MAIL - RSS FEED

Песков: Вучић није тражио помоћ од Путина за смиривање тензија на КиМ


RT, 12. дец 2022.

Русија спремна да помогне и жели да се тензије на Косову и Метохији ублаже што пре

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић није тражио од председника Руске Федерације Владимира Путина помоћ у смиривању тензија на Косову и Метохији.

„Вучић није питао Путина за помоћ у смиривању тензија на Косову и Метохији, али зна се да ми држимо до наших братских односа са Србима и да желимо да се тензије на КиМ смире што пре“, прецизирао је Песков. 

Према његовим речима, за Русију је најважније да се косовским Србама обезбеде и гарантују сва права као и да се договор постигне мирним путем.

„Ми се безусловно залажемо за то да сва права косовских Срба буду апсолутно обезбеђена и да се испуне све обавезе које су у складу са потписаним документима која се тичу Косова и Метохије. За нас је најважније да се осигурају интереси Срба и, наравно, да све стране уложе напоре како би се тренутна ситуација решила мирно, дипломатским путем“, нагласио је Песков.

Патроле специјалне полиције тзв. Косова у недељу су упале на брану Газиводе и заузеле објекат, одакле су скинули српске заставе и поставили своју стражу. Газоводе су главни извор воде за тај регион и важан извор енергије за тај крај, а највећи део језера налази се у општини Зубин Поток, насељеној претежно српским становништвом. Председник Србије Александар Вучић позвао је Албанце и Србе да одрже мир на Косову и Метохији, истакавши да косовски Срби нису криви за тренутни пораст тензија у јужној српској покрајини.

(наставак вести, који се односи на друге теме, доступан је на сајту RT)


Интервью Посла России в Сербии Александра Боцан-Харченко телеканалу «Россия 24» о ситуации в сербском крае Косово и Метохия, 12 декабря 2022


Истог дана министар привреде у Влади Србије, Раде Баста, разговарао је са амбасадором Русије у Србији и затражио да „ако Русија воли Србију, мора да разуме Вучића„. Значи да Русија из љубави према Србији мора да разуме Вучићеву „прељубу“ са његовим западним партнерима? (прим. ред.)


Цела вест: Раде Баста са Боцан Харченком: Ако Русија воли Србију, мора да разуме Вучића

Категорије:MAIL - RSS FEED