Балкан

ПАЦОЛИЈЕВ ПРЉАВИ ПЛАН – ТАЈКУН БЕЏЕТ ПАЦОЛИ ОТИМА ТРЕПЧУ!!!


ПАЦОЛИЈЕВ ПРЉАВИ ПЛАН – ТАЈКУН БЕЏЕТ ПАЦОЛИ ОТИМА ТРЕПЧУ

19.11.2011.
Беџет Пацоли хоће да акције „Трепче“ пласира на Лондонској берзи преко принца од Кента, који ће рудник регистровати као компанију

pacoli i trepca

БЕОГРАД – Пацоли би да прода „Трепчу“!
Косовски бизнисмен и „први заменик косовског премијера“ Беџет Пацоли сковао је план да акције рудника „Трепча“ пласира на Лондонској берзи и принцу Мајклу од Кента да „ексклузивно право“ да га региструје као компанију. Према плану, принц од Кент би „Трепчу“ затим регистровао на Лондонској берзи и тако пласирао њене акције. Сарадници принца су, наводно, При­штини чак представили план назван „Јачање предузећа ‘Трепча’“.

Међутим, према речима Горана Богдановића, министра за КиМ, Србија никад неће дати „Трепчу“.

– Албанци би да продају све, али без приватизације. Уколико и покушају, борићемо се за своја права пред међународним судовима. Са „Трепчом“ не може ништа да се ради све док се договором не реши њен статус – изричит је Богдановић.

Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједница општина на КиМ, сматра да тако нешто није могуће јер се рудник налази на делу КиМ који је под контролом Срба.

– Беџет Пацоли не може да прода нешто што није његово – тврди Јакшић.
Бранко Нинић, пре­дседник општине Лепосавић, каже да Србија полаже право на овај рудник.

Фонд највећи акционар

Према подацима Унмика, „Трепча“ је 66 одсто у власништву Фонда за развој Србије, 27 одсто је у друштвеном власништву, 2,5 процената у власништву Југобанке, по 2,5 одсто имају „Прогрес“ и Београдска банка, а два одсто ЕПС.

Курир први писао о отимању рудног блага

Курир је још у новембру прошле године објавио да се из косовских рудника преко Луке Бар износи више од 200.000 тона никла месечно, највероватније у САД.

Према неким проценама, у јужној покрајини постоје налазишта седам стратегијских руда: олова, цинка, сребра, никла, мангана, молибдена и бора. Резерве олова и цинка износе око 46 милиона тона, а рудници се налазе у Ајвалији, Кишници и Старом Тргу. Никла има у Голешу, Главици и Старом Чикатовцу.

1 replies »

  1. i dok se siptari otimaju [(instrument zapadni) da dokazu drzavnost,a srbi da je odbrane,strane kompanije sisaju i izvlace ono zbog cega je i ovo napravljeno sa kosovom,(libijom,uskoro sirijom,iranom,itd),i dok se vlasi dosete,nece ni nama ni njima nista ostati,osim silnih busotina….

    Свиђа ми се