АКТУЕЛНО

Зоран Шапоњић: Из сред Русије шамар Србима, зашто?


Албанка Ера Истрефи, која је славу стекла играјући полугола по олтару, скрнављећи до бола давно оскрнављени Храм Христа Спаса у Приштини, отвориће у четвртак поподне Светско првенство у фудбалу у Русији певајући на стадиону Лужњики званичну химну Мундијала! Братски шамар из Русије свим Србима а од брата највише боли! Јер, зидине храма Христа Спаса у Приштини нису само зидине, оне су српски зид плача, оне су споменик хиљадама Срба протераних са своје, косовске земље, оне су симбол мучеништва читавог једног народа на коме Америка и Британија, Француска и Немачка годинама спроводе пуку силу. Они спроводе, а ми Срби, браћо Руси гледамо у вас!

Зоран Шапоњић

И, зашто сад браћо Руси овако? Није ваљда да нисте знали КО ће на стадиону Лужњики у четвртак поподне на свечаности коју ће гледати цео свет певати званичну химну Првенства? Није ваљда да нисте знали, кад сте одлучивали, ко је Ера Истрефи? Или можда нисте ви одлучивали већ неко други? Није ваљда да нисте знали да ћете тим потезом увредити не само државу Србију, него и сваког Србина у коме је још имало части и душе остало?

Ера Истрефи у храму Христа Спаса у Приштини пре четири године извела је демонизовану богохулну кореографију, досолила рану сваком Србину и посебно сваком Србину са Косова. У храму Христа Спаса који годинама погане и скрнаве њени сународници њена браћа и сестре, исти они који су опоганили и оскрнавили готово па сваку православну светињу на Косову, свако православно гробље од Митровице до Урошевца и Пећи! Они који прекопавају српска гробља па кости после бацају пашчадима да их развлаче по Косову и Метохији. Они који су опоганили и последњи ћошак храма Христа Спаса у Приштини. Својом кореографијом изведеном у цркви, Ера Истрефи придружила се свима њима. И она је тим чином са својом браћом Албанцима копала по српским гробовима, мокрила по српским црквама. Ако је то цивилизацијски чин, ако нема боље од ње да пева на стадиону Лужњики, онда кажите и ви да знамо! Они други одавно су нам то већ рекли.

А храм у Приштини је храм Христа Спаса, исто као и храм Христа Спаса у Москви. Онај у који ми Срби гледамо као у своје спасење. Исти је храм у Приштини као и ваш и наш у Москви. Само што је наш опогањен, оскрнављен, само што по њему Ера Истрефи игра са својом дружином полугола. Ера Истрефи у храму у Приштини урадила исто оно што су марта 2008. године радила њена браћа по косову палећи српске цркве и ломећи крстове, гледали сте те снимке браћо Руси.

Шта бисте ви браћо Руси рекли да неко покуша да нешто слично изведе у вашем и нашем храму Христа Спаса у Москви?

Две недеље од како је објављена вест да ће она која је полугола играла на олтару наше светиње певати пред вама и пред читавим светом питам се зашто и одговор не налазим. Не знам ни зашто држава Србија није реаговала и питала зашто, рекла да је то чин који дубоко вређа и погађа и државу и сваког Србина.

Али, ми Срби одавно спавамо, ми дремамо, ми смо одавно учесници сопственог слома и сопствене срамоте.

Једно ми још није јасно, и вама су браћо Руси палили и скрнавили храмове, уводили коње и волове у цркве, поганили светиње, није ваљда да сте то већ избрисали из колективног сећања и да сте заборавили колико то боли?

Зоран Шапоњић

ИЗВОР: ИСКРА

———-

12.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

10 replies »

 1. Ne pada snijeg da pokrije brijeg, no da svaka zvijer pokaže svoj trag. Gospod će suditi o svim ljudima i svim događajima kroz čitavu istoriju, od Postanja do Sudnjega Dana – i tada nastaje Vječnost !!!

  Свиђа ми се

 2. Није ово „шамар“ Србији и Србима из Москве од Руске браће, већ још један шамар Вучићевих западних, највећих пријатеља, као их он назива, да води рачуна о томе шта говори о Шиптарима и њиховим спонзорима-заштитницима са Запада, SAD, NATO i E“U“-„Ropske“ „U“nije и да не гледа у неко друго јато,већ по оној народној : „Свака птица, своме јату лети“!, и он само Западном јату, које ће нас коначно по давнашњим плановима ,елиминисати!

  Свиђа ми се

 3. “Не знам ни зашто држава Србија није реаговала и питала зашто, рекла да је то чин који дубоко вређа и погађа и државу и сваког Србина.“

  Свиђа ми се

 4. Lani je lezbaca u sred Bg.na paradi,skidala se gola ispred hrama sv.Save,dok joj policija obezbjedzuje performans..
  Srbi gledaju u zapad i evro,a kada evra nema,onda bacaju pogled ka hramu u Moskvi.Dok u svoje hramove i ne idu..
  Sve u svemu..Trla baba lan

  Свиђа ми се

 5. «Я не знаю, зачем и кому это нужно»

  Через несколько дней люди, почитающие себя патриотами, будут с тем или иным оттенком замирания сердца наслаждаться «зажигательной и энергичной» песней Nicky Jam feat Will Smith & Era Istrefi — Live It Up, которая была выбрана официальным гимном Чемпионата мира по футболу 2018 была опубликована 25 мая.
  Я стараюсь избегать соприкосновения с продукцией шоу-бизнеса – вне зависимости от того: идёт ли речь о записях песен и плясок или же о трансляциях с перевозбуждённых стадионов. Кто-то считает, что и футбольный патриотизм – это тоже «лыко в строку», кто-то считает иначе, тут уж дело даже не вкуса, а масштабности стратегической опции. Возможно, то, что дико для человека, ведающего «окопную правду», вполне приемлемо для не меньшего патриота, но оперирующего «правдой стратегического планирования операции».
  Сейчас я выскажусь с позиции – несомненно узкой – с позиции «окопной правды».
  Кто такая косовская албанка Эра Истрефи?
  Если читатель спросит об этом у серба, православного серба, то получит ответ:
  «Эта исполнительница снялась в видеоклипе, в котором она плясала полуголой в недостроенном Храме Христа Спасителя, строительство которого началось на территории Приштинского Университета во времена покойного президента г-на Слободана Милошевича».
  Узнав о том: кто именно будет развлекать собравшихся в РФ на «величайшее спортивное мероприятие», этот самый православный серб задаёт всем нам – Русским Православным Людям – и тем, кому ведома окопная правда, и те, кто допущен к знанию тайнам стратегического планирования:
  – Братья Русы, а как бы вы отреагировали, если бы в Белграде какой-нибудь международный фестиваль открывали бы злополучные «Пусси»? Наверное, на всех углах уже трещали о «продажности» «братушек»? Неужели Вы, братья Русы, в действительности настолько слабы, что не посмели даже пискнуть в знак протеста?

  Свиђа ми се

 6. Свако носи свој крст, и шћипетари својега, шта тек они да кажу а да не боли род њихов! Што су успели залудети хришћанског појединца па ајде, неголи арапског конзервативног баш болно! Па погледајте и видећете, слушајте и чутћете, не бринем… ГОСПОД ЈЕ ВИДЈЕЛО И СПАСЕЊЕ НАШЕ чега да се бојимо. ГОСПОД ЈЕ КРЈЕПОСТ ЖВОТА НАШИХ чега да се страшимо! Живела истина и слобода!

  Свиђа ми се

 7. Mislim da neko ovde mesa Ruse I FIFU. Ne odredjuju Rusi ni himnu, ni ko ce pevati, vec FIFA. Komentar je usmeren na pogresnu adresu. Organizator svetskog prvenstva je FIFA a ne Rusija, koja je samo domacin. Ona ne odredjuje ni raspored utakmica, ni pravila….

  Свиђа ми се

 8. Na pogresnu adresu, Saponjicu! Prava ti je u Beogradu; Rusija bi se trebala i sebe odreci da bi se prsio Beograd, jer ceremoniju i takmicenja odredjuje
  FIFA, SAPONJICU, ne Rusija! A to sto radi FIFA p o l i t i c k o je i adresa je Beograd koji radi nevidjeno gore stvari po srpsku stvar od FIFE i u sportu- licemjerno je i FIFA-u prozivati, a kamoli
  Rusiju

  Свиђа ми се

 9. Данас је Вучић опет рекао да Крим припада Украјини. А то је много пута поменуо, мада зна да је Крим и КиМ неупоредиво. И шта мислите да руске обавештајне службе не знају ко је ова албанска профукњача? Па ако вам је лакше мислите и даље, само да знате они тачно знају све и то је Србији порука, па ко схвати добро, ко не схвати обиће му се о главу.

  Свиђа ми се