ДЕШАВА СЕ...

Ивановић: Инцидентима покушавају да застраше повратнике


Последњи случајеви изазивања пожара на имовини Срба повратника у Клини представљају очигледан покушај да се они застраше, изјавио је данас бивши државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић, истакавши да приштинске власти не предузимају ништа да то спрече

12. 08. 2012. ТАНЈУГ, Пресс


Ивановић је, у изјави Танјугу, рекао да су последњи инциденти усмерени на Србе повратнике на Косову облици застрашивања и да не види вољу код званичника у Приштини да се одупру том примитовном националнизму. Он је рекао да су неки од изгредника и нападача на Србе повратнике познати, а то што нису санкционисани шаље јасну политичку и практичну поруку њима да наставе са својим делима.

„Ја са жаљењем морам да констатујем да међу Албанцима не видим спремност, снагу и вољу да се одупру томе, али се надам да ће кад тад међународна заједница почети и њих да притиска“, рекао је Ивановић. Он је додао да то није лаган и кратак пут, али да је извесно да ће једног дана Албанци имати снажан притисак и да је у том правцу Извештај генералног секретара УН Банк Ки-муна о раду косовске полиције веома значајан.

Повратницима у метохијском градићу Клина Богосаву и Зори Дабижљевић поново је изгорела ограда испред обновљене породичне куће, која је оштећена пре четири дана у пожару за који Дабижљевићи сумњају да је подметнут. Богосав Дабижљевић је рекао Тањугу да је пожар избио синоћ и да сумња да је подметнут, као и онај који је њихову ограду захватио пре четири дана.

Он је прецизирао да је пожар синоћ стигао до помоћног објекта који се налази поред њихове куће у којој живи са женом и још двоје рођака и да је уништио ограду, подсетивши да је претходни уништио два стога сена и захватио два стабле ораха. На лице места су изашли косовска полиција и ватрогасци, навео је он, додавши да су мештани узнемирени због ових дешавања. Дабижљевићи су се у обновљену породичну кућу вратили 2007. године, а за први пожар који је пре неколико дана захватио њихову ограду представници косовске полиције саопштили су да га је проузроковала струја.

*******

СПАЉЕНА ОГРАДА ПОВРАТНИЦИМА У КЛИНИ!?

09.08.2012. КУРИР

КЛИНА – Повратницима у метохијско место Клина Богосаву и Зори Дабижелевић изгорела је ограда испред обновљене породичне куће и док они тврде да је пожар подметнут, косовска полиција каже да су га прузроковале уличне елетричне инсталације.

Зора Дабижлевић је казала да сумња да је неко касно синоћ подметнуо пожар у којем је, како је навела, изгорело 25 метара ограде и два пласта сена.

„Када смо видели пламен.., позвао сам полицију, а они су, ваљда, звали ватрогасце који су дошли и гашењем су успели једино да спасе да не изгоре оближња помоћа зграда са огревним дрвима која сам спремио за предстојећу зиму“, рекао је Дабижлевић.

Према његовим речима, један полицајац им је синоћ рекао да је пожар вероватно изазван тако што је жица са уличне електромреже, између две бандере, додирнула дрво.

„Наводи полиције ни физички нису могући јер су жице уличне електромреже далеко од стабала ораха. На та два ораха осмуђено је, односно изгорело је само лишће и гране окренуте према пожару, а не цела стабла. Синоћ није било ни ветра, а није нестајала ни струја што би се сигурно догодило да су се те жице којим случајем уплеле у грање ораха“, оценио је Дабижлевић.

Шеф истразитељског тима Косовске полиције у Клини Зенељ Хаљитај рекао је да полиција, која је дошла с вартогасцима, има сведоке да је пожар испред куће Дабижлевића изазвала струја.