БАРИКАДЕ

Имовина на Косову (3): Косову зграде, Србији дугови


Имовина на Косову (3): Косову зграде, Србији дугови

Привредна комора Косова и Метохије већ годинама упућује на проблеме приватизације коју спроводе власти у Приштини. Александар Трајковић, стручни сарадник при Привредној комори Косова и Метохије, каже да је досад највећи број фирми продат.

19. 03. 2013. Ј. Л. Петковић – Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

Трајковић

Накарадна распродаја: Александар Трајковић

– Остала су само нека мала предузећа и велике компаније као што су Пошта, Телеком и Трепча. Све што су могли, продали су том накарадном приватизацијом – тврди Трајковић. – Остала је Трепча, огранак „Лоле“ из Лешка, Пошта…

Недавно је упућен позив за приватизацију објеката Југобанке из Косовске Митровице, који се налазе и у северном и у јужном делу града. Неки локали у северном делу Косовске Митровице су продати и власници су ушли у посед, а постоје неки које не могу да продају. Дакле, када је реч о предузећима чија је имовина на северу КиМ, ситуација је доста шарена. А од продаје једне фирме не живе ни дан.

Чак 90 одсто предузећа, каже наш саговорник, купује се због имовине. Грубо речено, Србији остају дугови, а други убирају профит.

Нови Устав брише права

Косовска агенција за приватизацију не доводи у питање свој посао. „Вести“ су упутиле питања Агенцији поводом позива на откуп станова у друштвеном власништву, које су грађани Србије већ једном откупили од Дирекције за имовину Србије. Агенција се позвала на „члан 159 Устава Републике Косово“.

југобанка
Зграда Југобанке

– Сва друштвена предузећа која су у потпуности или делимично била под друштвеним власништвом, пре ступања на снагу овог Устава ће се приватизовати без икаквих одлагања, у сагласности са законом и сав интерес имовине и предузећа у друштвеном власништву на Косову ће бити у власништву Републике Косово – уследио је одговор.

Као што је познато, Косовска агенција за приватизацију је основана Законом одобреним од Скупштине Косова. Члан 5 Закона о Агенцији одређује да „Агенција има ауторитет да управља предузећима у друштвеном власништву, као и њиховом имовином, без обзира на то да ли се налазе унутар територије Републике Косово или изван ње“.

– Ти купци су ослобођени свих дуговања и радника. Купују голе фабрике, земљиште и раде са њим шта хоће, јер су ослобођени свих баласта – каже Трајковић.

Срби коју су радили у тим фирмама, преко локалних адвоката покушавају да остваре своја права и добију бар неку надокнаду од продаје, али од тог посла нема ништа.

– Имам у породици пример рођаке која је радила у предионици у Приштини пуне 22 године до 1999. Предионица се три године продавала, а радници су поднели сва тражена документа: личне карте, копије радних књижица, али ништа није узето у обзир. И тако су остали кратких рукава.

———-

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Имовина на Косову (2): Фирме под лажним именом

Имовина на Косову (1): Радници отети, фабрике на добош