Хуманитарна акција

Маријани је тек 30 година. Будимо људи, помозимо!


Најновије: 6. април 2019.

Маријани су потребна склопива електромоторна инвалидска колица погодна за лак транспорт. Апелујемо на све добре људе да помогну уплатом у складу са својим могућностима за куповину колица и редовно бањско лечење. Маријана би у јуну ове године требала да оде на бањско лечење које ће јој омогућити њених 90 пријатеља.

***

СРБски ФБРепортер, 11.8.2016.

Поштовани читаоци, наша редакција је писала о Маријани два пута, у септембру и новембру 2015. године. О томе можете прочитати у повезаним текстовима:

Маријани је потребна хитна рехабилитација и помоћ свих добрих људи
Маријанина велика борба: Боли ме, али нећу да поклекнем.
Није бол јача од снаге ума!

***

 • Прва операција због компликованог прелома потколенице у фебруару 2015.
 • Од фебруара 2015. до краја августа 2015. лечење фиксатором Илизаров апарат.
 • Друга операција у августу, скидање Илизаров апарата и постављање гипса. Крајем августа скинут гипс, лекар је написао предлог за рехабилитацију у бањи.
 • Фонд за здравствено осигурање одобрава Селтерс бању, али бања даје термин тек 2 децембра с тим да постоји могућност да позову раније ако буде места.
 • Након непуних месец дана од скидања гипса кост је напукла на истом месту и уследило је лечење другог прелома са гипсом.
 • Након више од месец дана у болници, 30. октобра 2015. истог дана кад је отпуштена из болнице добила је позив за бању али због другог прелома и гипса рехабилитацију није могла искористити.
 • Лечење другог прелома трајало је од септембра 2015. до краја априла 2016. године, све време гипс.
 • На редовној контроли крајем априла је скинула гипс и с обзиром на примарну болест дистрофију мишића и компликације дуготрајног лечења прелома и погоршање примарне болести добила је предлог од ортопеда, неуролога и физијатра за продужену рехабилитацију у Рибарској бањи са пратиоцем.
 • Фонд за здравствено осигурање овог пута неосновано НЕ ОДОБРАВА неопходну рехабилитацију.
 • Август 2016: Три месеца након скидања гипса уместо рехабилитације траје поступак остваривања законског права. После неколико жалби и грешака надлежних у папирилогији неопходна рехабилитација је и даље неостварива.
 • Октобар 2016: Пет месеци након скидања гипса, неколико жалби, Маријана је добила рехабилитацију без пратиоца у Институту за рехабилитацију Београд – Селтерс, Младеновац и више нема право жалби. Рибарску бању неће добити преко социјалног.
 • Децембар 2016: Рехабилитацију о трошку РФЗО остварила тек после 7 месеци чекања док комисије нису исправиле своје грешке. За мајку као пратиоца морала да плати. Због неприступачности лековитим терапијама у Селтерс бањи није могла да користи пун бањски третман. Није се довољно опоравила. Захтев за наредни боравак у бањи о трошку РФЗО, на основу њене дијагнозе по садашњем закону не може да поднесе наредне 3 године. Због папирологије могуће је и дуже чекање, што пацијентима са дистрофијом мишића за то време здравствено стање може да се погорша јер је једини лек за ову болест редовна физикална терапија. Редовно бањско лечење оваквим пацијентима може побољшати квалитет живота и успорити болест. Минимум једном годишње лечење у адекватној бањи са пратиоцем може много помоћи.
 • Фебруар 2017: Због прелома који су протекле две године довели до погоршања основне болести дистрофије мишића Маријани је потребно бањско лечење чешће у адекватној бањи јер је то једини начин да се Маријанино здравствено стање побољша или бар одржава кад се дође до максималног побољшања да не би дошло до тежих компликација у наредном периоду живота. Бањско лечење у Рибарској бањи је једино сигурно могуће о сопственом трошку јер по садашњем „закону“ београдски осигураници исту не могу добити.
 • Фебруар 2018: Маријанино здравствено стање се побољшало у односу на стање у фебруару 2017. године. и протекле године од дана прелома у фебруару 2015. године. И даље је у колицима и зависи од туђе помоћи, али не одустаје од борбе за живот без инвалидских колица. Сваки ослонац и корак, иако уз помоћ, су јој непроцењиви. Маријана и даље, уз мањи број пријатеља, покушава да прикупи новац за бањско лечење на пролеће које јој је ове године неопходно и за физичко и за психичко стање. Упркос додатним здравственим проблемима, о којима нисмо јавно писали, Маријана се бори колико год препрека било.
 • Јул  2018: Маријани су потребна склопива електромоторна инвалидска колица погодна за лак транспорт. Апелујемо на све добре људе да помогну уплатом спрам својих могућности за куповину колица и редовно бањско лечење. Ове године Маријана је била на рехабилитацији у јуну захваљујући 121 њених пријатеља који су јој уплаћивали новац за рехабилитацију од септембра 2016. године. Тек 2020. године ће можда добити бањско лечење о трошку РФЗО, уколико се закон у међувремену не промени ни тад неће добити рехабилитацију у адекватној бањи са пратиоцем.

Маријана је млада и живот је пред њом. Ако не може да добије помоћ од државе, надамо се да ће добити од људи који ће разумети њен проблем.

Маријана је пре прелома ходала уз помоћ, а сада је у инвалидским колицима због прогресивно ослабљених мишића као последица прелома и примарне болести.

Апелујемо на све људе који су у могућности да помогну.

***

Маријаниних 15 месеци на сликама:

Marijana slika 1

Marijana slika 2

Дајмо Маријани шансу да поново корача.

Маријана се неизмерно захваљује на разумевању њене ситуације и на помоћи.

Редакција ФБ Репортера се искрено нада да ће захваљујући помоћи добрих људи Маријана отићи у бању и бити онолико колико буде потребно за опоравак.

Ваше мало, значиће много. Новац је препрека, а редовно бањско лечење је важно за Маријанино боље сутра.

______________________________

1287_fb_1

***

Подршка Маријани и од КМ Новина: Јани је тек 30 година. Будимо људи, помозимо!

1 reply »

 1. Endokanabinoidni sistem je otkriven pre 40 godina kao deo imunoloskog sistema, i jos uvek se ne proucava na medicinskim fakultetima u Srbiji. To je razlog zasto doktori nikada ne objasnjavaju mehanizam delovanja kanabinoida i endokanabinoidnog sistema, vec citavu pricu o istom zamenjuju pitanjem da li konoplja leci rak ili „samo“ ublazava simptome?!Kada bi svi bolesni u Srbiji podrzali Inicijativu za promenu zakonske regulative o konoplji, pomogli bi i sebi i drugima.

  Свиђа ми се