Анализа

Функционер СПС није пријавио чланство у управном одбору ЕТВ


Пише: Иван Нинић

ИВАН НИНИЋ

Функционер СПС није пријавио чланство у управном одбору ЕТВ

 

Агенција за борбу против корупције покренула је поступак провере тачности података из имовинске карте Јована Тодоровића, функционера Социјалистичке партије Србије (СПС), који обавља функције председника Скупштине града Лознице и члана Управног одбора ЈП Емисиона техника и везе, сазнаје Пиштаљка. Тодоровић у имовинском извештају који је доставио Агенцији за борбу против корупције није пријавио чланство у управном одбору, нити је пренео управљачка права у фирми Вики-продукт д.о.о. из Лознице, чији је сувласник.

 

Влада Србије је Тодоровића именовала за члана Управног одбора Емисионе технике и веза у децембру 2009. године. Иако је тада био усвојен Закон о Агенцији за борбу против корупције његова примена је почела од 1. 1. 2010. године, када је функционерима остављен рок од 30 дана да Агенцији поднесу извештај о имовини, укључујући и податке о јавним функцијама које обављају. Тодоровић је Агенцији 28.1.2010. године доставио своју имовинску карту, у којој је пријавио функцију председника Скупштине града Лознице, али не и чланство у управном одбору. (Према Информатору о раду ЈП Емисиона техника и везе, чланови управног одбора имају месечну накнаду у висини просечне нето зараде – око 40.000 динара.)

 

Тодоровић је у имовинској карти такође навео да поседује удео од 10 одсто у предузећу Вики-продукт, али из података Агенције за привредне регистре види се да у том привредном друштву није извршио пренос управљачких права на неповезано лице. Законски рок за ову обавезу, као и за пријаву друге функције, истекао је још 31.1.2010. године и од тада све до данас Тодоровић се налази у два различита прекршаја. За ове прекршаје прописане су казне од 50.000 до 150.000 динара, као и мера упозорења, односно мера јавног објављивања препоруке за разрешење са функције.

 

На питања Пиштаљке из Агенције за борбу против корупције поручују да им је познато да Тодоровић није извршио пренос управљачких права у фирми, као и то да није пријавио функцију у УО. Из те институције поручују да је овај функционер тренутно „у поступку редовне контроле, према Годишњем плану провере за 2012. годину“. „С обзиром да је провера свих података из извештаја о имовини и приходима у току, након анализе свих прикупљених информације, биће покренути одговарајући поступци“, наводи се у одговору који је Пиштаљка добила од Агенције за борбу против корупције.

 

Јован Тодоровић потврђује да га је 10.12.2009. Влада поставила за члана УО ЈП Емисиона техника и везе и у разговору за Пиштаљку признаје да у својој имовинској карти није навео податак да је члан управног одбора. Упркос томе, каже да му не пада на памет да о спорној функцији обавештава Агенцију, због тога што у тој институцији „одлично знају за шта су му дали сагласност“.

 

„Могуће да ја тај податак нисам унео у имовинску карту, јер ми, у моменту подношења имовинске карте, није било уручено решење Владе. Тада сам тражио и од Агенције за борбу против корупције добио сагласност за обављање друге функције. Уосталом, зашто бих ја уопште посебно пријављивао чланство у управном одбору поново Агенцији, ако ми је Агенција већ дала сагласност. То је ваљда иста Агенција и у питању је елементарна логика. Је л` треба два пута да их обавештавам о истој ствари? То што они у Агенцији на свој сајт нису ставили податак да су ми дали сагласност је њихова, а не моја одговорност. Сада неки други службеник Агенције од мене по други пут чека папир о истој функцији. Е, па, неће га добити. Нека покрену поступак против мене и ја ћу их тужити“, каже Тодоровић за Пиштаљку.

 

Он признаје да није извршио пренос управљачких права у фирми Вики-продукт и тврди да му надлежни из Агенције за борбу против корупције забрањују да управљање фирмом повери сину, па му, како каже, не преостаје ништа друго него да не поступи по налогу Агенције.

 

„На кога да пренесем управљачка права? Хтео сам то да пренесем на свог сина, који је сувласник 90 одсто предузећа, али ми из Агенције кажу да то не смем да урадим, јер је у питању повезано лице. Због тога управљачка права нећу уопште да преносим на комшије и познанике и то ће остати тако. А то да ли ћу због овог прекршаја платити казну – то ћемо видети. Ја сам Агенцију већ једанпут тужио и тај управни спор сам добио, јер тамо постоје будале које мисле да све знају. Ја нисам човек који се закопчава на леђима, знам и ја нешто. Као посланик, тај закон сам усвајао у Скупштини и одлично знам шта у њему пише“, каже Тодоровић, нудећи да управљачка права у својој фирми пренесе на новинара Пиштаљке.

 

На питање како са позиције члана управног одбора коментарише коришћење службених аутомобила у ЈП Емисиона техника и везе он тврди да до сада лично никакве злоупотребе није уочио.

 

„Ја сам експерт за финансије и у ЈП Емисиона техника и везе нисам видео никакве злоупотребе. У то причу из медија не верујем и мислим да је Владимиру Хоману све смештено. Имали смо недавно седницу УО и Хоман нас је обавестио да то о чему се пише није тачно, међутим смењен је са функције“, каже Тодоровић.

 

Пиштаљка

http://pistaljka.rs/home/read/334