ИСТОРИЈА

Фјодор Михајлович Достојевски – О СРБИМА


Фјодор Достојевски: О Србима

734336_456847937719320_874013741_n

Нови Стандард

“Нас Русе са Словенима не треба ништа да разједињује. Постоје две Србије: Србија горњих слојева – ватрена и неискусна, која још није живела и стварала, али већ са партијама и са интригама које понекад достижу такве размере каквих нема ни код већ политички развијених и већих нација.

Упоредо са том Србијом постоји и –  Србија народна, која баш Русе сматра својим спасиоцима и браћом, а руског цара својим сунцем, она Србија која воли Русе и која им верује.

И на крају ћу рећи: неће много времена проћи и јавиће се спасоносна реакција, јер су већина Срба ватрени патриоти. Они ће се сетити Руса који су дали живот за њихову земљу. (…)

Велики руски дух ће оставити своје трагове у њиховим душама, а из руске крви која је проливена у Србији израшће и српска слава.

И Срби ће се уверити да је руска помоћ била несебична и да Руси, гинући за Србију, нису имали намеру да је освајају.”

 

***

Ф. М. ДОСТОЈЕВСКИ О СЕРБАХ

«Нас, русских, со славянами не должно ничего разъединять. Есть две Сербии. Сербия высших слоёв – горячая и неопытная, которая ещё и не жила и не созидала, но со своими партиями и интригами, которые порою раздуваются до таких размеров, которых нет и у более политически развитых и крупных наций.

Наряду с этой Сербией, есть и Сербия народная, которая русских считает своими спасителями и братьями, а русского царя – своим солнцем, та Сербия, которая любит русских, которая верит им.

В заключение хочу сказать: не пройдёт много времени и явится спасительная реакция, ибо большинство сербов – горячие патриоты. Они будут помнить русских, которые отдали жизни за их страну. <…>

Великий русский дух оставит свои следы в их душах, а из русской крови, пролитой в Сербии, взрастёт и сербская слава. И сербы убедятся, что русская помощь была бескорыстной, и русские, погибая за Сербию, не имели намерения завоёвывать её».

1 reply »

  1. Sve pohvale za ovaj clanak! Rusi su ginuli za Srbiju ne zeleci da je osvajaju, isto onako kako su Srbi ginuli za slobodu Hrvata i Slovenaca, ne zeleci da ih osvajaju, vec oslobode Germanske i Otomanske cizme. To se pokazalo kao greska, videli smo svi. Rusi i Srbi sutoliko slicni.. Hvala Rusiji na svemu..

    Свиђа ми се