Русија

Руси снимају Хашки трибунал


Руси снимају Хашки трибунал

Б. СУБАШИЋ
16. март 2013. 20:56

Хашки трибунал ради без икакве међународне контроле и крши права оптужених, упозорили научници. Руси су послали три војна лица у инспекцију Трибунала

Дарко Младић Владимир Дорохин и Јелена Гускова
Дарко Младић, Владимир Дорохин и Јелена Гускова

МНОГО је разлога због којих Хашки трибунал не може да носи часно име суда, почев од незаконитог оснивања, преко доношења прописа и примене процесног и материјалног права, до селективног оптуживања, казнене политике и нехуманог извршења кривичних санкција. Сви, иоле озбиљни теоретичари права и историчари изричу озбиљне критике на трибунал, који нема никакве међународно-правне и историјске везе с Нирнбершким судом, већ представља правну фарсу и политички инструмент креатора лажне историје, рекао је проф др Оливер Антић, саветник председника Србије, на прошлонедељној промоцији књиге „Од Нирнберга до Хага“ у Руском дому у Београду.

Реч је о зборнику радова са истоимене међународне научне конференције одржане 2011. у организацији „Београдског форума за свет равноправних“.

– Постоји тенденција да Нирнбершки процес добије савим другачије значење. Они који су из геополитичких разлога заинтересовани за ревизију историје намећу опасну тезу да је трибунал у Хагу сукцесор суда у Нирнбергу. Према томе, Срби се изједначавају с нацистима. Шира последица оваквог рада Хашког трибунала је и ревидирање историјске улоге Русије, односно узрока и последица светских ратова. Наш научни и цивилизацијски задатак је да те процесе разоткријемо – рекао је проф. др Антић.

Идеја о одржавању научног скупа „Од Нирнберга до Хага“ потекла је из руске амбасаде у Србији, открила је проф. др Јелена Гускова, редовни члан Руске академије наука и инострани члан САНУ.

ДОКАЗИ ОД ПАПИРА

ПРОФЕСОР Правног факултета др Борис Кривокапић нагласио је да постоји тренд западних центара моћи да Хашки трибунал користе за политичке циљеве. – То веома наликује на „Токијски процес“ који је Америка организовала после Другог светског рата, а у ком су као докази коришћени и исечци из новина.

– Наш амбасадор био је веома забринут због опасне и снажне тенденције ревидирања историје на Западу. Он је упозорио на раст популарности нацизма и све чешће покушаје да се изједначи одговорност Хитлерове Немачке и Совјетског Савеза, односно Русије, за Други светски рат. Нарочито је упозорио на изједначавање Нирнбершког суда, где се судило идеологији нацизма са Хашким трибуналом који ревидира историју и кривицу за све што се дешавало деведесетих баца на Србе. На тај начин се накнадно оправдава агресија на вашу земљу. То је опасан сигнал и за Русе, јер кад год са Запада крене поход на Русију увек се прво покушава с уништењем Србије. Агресор не жели самосвесну и јаку Србију – рекла је академик Гускова.

После упозорења из београдске амбасаде прво је на научном скупу у Москви анализирана делатност Хашког трибунала. Оцењен је као зависан и пристрасан.

– Судије и тужиоци су оптерећени предубеђењима. Трибунал манипулише статистичким подацима и непровереним статистичко-демографским конструкцијама, скривају се документи и искривљују чињенице. Све је прилагођено унапред задатом исходу оптужнице, а то је окривљавање Србије. Ако се власти у Србији не супротставе циљаном стварању комплекса кривице, он ће имати кататстрофалан учинак, нарочито код младих нараштаја – упозорила је академик Јелена Гускова.

– Невероватно је да међународна заједница није успоставила ниједан механизам контроле Трибунала. Зато је руска Дума одлучила да у Хаг шаље званичне делегације које ће на лицу места контролисати кршење права оптужених и међународног права. Прва посета била је 25. фебруара, а током ње је трочлана делегација депутата посетила генерала Ратка Младића. Међу Србима у притвору владало је огромно узбуђење због вести о посети званичне руске делегације – открила је Гускова за „Новости“.

ОСМИНА БУЏЕТА УН

МОСКВА већ годинама изражава незадовољство радом Хашког трибунала који се финанира из буџета светске организације. Само за финансирање у 2012-2013. издвојено је 283 милиона америчких долара – осмина буџета УН.

Дума је још у децембру упутила захтев за службену посету, што је изазвало велико узнемирење међу службеницима Трибунала.

– Ниједна организација их никада није проверавала и буквално десет пута су тражили потврду да је реч о званичној делегацији. Узнемирило их је и то што су чланови делегације били – генерал, адмирал и пуковник. Посету нису отказали само зато што је припрема била веома озбиљна – каже др Гускова за „Новости“.

Ипак, уместо тражена два дана, делегацији Думе одобрена посета притворској јединици у Схевенингену – два сата дневно. При томе је другог дана, 26. фебруара, време посете померено за касно поподне, када су депутати већ били у авиону.

– Депутати су о томе известили јавност истог дана на конференцији за медије у руској амбасади. Они су претходног дана генералу Младићу, после детаљеног прегледа, уручили писма и поклоне. У последњи час им је забрањено да унесу Медаљу 70 година Стаљинградске битке и Медаљу Стаљина које је генералу доделила Комунистичка партије Руске Федерације – испричала нам је академик Јелена Гускова.