ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Норвешки „Трезор судњег дана“ попуњен семеном нових 20 хиљада биљака


Семе више од 20 хиљада врста биљака попунило је прошле недеље залихе чувеног „Трезора за судњи дан“ у северној Норвешкој.

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ: Пројекат “Трезор судњег дана”: Присиљавају свет да користи ГМО, а “глобална елита” ствара залихе органског семена!

10.03.2014. Факти

трезор норвешка семена

Ту, у систему дубоких тунела, ископаних замрзнутом земљишту Западног Шпицбергена, налази се једна од најбогатијих на данашњи дан колекција семена која броји више од 820 хиљада узорака. А складиште је попуњено мање од 20%.

Како је саопштила Норвешка радиодифузна корпорација, основу „пуњења“ чине различите врсте пшенице и кукуруза, укупно око 8 хиљада семенки, више од 500 врста бразилске црне соје и исто толико врста јечма из Јапана. Међу новим примерцима има и екзотичних – семенаки дивљег кромпира и дивљег батата из Патагоније.

Светско складиште семена или како га медији чешће зову: „Трезор судњега дана“ изграђено је 2008. године.

Циљ пројекта, који је коштао 9 милиона долара – је да сачува у условима вечитог мраза максималан број семенки различитих врста пољопривредних биљака које је створио човек.

Како у свету све већу и заслужену популарност стичу пољопривредне културе са високим приносима и отпорне на болести и штеточине, заборављају се старе врсте, које притом често поседују јединствене особине. Притом врсте, које су изгубиле разноврсност, постају све осетљивије на епидемије.

Подземни трезор на Шпицбергену, где је током читаве године температура минус 18 степени Целзијуса, више од било које друге генетичке банке прилагођен је за чување семенки ретких и полузаборављених врста.

Запослени у трезору у којем се одржава веома ниска температура, истичу да се она – чак и у случају квара опреме – у догледној будућности неће подићи изнад минус три степена. У таквим условима многа семена се могу чувати стотине и чак хиљаде година, не губећи при том способност клијања.

Географска удаљеност Шпицбергена такође има своје плусеве – док примерци већине других генетских светских банака могу да буду уништени услед природних катаклизми, рата или обичног пожара, подземни бункер у Северном Леденом океану поуздано је заштићен од већег броја неочекиваних ситуација.

 

1 reply »

  1. Globalisti nisu ovo skloniste u Norveskoj napravili tek onako….Cilj je da se sve sto je organsko skloni iz upotrebe,a ubaci narodima GMO govna i labaratorijska hrana,da bi zavisili od njih,a oni nas tako drzali u ropstvu…Hitler je andjeo za ove sadasnje monstrume….Bombardovanja sa osiromasenim uranijumom,prislino vakcinisanje[lagano ubijanje],chipovanje,ka u svakoj ulici,nemas prava glasa,samo moras da slushas….to je nasha buducnost…..Ustanimo protiv ovih globalistickih monstruma!

    Свиђа ми се