АКТУЕЛНО

Пољске тајне службе су покренуле репресију против непријатеља НАТО


Матеуш Пискорски фото: katehon.com

Матеуш Пискорски
фото: katehon.com

У Пољској је лов на вештице у пуном замаху. Репресивни државни органи ухапсили су познатог политичара из опозиције и и лидера партије Zmiana (Промена) Матеуша Пискорског. Он је оптужен за шпијунажу у корист „трећих земаља света“. Про-државни медији у оптужују Пискорског да ради за руске и кинеске обавештајне службе. Претходно је Пискорски изјавио да пољска влада чисти политички простор земље од нежељених елемената пред сам самит НАТО у Варшави, који ће се одржати 8-9. јула 2016. У овом тренутку врши се претрес чланова партије „Промена“. Пољска агенција за унутрашњу безбедност запленила је документа, радне и личне рачунаре и мобилне телефоне чланова партије, који још нису завршили процес регистрације.

Леви и десни против либерализма

Бивши члан пољског Сејма из странке „Самоодбрана Републике Пољске“ Матеуш Пискорски, формирао је 2015. године партију Промена. У њене структуре ушли су бивши активисти левичарских и десничарских политичких организација, у циљу заједничког деловања против либералне хегемоније, у прилог традиционалних вредности, пољског националног идентитета и социјалне правде. Странка Пискорског успела је да оде даље од поделе на „леве и десне“ и створи консолидовану антилибералну политичку силу. Несумњиво, један од циљева репресије против странке Промена (Zmiana) је да се уништи опасан идеолошки непријатељ псеудоконзервативаца из Партије правде и развоја, која је тренутно на власти.

Анти-антлантицистичка партија

Још један разлог за репресију против странке Zmiana је њена антиатлантицистичка геополитичка позиција. Странка и њен лидер борили су се за обнову Пољског суверенитета, против чланства Републике Пољске у НАТО, критиковали актуелну трансформацију земље у америчку колонију и увлачење Пољске у могући сукобу са Русијом. Пискорски и активисти посетили су руски Крим, учествовали у својству посматрача на референдуму о самоопредељењу Крима и подржали Народну републику Донбас у борби против режима бандероваца у Кијеву. Матеуш Пискорски је и на челу евроконтиненталног Европског центра за геополитичку анализу.

Остали под репресијом

Zmiana није једина антиатлантицистичка структура у Пољској, која је подвргнута репресији у последњих неколико година. Недавно, активиста Комунистичке анти-НАТО партије Пољске и Патриотске радничке уније Грунвалд, осуђени су због „промоције тоталитаризма“. Међутим, репресија „Промене“ има масовни и истовремено гротескни карактер, подсећајући на политичке процесе у тоталитарним режимима тридесетих година прошлог века или на амерички „лов на вештице“  из педесетих.

Припрема за рат

Пољска је претворена у поприште конфронтације НАТО и Русије. У земљу је уведен додатни контингент НАТО трупа. Поред тога, планирано је да се у Пољској распореди део америчког система ракетне одбране, лансирне рампе која може послужити и за распоређивање крстарећих ракета малог и средњег домета, са нуклеарним бојевим главама, усмереним ка Русији. Са тачке гледишта америчких стратега, Пољаци треба да обезбеде јачање америчког утицаја у Белорусији и Украјини. Припаднике НАТО није срамота да говоре о могућем војном сукобу између НАТО и Русије, у коме ће учествовати и Пољска. Тоталитарна репресија против антиатлантицистичких снага у Пољској показује да Запад подржава даље погоршање односа са Русијом, и веома високо оцењује могућност новог конфликта (хибридног рата или директног војног сукоба на територији Украјине или на северозападу Русије).

 

Извор: katehon.com

25. 5. 2016. за ФБР приредила Биљана Диковић