АКТУЕЛНО

ПРОКУПЉЕ, КУРШУМЛИЈА И ПЛОЧНИК ОД ПРЕ 7000 ГОДИНА (документарни филм)


Сјајна емисија о топличком крају и ПЛОЧНИКУ као археолошком и цивилизацијском
бисеру Европе али и света. Приказани су корени цивилизације (од пре више од 7.000 година) на подручју Плочника која задивљује стручњаке и посетиоце већ читавих 100 година!

25. 02. 2015. јутјуб канал MrPravoslavac95, за ФБР приредила Биљана Диковић

Емисија је посвећена Јулки Кузмановић Цветковић, археологу и директору Народног музеја Топлице у Прокупљу. Јулка Кузмановић Цветковић, већ четири деценије ради ископавања на археолошком локалитету Плочник, истражује културну баштину Топлице и успешно води
прокупачки музеј који је проглашен за установу културе од националног значаја.

У емисији госпођа Цветковић говори о свом првом сусрету са археологијом, када је гледала стручњаке како истражују манастир Св. Николе у родној Куршумлији, представља археолошку карту Топличког краја: средњевековни град на Хисару, цркву Светог Прокопија и Југ Богданову цркву.

Као директор Народног музеја Топлице она говори о стању у којем се налази музеј, о поставкама које приказују прошлост краја, али и о пројектима који ће бити реализовани у циљу презентације културних потенцијала Топличког краја.

Најзначајнији пројекат је оживљавање неолита на археолошком локалитету Плочник, који се налази на магистралном путу који повезује Куршумлију и Прокупље. Будући да је реч о локалитету светског значаја, старом преко седам хиљада година у чије истраживање су укључени стручњаци из иностранства, Јулка Кузмановић Цветковић говори о историјату, значају и истраживањима локалитета, изградњи неолитских кућа, експериментима топљења руде бакра и будућим плановима за Плочник.

kul-plocnik

2 replies »

  1. Госпођо Диковић, добронамерно сам Вас критиковао за кроатизам „освећеност“ што сте на моју велику радост прихватили. Сада је ред да вас похвалим и да вам захвалим. Много наших новинара је „насело“ на „еуропску“ игранку за изједначавање родних и полних вредности, тако да су несвесно почели кварити СРБСКИ језик. Написали сте…“ Емисија је посвећена Јулки Кузмановић Цветковић, археологу и директору Народног музеја Топлице у Прокупљу“. То је у мени изазвало буру одушевљења и желим да Вам се захвалим. Што је најгоре многи патриотски сајтови су кренули тим путем, па чак и на овом омиљеном сам код неких ваших колега приметио те грешке. Пријатељски поздрав и још једном велико ХВАЛА…

    Свиђа ми се