АКТУЕЛНО

Миладин Шеварлић: Покренимо поступак за разрешење Расима Љајића


30. авг. 2016. Двери

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација др Расим Љајић је, према наводима у чланку „Већ једемо ГМО“ на насловној страни дневног листа „Политика“ од 28. августа 2016. године, изјавио: „То је истина. Једемо месо животиња које су храњене ГМ сточном храном. То месо долази из увоза. Зато је битно да се инсистира на обележавању оваквих производа како би грађани у сваком тренутку знали шта купују.“ (ГМО – генетски модификовани организми, прим. прир.)

sevarlic-vs-ljajic-768x404

Лево: Расим Љајић, десно: проф. Миладин Шеварлић

Ово је друга изјава у корист ГМО, после небулоза у вези наводно генетички модификованог чери парадајза које је у Народној скупштини изрекао тадашњи мандатар, а сада по други пут председник Владе Србије Александар Вучић, којој се, а ко би други него вишеструки потпредседник у већини постоктобарских Влада, данас придружио и његов, такође по други пут изабран, потпредседник и министар трговине, туризма и телекомуникација др Расим Љајић.

Очигледно је да се обећања моћницима које суфинансирају ГМ компаније морају испунити, или су недавни избори и расписани због процене да се у преосталих две године неутрошеног мандата није могла народу Србије наметнути нова етапа поробљавања од стране ГМ компанија и коначног уништења српске пољопривреде и посебно производње семена као „извора живота“.

У другим демократским земљама, потпредседник Владе и министар трговине би због јавног признања и подршке незаконитом увозу и промету производа био смењен од председника његове владе или приморан да поднесе оставку. Међутим, у Србији је то немогуће, јер се и стари/нови председник Владе Александар Вучић у Народној скупштини јавно залаже за легализацију ГМО, што значи да се ради о већем броју чланова Владе који ће и даље све да чине у корист ГМ компанија, а на штету пољопривреде, прехрамбене индустрије и грађана Србије!

Зато је потребно систематизовати разлоге за покретање поступка смене потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација др Расима Љајића који су бројни, међу којима као најзначајније истичем следеће:

– Својом изјавом потпредседник Владе и министар Расим Љајић који је ресорно задужен и за трговину јавно је признао да је у периоду од 2012. године до сада свесно толерисао незаконити увоз и промет ГМО и производа од ГМО у Србији, што је у супротности са Уставом РС, Законом о Влади, Законом о ГМО, Законом о спољнотрговинском пословању, Законом о трговини, Законом о тржишној инспекцији, другим законима и бројним подзаконским актима.

– Својим нечињењем да се, у складу са Уставом и законима у Србији, забрани увоз производа од ГМО, др Расим Љајић је нанео огромну економску, производну и здравствено-безбедносну штету Републици Србији, пољопривредним произвођачима и прерађивачима и саучествовао у вишегодишњој обмани потрошача у Србији.

– Овом изјавом др Расим Љајић је дискредитовао себе као потпредседника Владе и министра одговорног за трговину да је способан да поштује Свечану заклетву, Устав и законе, јер уместо да наложи хитну забрану увоза меса и млека и њихових прерађевина и других увозних производа од ГМО, он и поред признања о незаконитом увозу наведених производа, супротно Уставу и наведеним законима, post factum у средствима информисања предлаже аболицију своје и неодговорности других државних органа, односно да се уведе обележавање оваквих производа како би грађани у сваком тренутку знали шта купују – што је, такође, супротно важећем законодавству у Србији.

– Др Расим Љајић је овом изјавом изразио грубо омаловажавање грађана и представника народа – одборника у 127 скупштина општина и градова у Србији (77% од укупно 165 са пољопривредним земљиштем) који су једногласно усвојили Декларацију о ГМО – којом сезабрањује увоз, узгој, прерада и промет ГМО и производа од ГМО – што је у складу са Законом о ГМО и у демократским земљама би се могло променити само референдумом грађана!

Влада, ресорна министарства и други надлежни држави органи су дужни да поштују Устав и законе Србије, а не да одобравају и покушавају да легализују сада већ и јавно признат незаконит увоз производа од ГМО.

Влада, ресорна министарства и други надлежни држави органи су дужни да утврде размере и учеснике и да испитају све последице увоза и промета ГМО и производа од ГМО у Србији и да свим учесницима у увозу и промету недозвољених производа одузме целокупну вредност противзаконито стечене имовине увозом и прометом ГМО и производа од ГМО у Србији – које су увозници увозили од доношења Закона о ГМО (2009), као што су увозна сојина сачма од ГМ соје, увезено месо и млеко и њихове прерађевине од животиња храњених ГМ сточном храном, кондиторски и други производи који садрже сировине од ГМО?

Република Србија је дужна да због одобравања незаконитог увоза и нелојалне конкуренције надокнади штету домаћим произвођачима и прерађивачима пољопривредно-прехрамбених производа који нису од ГМ сировина, а која је настала несавесним вршењем послова претходних и чланова садашње Владе и других државних органа по основу увоза и промета производа од ГМО у Србији.

Влада Републике Србије је дужна да се извини свим потрошачима хране од ГМО и да преузме обавезу да Република Србија сноси последице које могу да настану коришћењем такве хране у исхрани нашег становништва.

Влада и ресорна министарства су дужни да у најкраћем могућем року наложе произвођачима, увозницима и трговини да на свим производима у промету – укључујући и производе који се продају у ринфузу (на меру) и посебно прерађевине од млека и меса, истакну видљиву ознаку порекла у Србији као што се то чини у Француској и другим европским државама.

У противном, грађани Србије у будућности могу очекивати да ће због евентуалне неодговорности министара здравља и полиције, по угледу на потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација, исти упутити захтев да се легализује и промет наркотика.

Ако се нисмо могли одбранити од НАТО бомбардовања са екогеноцидним уранијумским ракетама и бомбама, морамо и можемо се свим демократским средствима борити и изборити против ГМО лобиста у Србији – на челу са председником Владе Александром Вучићем и његовим потпредседником и министром трговине Расимом Љајићем.

Можете прочитати изјаву потпредседника Владе и министра трговине др Расима Љајића и комплетан текст прилога под насловом Већ једемо ГМО.

 

Проф. др Миладин Шеварлић
Народни посланик у Посланичкој групи Двери

3 replies »

  1. Ово је за државног тужиоца. Међутим, тешко је очекивати да ће они поступити по службеној дужности. Кривичну пријаву треба покренути због угрожавања здравља једног народа. Како су последице коришћења ГМО хране смртоносне, реч је уствари о ГЕНОЦИДУ. Не покретање поступка против дотичног министра је саучешће у том злочину. А злочин геноцида не застарева.

    Свиђа ми се

  2. Разрешење уз КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ за свесно кршење УСТАВА и одузимање покретне и непокретне имовине од свих који су учествовали у овом злочину, којом надокнадити насталу штету.

    Свиђа ми се