АКТУЕЛНО

ЕКСКЛУЗИВНО: ИНТЕРВЈУ ФБР УРЕДНИКА М. НОВАКОВИЋА ЗА ЛИСТ „ГЕОПОЛИТИКА“ (бр.77,авг.2014)


 ЗА ГЕОПОЛИТИКУ ГОВОРИ МИОДРАГ НОВАКОВИЋ, СРПСКИ АНАЛИТИЧАР ИЗ КАНАДЕ, ОСНИВАЧ СРПСКОГ „ФЕЈСБУК РЕПОРТЕРА“, И АУТОР КЊИГЕ „(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН

3 август 2014, СРБски ФБРепортер

Разговарали Слободан Ерић и Миодраг Новаковић...

10522763_10202220205058717_3254618799825904451_n

 1. Поштовани господине Новаковићу, Ваша књига (ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН, чије је, друго проширено издање објављено овог месеца, представља и збирку „политички некоректних“ хронологија, анализа и превода, као што сте Ви дефинисали, али и заиста једну документовану оптужницу против Запада. Највећа врлина књиге, тако се нама чини, је што она аргументовано и егзактно, потврђује континуитет западне политике, према Србима. Шта сте желели да постигнете са објављивањем књига оваквог садржаја

М.Н. Моја књига је једно аматерско, али по мени, веома добро документовано сведочанство, кратког историјског периода и бурних догађаја, са краја прошлог и почетка овог века, периода који за све „пост-петооктобарске“ српске режиме и њихове интелектуалне послушнике и данас представља табу тему…

…И не уклапа се у њихов евро-атлантски програм „промене свести“ у Срба, и прекрајања наше историје, које треба да резултира у даљу ерозију српске националне свести, и наметања осећаја колективне националне кривице, за непостојеће „геноциде“ и ратна разарања која су изазвали други етнички ентитети и њихови западни спонзори, на овим просторима 90их година. Што је евентуално резултирало у „окупаторску колонизацију“, и негирање државног суверенитета наше отаџбине…

Управо, из тих разлога сматрао сам за неопходно да све то ставим на папир, и оставим записано у овој форми, као лично (новинарско) сведочанство једног савременика данашњих бурних историјских времена…

гп1

 1. У књизи има обиље занимљивог и поучног материјала, те због традиционалног српског кратког памћења, желимо да нас подсетите на неке важне догађаје, људе и одлуке. Објасните нам на почетку нешто више о једном тајном документу који наводите у књизи „НСДД 133“ и о стратегији против „српско доминиране Југославије“. Ко је све учествовао у тој завери и са којим циљем, а уз пут нам и мало ближе осветлите лик америчког саветника Филипа Голдберга?

М.Н. Документ који је иницирао политичко/војну субверзивну стратегију против “српски доминиране Југославије” је декласификовани тајни документ под именом НСДД 133, у режији Реганове америчке администрације из 1984.

Професор М. Чосудовски је 2008, везано за НСДД133, изјавио- Да постоје докази да је Реганова администрација у сарадњи са савезницима почетком 80их одлучила да демонтира Југославију. Одлучено је да се Југославија „расчлани“ на више „ентитета“.

Чосудовски тумачи главне тезе овог тајног документа као основу за дестабилизацију југословенског модела „маркентишког социјализма“ и остваривање америчке сфере утицаја у југоисточној Европи и америчком војном присуству у бившој Југославији. То се јасно види из копираних сегмената те директиве, коју овде прилажем:

Кључну улогу у изради и примени тог документа су имали „десничарски јастребови“ америчке спољне политике, Хенри Кисинџер и Збигњев Бжежински, који су се прикључили Регановој администрацији 1984 и 1985. Ова двојица су заузели кључне позиције у Регановом председничком “Обавештајном савету за иностранство“.

1990-те у америчком „Стејт департменту“ се појављује саветник Филип Голдберг. Његов ресор су биле субверзивне акције према СР Југославији. 1994. Голдберг је задужен за операције у Босни. 1995.он постаје шеф америчког административног особља на преговорима у Дејтону. 1996.- специјални асистент заменику америчког државног секретара Стробу Талботу.

Талбот је заједно са Мадлејн Олбрајт био један од водећих архитеката рата против Србије 1999. На Хаитију се 2003. појављује Голдберг. Нова улога Фолија и Голдберга је насилна промена Аристидовог и успостављање про-америчког режима на Хаитију. 2004. Голдберг постаје шеф америчке мисије у Приштини и „официр за везу“ између УЧК и америчке администрације. 2007, амерички амбасадор у Боливији.

Голдберг и НВО „NED“ су стајали иза неуспелог атентата на председника Венецуеле Чавеза. Голдберг је након тога протеран из Боливије…

гп2

 1. Можете ли нам нешто ближе рећи о везама ОВК и Ал Каиде, везама ОВК и Хашима Тачија. Као и о учешћу ОВК у догађајима на Хаитију, што наводите у књизи а што за ширу читалачку публику представља изненађење?

М.Н. У мају 1999-те, „Вашингтон Тајмс“ је објавио неке детаље тајног извештаја Клинтонове администрације названог ‘’Link’’. Тај извештај документује везу између шиптарске терористичке УЧК и Ал Каиде уочи НАТО агресије против Србије.

У извештају се наводе конкретне везе између Хашима Тачија и Ал Каиде, као и лично учешће Осама Бин Ладена у транспорту муџахедина у Босну преко аеродрома у Тузли и луке Плоче, као и у области Тропоја у Албанији.

Такође је документoвано присуство CIA и специјалних јединица америчке и британске војске у тим камповима. Поред „Вашингтон Тајмса“, о терористичкој и криминалној активности УЧК у то време су писали војни часопис ‘’Џејн’’ и „Лондон Обзервер.

Вероватно је овде сувишно споменути опште познату информацију да је „УЧК“ 1998. од стране америчке администрације био класификован као терористичка организација.

Током 2003. на Хаитију, демократски изабран председник Аристид и његов (у народу широко прихваћен) политички покрет „Лавас“ постали су сметња америчким интересима у том делу света. Џејмс Фоли постаје амерички амбасадор на Хаитију. У исто време на Хаитију се појављује Голдберг.

Улога Фолија и Голдберга је била насилна промена Аристидовог, и успостављање про-америчког режима на Хаитију. 2004. Голдберг постаје шеф америчке мисије у Приштини и „официр за везу“ између шиптарске УЧК и америчке администрације. У исто време амерички амбасадор на Хаитију Фоли организије насилну смену Аристидовог режима.

Пошто је политички покрет „Лавас“ био исувише популаран у народу, требало га је трајно ‘’политички’’ онеспособити. То је био „посао“ за Голдберга који организује долазак три окорела УЧК терориста на Хаити у улози ‘’инструктора’’ за Специјалне полицијске јединице Они Хаићанима преносе своје ‘’богато искуство“ у ликвидацији политичких противника и терорисању цивилног становништва, стечено на КиМ.

По њиховом доласку, преко хиљаду лешева недужних цивила је освануло улицама. Сваки будући отпор је брутално сломљен…

Учешће УЧК терориста у пучу је документовано од стране локалне штампе: „Haiti Progress“ и „Flash Point “ (Нов.19,2004), али најозбиљнија оптужба о америчком учешћу у пучу је редовни хуманитарни извештај америчке,(пара-државне НВО) агенције „ USAID“, из Септембра 2004.

US soldiers from KFOR force smiling while in their background Serbian house goes up in flames KOSOVO 2004

АМЕРИЧКИ НАТО ВОЈНИЦИ ПОЗИРАЈУ ИСПРЕД „СУВЕНИРА“- ЗАПАЉЕНЕ СРПСКЕ КУЋЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, 18 МАРТА 2004…

 1. Такође нам ближе изнутра појасните улогу Запада, пре свега Америке и Немачке, у погрому Срба у марту 2004.године?

М.Н. 17. марта 2004 је организован погром над Србима на КиМ. Посебну улогу у том погрому је одиграла немачка обавештајна служба „BND“. Улога „BND“ је тада документована од стране немачке ТВ „ZDF“.

УЧК организатор тог погрома је био тзв. ‘’Командант Хоџа’’, Семадин Џезар (Ал Каида оперативац, и „BND“и „CIA“ агент). Семадин је прошао кроз разне Ал Каида муџахединске терористичке кампове у Афганистану и Чеченији. 2002. Семадин је био командант 112. УЧК муџахединске бригаде у Македонији.

О његовом значају за Американце, сведочи податак да је после сукоба са македонским снагама безбедности у пограничном селу (са Косовом) Кривеник, приликом којег је Семадинова јединица убила енглеског новинара „AP“ Керима Лотона, и ранила три америчка војника из састава КФОР – Америчка војна команда је послала 80 „паратрупера“ из 502. Батаљона ради екстракције 112 бригаде (у оквиру које је деловало 17 америчких плаћеника из „MPRI“ агенције, и пребаце их хеликоптерима на Косово.

ТВ станица „ZDF“ је известила да је „BND“, непосредно пред погром Срба, прислушкивао Семадина, и имао сазнања о планираном погрому над Србима. Као што знамо немачка влада није ништа учинила да спречи погром Срба.

гп3

 1. Индикативно је, за садашњост али и за будућност Србије, оно што је Збигњев Бжежински рекао о Србима на седници Савета за иностране односе. Можете ли нам навести и прокоментарисати речи Бжежинског?

М.Н. Збигњев Бжежински је 2007, на састанку Савета за иностране односе, изложио стратегију против Србије, коју је назвао ‘’последњим бастионом независности“ на Балкану’, коју као такву треба ‘’држати парализовану и под опсадом’’.

Овакав иступ Бжежинског био у складу са смерницама Реганове председничке директиве „НСДД133“.

 1. Чини нам се да је најважније поглавље у Вашој књизи посвећено трговини људским органима и извештају Дика Мартија. Очекује се да ће американац Клинт Вилијамсон, током наредне недеље, поднети извештај Специјалног тима о ратним злочинима ОВК. Но, суштинско је питање да ли ће Вилијамсон отворити питање судске одговорности за трговину људским органима. Ко је и како у свету прикривао и уништавао трагове о трговини људским органима?

М.Н. Нисам оптимиста да ће овај бивши високо рангирани чиновник Бушове и Обамине администрације- дакле америчке државе која је подстакла грађански рат у бившој Југославији, спровела илегалну агресију против СРЈ и дивљачко бомбардовање 1999. (на страни УЧК терориста, извести пред лице правде било коју крупнију „рибу“ из косовског владајућег клана.

Његова улога је овде по мени да заштити америчке пулене на КиМ, пре свега Тачија, Харадинаја и Чекуа. Ако пажљиво погледамо биографију Вилијамсона, схватићемо о каквом „америчком оперативцу“ се ради.

Он је 2003 године служио као високи саветник америчке окупационе администрације у Ираку.

2001 и 2002 је служио као директор одељења правде при Умнику. Добро знамо какву су „правду“ косметски Срби добијали у то време.

Вилијамсон је у периоду између 1994 и 2001 служио у Хашком трибуналу као „процесни тужилац“ у процесима против српских осуђеника. „Прославио“ се учешћем у процесу против Милошевића- процесу у коме су документована сва могућа кршења правних и моралних норми против српског председника…

…И ми сада, у случају „трговине органа“, треба да очекујемо правду од овог бившег „хашког инквизитора“?

Иначе тај исти Хашки трибунал је директно учествовао у уништењу доказа, у вези трговине органима киднапованих Срба, како су то документовали Карла Дел Понте, и ББЦ новинар Монтгомери.

 1. Такође писали сте и о плану који је открио немачки политичар Вили Вимер у чувеном писму немачком канцелару Шредеру. Да ли се тај план и у којим аспектима остварује, наравно и на жалост, на нашу штету?

М.Н. Тај план је практично остварен по свим тачкама. Косово је постало дефакто независна „држава“. СР Југославија је проглашена илегалном творевином и потом је разбијена заједница Србије и Црне Горе. Напуштен је „Вестфалијски принцип“ о неповредивости европских граница у случају „анексије“ Косова.

Зацртани програм НАТО окупације Србије је остварен када је Борис Тадић потписао са Кондолизом Рајс СОФА споразум о неограниченом америчком војном присуству (окупацији) на територији Србије- (неприхватљиве ставке за било коју суверену државу- која је својевремно унета у Рамбујевски споразум 1999 као „неприхватљива ставка“, да би се Србија увукла у рат са НАТО).

НАТО интервенција у Србији се показала као успешни пробни балон за будуће ратове ове алијансе, изван својих граница…

 1. Бавили сте и анализом докумената Викилса. Документа Викиликса откривају не само стратегију и поступке наших непријатеља, него много говоре и о нашим политичарима. Какав је Ваш закључак након анализе америчких дипломатских депеша?

М.Н. Викиликс документи нам недвосмислено документују да Србија није више суверена држава, и да су у „пост-петооктобарском“ периоду наше земље све важније одлуке досадашњих српских режима (влада) доношене у здањима водећих западних амбасада, укључујући и легална (уставна), као и кадровска решења.

Да не спомињем, како ови документи приказују, у огољеној варијанти, полтронски и бескичмени карактер наших режимских политичара…

гп4

 1. Наводите да ће Војводина бити мета у следећем нападу на српски суверенитет, као и да је план да се сви путеви и коридори између Србије и Русије прекину или ставе под потпуну контролу. Можете ли нам ближе објаснити о чему је реч?

М.Н. Ову тврдњу најбоље документује моја обрада анализе, угледног „Глобал Рисерч“ аналитичара Махди Дариуса Наземроје: „Балкански фронт: Западни преврат у Југославији и Молдавији“ (коју сам иначе превео на српски за Глобал Рисерч).

Он детаљно објашњава зашто је за НАТО кључно да „раскомада“ Србију. По њему Србија је већ у својеврсном карантину, чији национални ваздушни простор ефективно контролишу околне НАТО чланице, контролишући тако међународни ваздушни саобраћај према Србији.

Режираним референдумом о отцепљењу од СР Југославије, у Црној Гори, разбијена је заједница две братске нације, и Србија је одсечена од међународног поморског коридора…

Србији сада преостаје последњи легални међународни пловни пут којим она може да се неометано повеже са другим државама, а то је „Дунавски коридор“ .

То је главни разлог зашто се последњих година „фанатично“ ради на „косовизацији“ Војводине и њеном отцепљењу од Србије. Отцепљењем „независне“ Војводине (или њеним комадањем) трајно би се успоставила НАТО контрола над међународним Дунавским пловним путем, а Србија одсекла од „спољног света“, и тако ставила у неку врсту карантина.

 1. Како коментаришете политичко, економско и социјално стање у Србији. Шта по Вама треба чинити и какве мере Ви предлажете да Србија изађе из ове велике државотворне кризе?

М.Н. Најједноставнији одговор на Ваше питање јесте да Србија мора да почне да делује као независна држава, која ће у спољној и унутрашњј политици пре свега да се води властитим интересима, а не интересима (и законима) недобронамерне Евроунијске конфедерације, којој чак ни не припада; Као држава која ће да води одговорну националну и независну економску политику, а према другим државама стриктну политику реципротитета.

Наравно мени је јасно да је тако нешто неоствариво са текућим „западно-инсталираним“ српским режимом, и из тог разлога стално наглашавам потребу уједињења наше патриотске опозиције. У последње време је дошло до уједињења једног дела опозиције, али то није довољно.

Нама је данас потребан „монолитни“ опозициони фронт. Сматрам да би ту кључну улогу могле да одиграју неке најстарије српске националне институције, попут СПЦ и САНУ- али као што нам је познато и те инстутуције су великим делом данас корумпиране, и ако унутар њих не дође, до неких радикалних промена, бојим се да нам се црно пише.

Онда нам једино преостаје да се надамо, да ће ова земља у блиској будућности изнедрити неке нове генерације, политички неискварених, српских родољуба…

гп5

 1. Са групом пријатеља уређујете интернет издање ФБ Репортер. Шта Вас је мотивисало да покренете једно овакво издање на друштвеним мрежама. Какве су реакције читалаца и да ли сте задовољни информативним учинком ФБ Репортера?

М.Н. Ја сам се укључио у алтернативни медијски рад као аутор и преводилац средином 2000их, објављујући своје радове на више патриотских сајтова.

У почетку нисам имао намеру да се бавим медијским радом као уредник једног интернет портала, и до данашњих дана моја омиљена „делатност“ је остала- писање, зато сам уређивање ФБР портала препустио својим пријатељицама и редакцијским сарадницама, новинарки Биљи Диковић, и професорки Мири Радосављевић, које тај посао одлично обављају.

2010. сам основао наменску (бројчано малу) Фејсбук групу„Разбијмо режимски медијски мрак- Постанимо сви Фејсбук репортери“, са једним јединим циљем- „разбијања медијског мрака“ у Србији. Идеја је добро прихваћена, и за кратко време у тој групи смо окупили, поред „обичних“ српских родољуба, и неке веома стручне људе, ауторе, преводиоце, интелектуалце и јавне личности.

Идеја је била да чланови групе, према својим могућностима ураде аматерске (или стручне) медијске прилоге о важним, али режимски цензурисаним или игнорисаним догађајима, из својих средина.

Истовремено сам покренуо интернет портал (у функцији рада те наше ФБ групе) који је и адекватно именован: „СРБски ФБРепортер“ (www.facebookreporter.org).

Све у свему,задовољни смо досадашњим учинком. и нашим продором на алтернативно „медијско тржиште“. Верујем да смо иза нас оставили уникатни „медијски печат“, ако никако друкчије, онда бар као „медијски герилци“- како нас је недавно „крстио“ члан наше редакције и велики пријатељ Александар Павић.

У реалним медијским размерама, наш портал је ипак скроман медиј, и сигурно по промету, није „меч“ водећим медијима. Ипак, наша читаност је у сталном порасту (нпр. у мају ове године смо забележили преко 670,000 посета) али што је најважније наши аутентични прилози се данас све више преносе на домаћим интернет медијима, али и на неким реномираним страним порталима.

Наравно коначни суд о свему овоме треба препустити другима, и историји…

———-

„Геополитика“ бр. 77, август 2014, Београд

 

Korice doradjena verzija 5jul2014

ДА БИСТЕ НАРУЧИЛИ КЊИГУ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА КЛИКНИТЕ НА ОВУ СЛИКУ... ТАКОЂЕ ЈЕ ДОСТУПНА БЕСПЛАТНА ЕЛЕКТРОНСКА ВЕРЗИЈА КЊИГЕ НА „СКБРИД“-У: http://www.scribd.com/doc/220897022/%D0%9F%D0%A0%D0%9E-%D0%97%D0%90%D0%9F%D0%90%D0%94%D0%9D%D0%98-%D0%97%D0%9B%D0%9E%D0%A7%D0%98%D0%9D-%D0%9C-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

 

1 reply »