АКТУЕЛНО

Машиновође блокирале Немачку: Од јуче теретни, од ноћас стао и путнички саобраћај, после десет месеци безуспешних преговора


Десетомесечни безуспешни преговори синдиката машиновођа ГДЛ-а са пословодством немачке железнице (Дојче бан), током којих је већ седам пута долазило до прекида путничког и теретног саобраћаја, сада су кулминирали најдужим штрајком у историји немачке железнице.

Путници се усмеравају на друге врсте превоза

Путници се усмеравају на друге врсте превоза

Од јуче у 15 часова прекинут је теретни, а од ноћас у два сата и путнички саобраћај пошто је синдикат ГДЛ одбио најновију понуду управног одбора железнице у вези тарифних уговора. Шеф синдиката ГДЛ Клаус Веселски је то потврдио на јучерашњој конференцији за новинаре, наглашавајући да се железнички персонал бори за своја основна права. Он је сву кривицу за штрајк свалио на пословодство које по њему наставља да спроводи тактику „корак напред, два корака назад“.

– Шест штрајкова у 2014. уопште није било потребно да смо добили оно што нам је од почетка припадало. Сада имамо опет исти проблем. Железница прави фарсу, јер наводно преговара, а заправо не жели да дође до резултата – рекао је Веселски.

Досадашњи губици железнице због досадашњих штрајкова од 200 милиона евра су по виђењу Веселског могли да покрију трошкове правичног колективног уговора.

Овај осми по реду штрајк ће, како је најављено, трајати до недеље у 9 сати, ако се у међувремену не деси преокрет који би сукобљене стране вратио за преговарачки сто. Тренутно постоји мала вероватноћа за тако нешто.

За десетине хиљада путника, од којих су неки свакодневно упућени на превоз железницом, предстоји недеља хаоса. Путници се усмеравају на друге врсте превоза и саветују која права имају у оваквој ситуацији. Немачка железница је још у недељу кренула да ради на ванредном плану вожње. Концерн је критиковао најављени штрајк као „непримерен“ јер води до огромних ограничења у саобраћају.

– Тиме ГДЛ штети не само путницима у железници, Дојче бану и њеним партнерима, него и немачкој економији и социјалном партнерству – саопштило је пословодство ДБ-а.

Политичари критикују

Вишемесечни тарифни конфликт у железници је алармирао и политичаре. Шеф социјалдемократа Зигмар Габријел је поручио да се „сви учесници морају запитати да ли је штета коју би овај штрајк могао да изазове у разумној сразмери са стварним конфликтом“. Министар саобраћаја Александер Добринт је показао разумевање за бес грађана код којих је пређен праг толеранције. У Бундестагу је јуче разговарано о Закону о јединственим тарифама како би убудуће важио тарифни споразум највећег синдиката у једној бранши, чиме би се избегла конкурентна борба више синдиката као у овом случају између ГДЛ-а и ЕВГ-а.

Синдикат је од почетка тражио пет процената већу плату и сат времена краћу радну недељу. Главни разлог конфликта је да ГДЛ жели да закључи колективне уговоре не само за машиновође, него и за кондуктере и скретничаре. То такође настоји да уради већи и конкурентнији ЕВГ (Синдикат железнице и саобраћаја), док пословодство жели да избегне различите услове за исте групе професија.

5. 05. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић