Биљана Диковић

Права прича о Србима: Воденица у селу Причевиће код Ваљева


Србија је велика тајна – сеоска самопослуга и воденица за интегрално брашно на домаћи начин

„АКО СУМЊАШ У ЧОВЕКА С ЊИМ НЕ ПОСЛУЈ, АКО ПОСЛУЈЕШ НЕ СУМЊАЈ!“ и „СВАКИ ЧОВЕК ЈЕ ЈЕДИНИ ЧУВАР ВЛАСТИТЕ ЧАСТИ“, две су поруке власника ове воденице…

Воденица је била широм отворена и у њој није било никог. Никог није било ни у видокругу. Поред улаза је било пар писаних порука да се не провејано жито неће млети, да ако воденичар није у воденици да своје жито оставите на клупу и напишете број телефона на који ће вас звати и на крају, порука да ко жели да купи брашно може сам да се послужи у воденици јер је брасно већ размерено и упаковано…“

02.01.2013. bastabalkana, записао: Горан Томић, за ФБР приредила Биљана Диковић

Таман када сам помислио да смо се као друштво распали, да је нестало емпатије, бриге за ближње, вредноће, рада и поштења, деси ми се нешто предивно што ми је у потпусности вратило веру Србију и Србе. Одувек сам волео да верујем и негде у дубини душе сам знао, да наш народ није у основи покварен и зао. Претпостављао сам да су  огромној већини добри и савесни људи. Медији су ме је стално оповргавали и скоро да су успели да ме разувере у тој мојој вери.
Slika_2-730x410
Пре неколико дана сам био на службеном путовању по Ваљеву и околини. Идући из Лознице преко Осечине према Ваљеву колега ми је предложио, када смо прошли село Причевиће да наиђемо до једне воденице – поточаре у којој имају правог и доброг интегалног брашна млевеног воденичним каменом. Прихватио сам више из знатижеље и неке носталгије за детињством када сам као дете гледао како је мој ујак млео жито у својој поточари.

Slika_12-730x410

Поред пута је био путоказ „Воденица“. Удаљена је од пута неких 50 метара. Очекивао сам неку тзв. етно продавницу и неку жену која продаје етно производе, а затекао сам Србију. Воденица је била широм отворена и у њој није било никог. Никог није било ни у видокругу. Поред улаза је било пар писаних порука да се не провејано жито неће млети, да ако воденичар није у воденици да своје жито оставите на клупу и напишете број телефона на који ће вас звати и на крају, порука да ко жели да купи брашно може сам да се послужи у воденици јер је брасно већ размерено и упаковано.
Slika_4-730x410
Када се уђе у воденицу са десне стране су два воденична камена, који тренутно нису ништа млели, са дрвеним левцима у које се сипа жито. Испод пода се чује хучање потока.

Испред је стајала полица са наслаганим кесама са кукурзним и пшеничним интегралним брашном на којој је писала цена од 120 динара по кеси од 2 кг.

Изнад полица са брашном, налазила се једна полица на којој се налазила књига утисака и једна кутија. На тој полици и кутији су пар лепих порука о поверењу и части. У кутији, испод поклопца је био готов новац који купци остављају када ту није воденичар.

Slika_3-730x410

СВАКИ ЧОВЕК ЈЕ ЈЕДИНИ ЧУВАР ВЛАСТИТЕ ЧАСТИ

Узео сам четири кесе брашна, у кутију оставио новац и узео кусур. Написао сам пар речи у књигу утисака. Мало смо фотографисали по воденици, утоварили смо брашно у аутомобил, и још мало постојали испред воденице а да се нико није појавио ни у видокругу.

Отишао сам са осмехом на лицу.

Slika_5-730x410

АКО СУМЊАШ У ЧОВЕКА С ЊИМ НЕ ПОСЛУЈ, АКО ПОСЛУЈЕШ НЕ СУМЊАЈ!

Ако вас икад пут нанесе на пут од Ваљева према Осечини, нешто пре села Причевићи, наиђите у ту воденицу где можете купити здраву храну за ваше тело и добити здраву храну за вашу душу.

1 reply »

  1. Оваквих примера, где се Србија приказује у правом светлу има доста,али су у медијима под глобалном контролом потпуно потиснути док се у први план истичу најнегативнији догађаји који се неретко креирају у страним обавештајним службама као фалс флег операције.Овакве негативне информације имају за циљ да нам прљају душу и да нас држе у сталном стресу и стању страха,јер смо у овом стању најпогоднији за манипулисање које се над нама константно спроводи.Наше мисли под утицајем оваквих информација којима нас засипају свакодневно постају негативне,а кад у човеку преовладају негативне мисли како је то рекао отац Тадеј, то је сигуран знак да је у њему зацарио грех.Какве су ти мисли такав ти је живот.Из негативних мисли проистичу негативни догађаји
    Отуда можемо у доброј мери да захвалимо медијима под глобалном контролом а такви су готово сви у Србији, част изузетцима међу којима је овај сајт , за стање друштва у коме смо се нашли.
    Овом приликом упућујем молбу и позивам све који могу да допринесу, да за овакве позитивне примере,а има их у Србији богу хвала, сазна штовећи број Људи јер су нам овакви прилози лек за душу који нам је сада више него потребан.

    Свиђа ми се