АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

ОЛУЈА 2: ХРВАТСКА УЦЕНА – ТУЖИЛИ САД ЗА УДРУЖЕНИ ХРВАТСКО-АМЕРИЧКИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ ПРОТИВ СРБА (фбр хронологија)


ВАШИНГТОН ТАЈМС, 2002: „Хрватски Светски Конгрес“ је послао писмени захтев главној тужитељки Хашког трибунала Карли Дел Понте да отвори криминалну истрагу против господина Клинтона и других високих функционера америчке владе, због тога што су сарађивали и помагали хрватског генерала Анту Готовину, 1995. током војне операције под именом Олуја… ХСК је нагласио да је америчка администрација дала зелено светло за операцију, и обезбедила пуну дипломатску и политичку подршку у ту сврху.“

***

ОЛУЈА 2: ХРВАТИ ТУЖИЛИ 2002 С.А.Д. ЗА УДРУЖЕНИ „АМЕРИЧКО-ХРВАТСКИ“ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ ПРОТИВ СРБА (фбр хронологија)

Пише Миодраг Новаковић

14 јануар 2015, СРБски ФБРепортер

0006a74e-642

У првом делу овог фељтона смо доказали да је судија и председавајући Хашког трибунала, Американац (јеврејског порекла) Теодор Мерон директно инструментализован и контролисан од стране америчке владе- пре свега кроз индиректне и директне контакте са оперативцима амбасаде САД у Хагу. Мерон је иначе један део своје каријере провео радећи званично за америчку владу као државни чиновник. У даљој разради овог фељтона, овде ћемо презентовати више материјала који иду у прилог овој тези.

Иако је годинама код домаће и светске јавности опште позната чињеница да је Хашки трибунал „пристрасан суд“, под директном контролом Запада, и по свом карактеру изразито антисрбска институција- као два најсрамнија догађаја у краткој историји трибунала остаће- дванаестогодишње политичко заточеништво у „истражном притвору“ србског професора др Војислава Шешеља, и скандалозна ослобађајућа (друго-степена) пресуда хрватским генералима за (како су то својевремено описали западни медији) највеће етничко чишћење (Срба) у послератној Европи.

Другим речима- у првостепеном поступку је непобитно утврђена одговорност хрватских генерала Готовине и Маркача, као директно одговорних за масовна убиства србских цивила, ратне злочине, злочине против хуманости, индикриминисано бомбардовање и етничко чишћење најмање четврт милиона Срба, са својих вековних огњишта. У том поступку је прво недвосмислено утврђено да је до свих ових злочина дошло, а потом да су за њих одговорни именовани хрватски генерали. Хашки трибунал је наравно „пропустио“ да примени до краја принцип удруженог злочиначког подухвата и колективне одговорности, и пред лице правде изведе и највише хрватске државне званичнике (као што је то урадио у случају Србије, што недвосмислено доказује двоструке аршине овог НАТО спонзорисаног суда).

Дакле, сви ови стравични злочини над крајишким Србима су утврђени, и докази да су се они одиграли у лето 1995 су презентовани на више хиљада страница хашких судских докумената- али накнадна, другостепена ослобађујућа пресуда, у режији америчког експонента судије Мерона, је из тих списа једноставно „уклонила“ починиоце злочина. Другим речима, суд је непобитно установио да се оквиру административне републике Хрватске над крајишким Србима одиграо „мегазлочин“, али је донео одлуку да за тај злочин не постоје починиоци!?

Мишљење је аутора овог фељтона, да је управо један од главних мотива за „напрасно ослобађање“ невиног др Шешеља из хашког заточеништва, управо био покушај да се на тај начин политички и медијски ублажи скандалозна оваква одлука трибунала (да ослободи већ правоснажно осуђене хрватске ратне злочинце).

Наравно, да Хашки трибунал и његови амерички спонзори не би себе подвргли таквој „легалистичкој бламажи“, која је данас предмет темељитих изучавања (али и исмејавања) од стране стручне „правничке“ јавности, само зарад интереса пар властитих хрватских пиона- квази-генерала (који су једино у хрватској банана републици могли своје келнерске кецеље преко ноћи да замене за генералске еполете). То су за њих свакако људи кратке употребне вредности, и као такви представљају потрошни материјал…

…Ипак, у овом случају нису рачунали на хрватску задртост, и педантерију у документовању заједничке злочиначке сарадње, у лето 1995. А Хрвати су, као што ћемо то овде презентовати, сачували скоро све доказе о заједничком удруженом „америчко-хрватском“ злочиначком подухвату против крајишких Срба, током геноцидне операције „Олуја“- и потом одлучили да са њима уцене своје америчке „пријатеље“.

То је управо оно чиме су бивши келнер, и садашњи хрватски генерал Анте Готовина, и његов правни тим преплашили и уценили западно (америчко) контролисани Хашки трибунал.

Документација о том удруженом злочиначком подухвату је исувише обимна да би је изнели у целини у овом делу фељтона (презентоваћемо је касније у више наставака), али вероватно да ће за почетак (јер тако је на крају и све почело) бити најбоље да почнемо са анализом (веома обимне) хрватске тужбе Хашком трибуналу, датиране 4 јула 2002, и поднете главној тужитељки Хашког трибунала Карли Дел Понте- која де факто терети највише америчке званичнике за заједнички америчко-хрватски удружени злочиначки подухват против крајишких Срба.

Наравно, у тој тужби Хрвати наступају са тезом, да је „Олуја“ била легитимна и „чиста“ војно-полицијска операција, и да ту није било никаквих злочина- али да „у случају да их је и било“, онда за њих, не само равноправну, већ и много већу, одговорност сносе Американци. Потом износе детаљне доказе…

images yourfile Andrew_Leslie_posing

ВАШИНГТОН ТАЈМС: АМЕРИКА ЈЕ ТАЈНО ПОМАГАЛА ХРВАТСКУ ВОЈНУ ОПЕРАЦИЈУ „ОЛУЈА“…

Прве детаље овог званичног документа (датираног 4 јула 2002) који је био насловљен главној тужитељки трибунала Карли Дел Понте, и био уредно заведен у архивама МТБЈ- 8 јула 2002 је објавио реномирани амерички лист „Вашингтон Тајмс“, под насловом „Трибунал за Балкан се окренуо против Клинтона“. Ево шта су написали тим поводом:

„Хрватски Светски Конгрес“ је послао писмени захтев главној тужитељки Хашког трибунала Карли Дел Понте да отвори криминалну истрагу против господина Клинтона и других високих функционера америчке владе, због тога што су сарађивали и помагали хрватског генерала Анту Готовину, 1995. током војне операције под именом Олуја… Тајно помагане од стране америчке администрације, хрватске снаге су отпочеле масивну тродневну офанзиву, познату као Операција Олуја- 4 августа 1995, током које је Хрватска преузела територије, окупиране од стране побуњених Срба, који су то урадили поводом одвајања Загреба од Југославије 1991… Хрватски Светски Конгрес је нагласио да је америчка администрација дала зелено светло за операцију, и обезбедила пуну дипломатску и политичку подршку у ту сврху.“

hro-mspivan_sarac gotovina_us2

НЕВЕРОВАТНО, АЛИ ИСТИНИТО: ХРВАТСКА ТУЖБА ПРОТИВ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ- ЗА „ЗАЈЕДНИЧКЕ ЗЛОЧИНЕ“ НАД КРАЈИШКИМ СРБИМА:

„Хрватски Светски Конгрес“ (ХСК- у то време државно спонзорисана организација хрватске дијаспоре) је 4 јула 2002 симултано упутио два истоветна писмена захтева (тужбе)- један је поднео у виду судског поднеска у Хашком трибуналу, док је други дат на увид јавности путем конференције за штампу. Ово је наравно срачунато да се изазове максимални политичко-медијски ефекат.

У судском поднеску као главни оптужени се именује амерички председник Вилијам (Бил) Џеферсон Клинтон, а као његови саучесници у „удруженом злочиначком подухвату“ Антони Лејк, Самјуел Бергер, Ричард Холбрук и Питер Голбрајт. Према писању америчког портала „Магазин Ратног ваздухопловства Онлајн“ у октобру 2002- Хашки трибунал је хрватску тужбу завео „дискретно“ и без икаквих јавних коментара. Зашто? Видећемо касније у наставку овог фељтона.

Овде је такође веома интересантан уцењивачки део овог поднеска. ХСК одмах на почетку истиче да сматра да ни Готовина, ни именовани амерички званичници нису починили никакве злочине током Олује, али да ако Хашко тужилаштво ипак одлучи да настави истрагу за ратне злочине против генерала Готовине- онда и амерички званичници морају да буду предмет истраге у интересу „равноправне правде“, јер по ХСК они су одиграли кључну улогу у том удруженом злочиначком подухвату својом директном подршком генералу Готовини и хрватској армији, током операције Олуја.

Овај сегмент хрватске тужбе је кључан за разумевање монтираног другостепеног судског процеса при крају прошле године, против хрватских генерала Готовине и Маркача- када су након правоснажне пресуде (24 и 18 година робије) у првом степену- манипулацијама председника Хашког трибунала Мерона, ови ратни злочинци напрасно ослобођени.

Очигледно је да је хрватска уцена имала ефекта- јер у свом жалбеном поступку на правоснажну пресуду, ратни злочинац Готовина је управо и захтевао да се као његови сведоци појаве скоро сви амерички званичници, именовани у тужби ХСК, из 2002. Очигледно је да тако нешто америчка влада није смела дозволи, јер би на тај начин светској јавности било обелодањено све оно што је својевремено спречено одбацивањем тужбе ХСК из 2002.

Тако се Хашком трибуналу „десио Мерон“…

…А доказа о удруженом америчко-хрватском злочиначком подухвату против крајишких Срба у лето 1995., као што ћемо у наставку и доказати , је било на претек. Већина тих доказа долазе из кредибилних државних архива САД, Хрватске, дипломатских депеша америчке амбасаде у Загребу, хуманитарних организација, УН-а, али и најутицајнијих западних медија…

Generals_Cosic_and_Clark_discuss_Bihac_pocket,_Washington_DC,_29_November_1994

 

У ОЛУЈИ- ХРВАТИМА СУ „РУКЕ БИЛЕ КРВАВЕ ДО ЛАКАТА, А АМЕРИКАНЦИМА ДО РАМЕНА“!?

ХСК конкретно наводи како је америчка влада директно помагала хрватску војску и генерала Готовину током операције Олуја:

 • Кршећи УН ембарго и наоружавајући илегално хрватску армију,
 • успостављањем ЦИА база и аеродрома за „дрон летелице“, у оквиру постојећих хрватских војних инсталација (на острву Брач и у Шепурама код Задра), што је омогућило да амерички званичници у Пентагону директно путем сателитског видео линка прате и координирају хрватско-америчку геноцидну операцију Олуја. Оваква америчка војно-обавештајна активност, је према ХСК омогућила хрватској војсци да добије првокласне обавештајне податке о србским трупама и покретима цивила у Крајини.
 • ХСК у овом делу тужбе поново (уцењивачки) наглашава, да ако трибунал остане при тези да је генерал Готовина свесно спровео кампању етничког чишћења око 200,000 Срба- онда ЦИА базе (у оквиру хрватских касарни), нису биле само у функцији информисања америчког државног врха о току операције, већ су биле такође у функцији заједничког (америчко-хрватског) етничког чишћења крајишких Срба.
 • Да су амерички званичници на челу са председником Билом Клинтоном дали „зелено светло“ за операцију Олуја и у ту сврху су обезбедили пуну дипломатску и политичку подршку хрватској држави.
 • ХСК наглашава да је америчка влада имала моћ да у сваком тренутку заустави спровођење војно-полицијске операције Олуја, али да то нису желели. Једино су инсистирали да „све“ буде завршено за мање од неколико дана (у ту функцију је уз одобрење Вашингтона, у операцији Олуја ангажовано више пензионисаних америчких генерала и званични војни контрактор Пентагона, МПРИ- војно-плаћенићка фирма, које обучавала хрватске трупе, и потом на терену надзирала целу операцију).
 • ХСК у овом уводном делу тужбе истиче, да би у светлу горе изнешених чињеница, Хашки трибунал морао да подигне оптужнице против именованих америчких званичника, због помагања и саучествовања у злочинима са генералом Готовином- да би на крају поново (уцењивачки) истакли да би најбољи исход за све, било повлачење оптужнице против генерала Готовине.

У овом уводном делу оптужнице ХСК декларише себе као непрофитну и невладину организацију која има „саветнички статус“ члана УН-а.

У следећем наставку следе остали делови тужбе и детаљи о америчком директном војно-обавештајном учешћу у хрватској геноцидној операцији Олуја…

 Миодраг Новаковић

 

РЕФЕРЕНЦЕ:

https://wikileaks.org/cable/2003/11/03THEHAGUE2835.html

http://mondoweiss.net/2013/06/criminals-confidential-relations

http://opiniojuris.org/2013/06/17/the-real-judge-meron-scandal-at-the-icty/#sthash.HS3Xc2GW.dpuf

http://www.wikileaks.org/plusd/cables/03THEHAGUE1827_a.html

http://www.wikileaks.org/plusd/cables/03ZAGREB470_a.html

Washington Times, July 08, 2002

http://www.studiacroatica.com/cwc/release.htm

 

7 replies »

 1. Ova tužba je bila smišljena u Stejt Departmentu, a ne HSK da bi poslužila kao glavni argument Teodoru Meronu da izvrši pritisak na Haški sud da oslobode Antu Gotovinu i na taj način ućutka deo sudskog veća koji je bio protiv takve odluke o oslobađanju, i zapadno evropsku javnost na negativne komentare i reakcije.Za naivne u Srbiji ona ima naknadno otkriće o to bože dobronamerno upiranje prstom SHK u pravog krivca, a da miroljubivi hrvatski narod u svojim genima nema posejano genocidno seme prema srpskom narodu.Mašta može svašta.

  Свиђа ми се

  • @Zikica Marinkovic- Ваш коментар садржи неке нелогичности. Намера ове моје хронолошке анализе и јесте да прикажем хрватске ратне злочине из угла који је мало обрађиван у медијима, а то је „америчко спонзорство“ истог. Наравно да је ХСК неоусташка НВО, која је била у функцији прикривања хрватског геноцида и етничког чишећења Срба из Крајине, и деловала на истој линији са неоусташком хрватском владом из Загреба (што ћу разрадити додатно у наставку овог фељтона)- а посебно заштите, од судског прогона, њихових „хероја“ нео-усташких генерала Готовине, Маркача и Чермака.
   У ту сврху они и јесу поднели тужбу Карли Дел Понте, не да би извели Американце пред суд, већ да би уценили Трибунал и његове западне спонзоре, и присилили их да одустану од оптужнице против хрватских генерала.
   Доказивањем да је иза геноцидних војних операција Олуја и Бљесак стајао амерички Стејт департмент, не умањује се кривица Хрвата за ратне злочине и етничко чишћење крајишких Срба, као што се ни доказивањем да је иза усташке НДХ и геноцида над Србима у светском рату, стајао Ватикан, не умањује кривица и улога тадашње усташке Хрватске.
   Једноставно, потребно је додатно разобличити све те околности, и јавности презентовати чињенице које доказују директно америчко учешће у тим злочинима- јер сви злочинци треба да буду изведени пре суд (у овој фази пред суд јавности, а једног дана, надајмо се и пред прави суд)!?
   Ваш аргумент да је тужба ХСК из 2002 послужила као аргумент Мерону да „изврши притисак на Хашки суд да ослободе Анте Готовину“- не држи воду. Пошто је Хашки суд 2011 првостепено већ осудио Готовину и Маркача за ратне злочине- очигледно је да ХСК тужба није успела да „ућутка судско веће“, како ви тврдите.
   Али та тужба свакако јесте забринула Американце, нарочито након намере Готовине да у другостепеном поступку изведе америчке званичнике (именоване у тужби ХСК) као сведоке одбране.
   Дакле у тој фази се америчка влада послужила овом тужбом (интерно) као аргументом да спречи наставак судског процеса (и јавно обелодањивање властитог учешћа у Олуји), и изрицање другостепене пресуде хрватским генералима, и у ту сврху је активирала свог хашког ЦИА агента Теодора Мерона, који је и председавао судским већем, у другостепеном поступку хрватским генералима, тако да му није било тешко да по скраћеном поступку изманипулише ослабађајућу пресуду.
   Дакле, прави и главни кривац овог историјског злочина, по мени, свакако остају Хрвати и данашња неоусташка држава Хрватска- али њихов главни помагач и главни „спонзор“ тог злочина јесу Американци- и то јесте намера овог фељтона, да разобличи и друге починиоце овог „мега-злочина“ (Американце идр.)- то је свакако у интересу, и правде и историјске истине.
   Надам се да ће се овим аспектом хрватског геноцида из 90их ускоро позабавити и неки квалификовани историчари, и наше надлежне националне институције- као што су својевремено успешно разобличили улогу Ватикана у претходном хрватском геноциду.
   Док се то не деси, такву улогу (расветљавања позадине оваквих злочина) нажалост морају да преузму на себе овакви усамљени „ифоратници“ и аматерски медијски посленици, попут мене…
   Аутор

   Свиђа ми се

 2. Не могу вјеровати. Да ли је ХСК заиста трезвени скуп или скуп проусташа? Јесу ли могућа чуда на овом свијету?

  Свиђа ми се