АКТУЕЛНО

70 година од смрти: Милева Марић Ајнштајн заслужује и улицу у Цириху


На циришком гробљу Нордхајм служен је помен поводом 70. годишњице смрти Милеве Марић (1875-1948) српске научнице, једне од првих жена студената на Циришком универзитету и прве супруге творца теорије релативитета Алберта Ајнштајна. Помен су организовали Петар Стојановић, оснивач и Андреас Габатхулер, председник удружења „Tesla society“ из Сент Галена. Верски обред служио је свештеник Симеон Продановић, а присутнима се уз Стојановића и Габатхулера обратио и Зоран Јеремић, генерални конзул Србије у Цириху.

Цвеће на необележеном Милевином гробу

Парастосу је присуствовала и Мира Ајнштајн, праунука и једна од петоро живих потомака деце Милеве Марић и Алберта Ајнштајна, а Габатхулер је посебно поздравио Дорис Ајнштајн, удовицу Алберта Ајнштајна јуниора, и троје праунучади – Ширу, Омера и Тахел Јесилеј-Ајнштајн.
Да одају почаст славној претходници дошли су и данашњи студенти Циришког унивирзитета, а групу академаца предводила је Милка Тадић, председница Савеза српских студената.
Из Штутгарта је стигла у свету призната физичарка проф. Паулина Гагнон.

Удружење „Tesla society“ се већ 15 година бави популаризовањем и проучавањем дела Николе Тесле и лобирањем српске науке, а да јавност и научни свет више сазнају о неправедно запостављеној Милеви Марић, себи су у задатак ставили пре 14 година.

– Милева Марић је по руским православним обичајима сахрањена овде пре тачно 70 година, 40 дана, 21 сат и 30 минута. Умрла је у ЕОС Санаторијуму на Одељењу 7, а шест дана пре смрти пожелела је да види грчког попа. Није знала да га у Цириху нема. Дошао је руски. Зато смо овде данас и донели руску икону – рекао је Стојановић, апелујући на српске студенте и удружења да у Милевином омиљеном граду учине нешто више за очување њеног имена. Као пример навео је подизање бисте и иницијативу да нека улица добије њено име.

Паулина Гагнон дошла из Штутгарта

Нордхајм због сина

Милевин старији син Ханс Алберт живео је у Америци, а тамо је и умро 1948. године кад и Милева. Њен млађи син Едуард је боловао од шизофреније (умро је 1965.), а Милева је знајући да ће он бити сахрањен у Цириху изразила жељу да и она буде сахрањена на гробљу Нордхајм на којем ће почивати и њен син.

Спомен-плоча и у санаторијуму

– Наше удружење и оснивач Стојановић у сарадњи с градом Цирихом пре 14 година утврдили су да је Милева Марић свој вечни мир нашла тачно на овом месту где данас стојимо. Овде смо 2008. одржали помен и на дан 60. годишњице њене смрти, а исте године у санаторијуму у којем је славна физичарка преминула подигли смо спомен-плочу. Хвала вам што сте дошли да данас обележимо и 70. годишњицу њене смрти – рекао је између осталог Андреас Габатхулер.

Конзул Јеремић, Милка Тадић, Габатхулер и Стојановић

Помен је одржан на месту на коме је Милева сахрањена, али на коме више нема гробова јер су временом прекопани. После Милеве, о чему су „Вести“ већ писале, на истом месту сахрањена су још два покојника. Милевино спомен-обележје које је 2009. подигло Министарство за дијаспору од места сахране удаљено је 400 метара.

Зоран Јеремић, генерални конзул Србије у Цириху, захвалио је удружењу „Тесла социетy“ на изузетном ангажовању и бризи за очување сећања на дело Милеве Ајнштајн-Марић, управи града Цириха на помоћи и сарадњи, Удружењу студената Циришког универзитета које се укључило у све активности како би се што боље очувало сећање на нашу велику научницу и упознао што шири круг људи с њеним доприносом светској науци.

Јеремић је посебно поздравио и похвалио потомке Милеве и Алберта Ајнштајна, који су први пут присуствовали церемонији обележавања годишњице Милевине смрти.

Тешко до посебне гробнице

Удружење из Сент Галена почело је да ради на томе да се посмртни остаци наше научнице идентификују и достојно сахране, у посебној гробници .
– То би био скуп процес јер се између осталог мора извршити и ДНК анализа, али је још већи проблем правна процедура која захтева прибављање одобрења свих потомака Милеве Марић и Алберта Ајнштајна, а они су расути по целом свету – рекао је за „Вести“ Петар Стојановић, који није уверен да ће тај проблем у скорој будућности бити решен.

ИЗВОР: Р.Лукић-ВЕСТИ

—————

23.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић