ НЕМАЊИЋА СССС

  Liked by 1 person

 4. @Editor
  Мислим да је Бане на неки начин у праву. У праву сте, да увреде и све остало, што сте нагласили, нема смисла да се јављају у коментарима. Међутим, олако преузимање текстова, нечијег незадовољства и то претварање у општу ситуацију није у реду. Мало строжији критеријум не би био штетан. Било је овде много ружних речи и бесмислених коментара, о псеудонимима, да не говоримо. Шта ће на сајту текст историчара, који нас „учи“, да је Црна Гора српска Спарта? И тај учи неку децу!!?

  Свиђа ми се

  • слободан млинаревић

   Нису у питању никакве увреде већ сушта истина… НЕПОУЗДАН, НЕУК, НЕСПОСОБАН ЗА НАЈПРОСТИЈЕ ЗАДАТКЕ, БЕЗ ИМАЛО ИНИЦИЈАТИВЕ, ИДЕЈА И КАО ШТО САМ КАЖЕ БУДАЛА И НЕПРИЛАГОЂЕН… Али то нико није сматрао да је тако, ВЕЋ ЈЕ ТАКО СТВАРНО И БИЛО…

   Потписујем и пред Богом да је тако…

   Свиђа ми се

   • Бане,
    Нека је тако као што ти кажеш за дотичног. Али кажи нешто и о топљењу тенкова, укидању касарни, пензионисању неких српских официра, убијању неких српских официра, о Перишићу генералу под чијом су се командом борили Срби, Деклариши се, немој да причаш само „језиком мржње“ према колеги.

    Liked by 1 person

 5. Не треба жалити за бившом војском,јер већина официра је била идеолошки настројена и неспособна а имали су свакакве могуће привилегије. Што се тиче уништавања војне технике то је дискутабилно и треба јавно прозвати и осудити све актере тог чина. А апсолутно је исправно да Србија формира професионалну војску,модерно наоружану и способну да у сваком моменту заштити свој народ и државу. Само таква ефикасна војска може одговорити на све изазове.

  Liked by 1 person

 6. Slucaj mladjeg oficira Blagojevica nije usamljen?! Kao vojni novinar imao sam sijaset prilika da pratim zbivanja, najpre u JNA a kasnije u VSCG, pa VS, kao i sva aktuelna ratna desavanja..Bilo je slucajeva da su mladji oficiri preuzimali stvari u svoje ruke, a visoki oficiri, posebo generali, nisu mogli da odgovore zahtevima koji su pred njih postavljani, Za mnoge od njih bilo je bitnije uredjenje kasarnskog kruga od borbene obuke….Predaja tenkova Hrvatima,ustupanja teritorija, povlacenja snaga…nije odluka Blagojevica, a unistavanje borbene tehnike je stavljanje tacke na devastiranje VOJSKE SRBIJE!!! Blagojevi’ je iygubio sluzbu, nasao se na ulici?! Pitanje je – gde treba da se nadju oni koji su REMONTOVALI BORBENU TEHNIKU?!

  Liked by 1 person

  • Branislav Milutinović; Ovo je samo jedan od primera učinjenih NEDELA , a tako je nažalost bilo u svim sistemima i jedinicama vojske! Najnesposobniji su odjednom postali“ najsposobniji i najperspektivniji“. Uz sve to i kooperativni novom sistemu – vrlo poslušni ! Apsolutno podržavam u celosti tekst viđenja gospodina Jerotija!

   Liked by 1 person

 7. ХАХАХАХААААААА, КОЈИ ЈЕ ОВО ВИЦ… или још боље, БАЈКА… Било би смешно, да није јадно и бедно.

  ИВАН БЛАГОЈЕВИЋ??? Приучени подофицир – водник са завршеним једногодишњим школовањем, у ствари то и није школовање већ више курс, обучавање кандидата за ускоспецијалистичке дужности у родовима тадашње Војске Југославије… Конкретно, за ОМЈ су обучавани за командире тенкова. Да се на почетку резумемо, немам ништа против подофицира, НАПРОТИВ, изузетно ценим и поштујем добре подофицире… И у батаљону у ком је радио Благојевић било је неколико одличних подофицира (и још увек раде у Војсци) који су завршили једногодишње школовање. Сматрам да добра и квалитетна Војска „лежи“ на обученом и оспособљеном подофициру, о чему они који као реформишу Војску Србије немају појма или их заболе она ствар.
  Али да се вратимо Благојевићу… И он се сада нашао паметан да као нешто пише и он је неки стручни коментатор… КАТАСТРОФА… :((((

  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

  ИСКРЕНО ВАС МОЛИМ И ПРЕДЛАЖЕМ, да ако бар мало држите до свог угледа, не посвећујте пажњу, време и простор на сајту оваквим ликовима.

  И да… Мајор Рахман Бандић из тадашње 78.мтбр из Врања није рањен у минобацачком нападу на базу Добросин, већ је по повратку са базе на путу Добросин – Лучане рањен из заседе коју су шиптари поставили, А ПОМЕНУТИ БЛАГОЈЕВИЋ ТАДА НИЈЕ БИО У КЗБ, ВЕЋ ЈЕ ЗА ТАЈ ДОГАЂАЈ ЧУО ОД НЕКОГА!!!

  Свиђа ми се

  • ФБР уредник- Овај коментар је пуштен условно (уз уклањање увредљивог дела текста), личне увреде у коментарима на сајту не дозвољавамо у складу са јасно израженом редакцијском политиком. Свакако, здрава полемика и сучељавање аргуменената су пожељни. Што се тиче података о броју и карактеру напада у КЗБ, са описом напада на базу Добрашин и рањавање мајора Бандића- они су преузети из архива дневне штампе као илустрација тадашњих збивања, и овде су приказани у издвојеном пасусу, и нису део изјаве Благојевића. С дужним поштовањем, аутор М. Новаковић

   Liked by 1 person

   • Editor,
    Та ваша Редакцијска политика је успела да не сазнамо шта је још „Бане“ рекао. Шта тебе едиторе брига за увреде Банетове, пусти нас да ухватимо његов психолошки профил. Благојевић се сигурно неће нервирати због увреда које му је неко нанео на такав недостојан начин, а ми одоздо ћемо сазнати нешто више о „Банету“.
    Испада да штитиш „Банета“ а не Благојевића.
    А и ви новинари се баш увек и не понашате културно, без обзира што све пишете у рукавицама.

    Liked by 1 person

   • После периода размишљања, долазим до закључка проистеклог из искуства: Није лоше избрисати коментар, некад и треба, али разлог је битан.

    Liked by 1 person

  • А па то је провокатор сарадник по службеној дужности Питао сам се што вас нема ваш мониторинг обично детектује овакве по вас не згодне текстове у првих пар минута И стварно морате Да унапредите ваше методе ти јалови покушаји дискредитације и напада на ауторе можда имају ефекта још само код оног крезобугог и излапелог дела популације Сви ми знамо како се одвијао тај процес де-милитаризације и нико од вас издајника неће побећи казни То је не избежно Такође Доста је нас прошло кроз тај КЗБ и сви знамо шта се доле догађа и догађало Пуна подршка Благојевићу јер је имао храбрости да истакне Одговорно лице и лица у том процесу Све се зна шта је ко радио Па господо официри имаћете поштено суђење Па како се коме заломи неко ће На вешала а неко ће на колац

   Liked by 2 people

 8. Da bi se ove stvari razumele nije potrebno biti vojno lice. Obična osoba, je mogla to da razume, iz svega što se dešavalo od polovine 90-tih do danas. Juče umro onaj koji je predao Varaždinsku kasarnu. Još će morati da mu se otadžbina izvini?!? A još su živi oni koji su pretopili čelik tenkova i dali ga amerikancima, ukinuli vojni rok, prodali kasarne, svaki put izazvali eksploziju u fabrikama oružja kada je trebalo da bude prodato oružje…A o kadrovima koji vode vojsku sve ove godine, pa do šofera guvernerke, da li još nešto treba???

  Liked by 1 person

  • Poenta je u „strukturi“ tih pojedinaca … Socioloskoj, nacionalnoj, intelektualnoj, moralnoj, i svakoj drugoj … Za takva mesta se uvek biraju ustase koji mrze i preziru sve sto je SrBsko, poluinteligenti bez duse ili bilo kakvog moralnog kompasa, koji su pogodni za manipulaciju … Takvi su pogodni za oblikovanje u svakom smislu, i veoma dobro „odrade posao“, a onda bivaju “ potrosni“ u smislu slanja u penziju, na neko mesto u Generalstab, ili cak i na pozicije diplomatskih predstavnika u stranim zemljama!

   Liked by 1 person

   • Бирања „стручних“ кадрова, награђивања бољим радним местима за „минули“ рад и уклањања поштених и способних људи се нису само у војсци одигравала.

    Један од учесника уништавања једне мале фирме, коју ни неспособни али поштени људи не би могли да униште због поседовања огромних површина шљивика и винограда, награђен је радним местом у државној служби. Постао је инспектор.

    Liked by 1 person