АКТУЕЛНО

РТ: Портон Даун лабораторија која се бави случајем „Скрипаљ“ има тамну историју тестирања на људимаВојна лабораторија у Портон Дауну била је срце британског биолошког оружја у периоду од 1939. до 1989. године. Научници Министарства одбране суспроводили хемијске експерименте на најмање 20.000 војних лица, као и више од 100 тајних бактеријских тестирања у јавности у припреми за страховане хемијске нападе из Совјетског Савеза.

Ове године лабараторија је враћена на насловне стране када је добила дужност да одреди супстанцу која се користила у тровању Сергеја и Јулије Скрипаљ. Извршни директор лабораторије је потврдио да тим не може да идентификује „прецизан извор“ нервног агенса, а Министарство спољних послова је негирало тврдњу да је агенс из Русије – упркос супротним тврдњама Бориса Џонсона, као и ранијим саопштењима.

Експерименти британске владе на војном особљу озбиљно су  нарушили етичке стандарде, према званичном извештају објављеном 2006. године. Годинама уназад ветерани се жале и тврде да имају трајне последице по њихово здравље као резултат испитивања.

Извештај владе на 60 страница објављен је 2002. године са детаљним испитивањима са штетним супстанцама, а којима су били изложени милиони људи. Испитивања су се састојала од ослобађања потенцијално опасних хемикалија и микроорганизама на огромним подручјима Британије – без обзира на становништво.

Такође је откривено да су војном особљу даване инструкције да кажу да се ради о“истраживању“, те да је то део истраживачког пројекта о „времену и загађењу ваздуха“.

Осмишљено да би се тестирала рањивост Британије уколико се спусте смртоносни облаци, у већини случајева је коришћено алтернативно биолошком оружје као што су бактерије serratia marcescens или цинк-кадмијум сулфид, који је био пуштан у огромним количинама како би се имитирао биолошки рат.

Влада је инсистирала да су укључене хемикалије у експерименте сигурне, међутим, кадмијум је препознат као узрок рака плућа и сматран је хемијским оружјем током Другог светског рата. У породицама које живе у подручјима испитивања рађала су се деца са оштећењима, те је захтевана јавна истрага.


1968. © C. Woods / Getty Images

На још једном испитивању војни брод је пуштао бактерије, укључујућиescherichia coli and bacillus globigii, које су имитирале антракс, у кругу од 5 до 10 миља дуж јужне обале Енглеске између 1961. и 1968. године, излажући више од милион људи микроорганизмима. У испитивањима осмишљеним да тестирају рањивост владиних зграда и јавног превоза, бактерије су испуштене у лондонски метро.

Такође постоје извештаји који потврђују да је за време Другог светског рата Портон Даун произвео милионе колачића са антраксом за стоку који би се испустили у Немачку како би се убила стока у огромном размеру.Улф Шмит, професор савремене историје на Универзитету у Кенту, проценио је у својој књизи „Тајна наука“ из 2015. године да је у том временском периоду у Портон Дауну извршено до 30.000 тајних експеримената хемијског ратовања. Такође се тврди да је војно особље у већини случајева није добијало довољно информација како би правилно просудило и дало сагласност за тестирање на себи.Стогодишња лабораторија је пријавила годишњи буџет од 500 милиона фунти и запошљава 3.000 научника. Министарство одбране је 2008. године доделило 3 милиона фунти надокнаде за компензацију за 360 тестираних ветерана без прихватања одговорности.
ИЗВОР: Восток / РТ
***

РТ: Вили Вимер – Британија се понаша као мафијашка држава у случају „Скрипаљ“

Велика Британија искориштава европску солидарност и понаша се као „мафијашка држава“, гурајући напред оптужбе за ратне злочине и искључујући Русију у случају тровања Скрипаља, изјавио је бивши потпредседник ОЕБС-а за РТ.

Понашање Британије у скандалу за тровањем Скрипаљ је „велика опасност за међународни мир“, сматра Вили Вимер, који је од 1994. до 2000. године био подпредседник Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС), а који је раније био и на дужности секретара Министарства одбране Немачке.
 „Мислим да ову државу можемо назвати мафијашком државом, јер је против свих европских и међународних правила и прописа како се британска влада понаша у кривичном случају у односу на другу земљу“, рекао је Вимер за РТ.

Велика Британија има историју испољавања притисака ратном реториком, рекао је Вимер, подсећајући на одлуку Британије да иде у рат у Ирак.

„Ми, као Европљани, имамо искуство са Британцима. Само треба да погледамо Тони Блера. Они лажу од једног рата до другог“.

Дуго очекивани „Чилкот“ извештај, објављен 2016. године, понудио је осуђујуће критике према Блеру, наводећи да је намерно преувеличао претњу ирачког режима и ослањао се на „погрешне и непотпуне“ обавештајне податке.<

„И зато мислим, да све док се Британци не буду понашали на прави, правни, међународни начин, мислим да сви треба да верујемо да је ово још једна британска лаж“, додао је Виммер .

Бивши потпредседник скупштине ОЕБС-а изјавио је да је став ЕУ о солидарности са Великом Британијом стандардно понашање савезника, али је упозорио да би блок могао размислити два пута пре него што то поново учини у будућности.

„Ако земља тражи солидарност и подршку, онда их дају други, јер иначе не можете управљати одређеним организацијама попут ЕУ или НАТО-а. Оно што Британци раде – влада Терезе Меј искориштава ову вољу солидарности, која је основни темељ Европске уније и НАТО-а. „

„То је ударац за европску солидарност и то је ударац за Европску унију, као и за НАТО. Никада више то неће учинити.“

Европска унија је раније пожурила да стане уз Велику Британију саопштивши да Москва „врло вероватно“ стоји иза напада у Салисбеију, упркос неуспеху стручњака у британској лабораторији за хемијско оружје у Портон Дауну да повеже узорке нервног агенса са Русијом.

ИЗВОР: Восток / РТ

***

РТ: Где је то нестао Џонсон? – Џереми Корбин о „руском трагу Новичока”

Лабуристичка странка позива Бориса Џонсона да одговори на нека „веома озбиљна питања“ након што је објављено да научници нису били у стању да идентификују порекло нервног агенса „Новичок“.

Министар спољних послова је раније устврдио у интервјуу за немачку ТВ станицу „Дојче веле“ да су му научници из Портон Дауна рекли „категорички“, да је „без сумње“ Русија извор нервног агенса који је кориштен у тровању Скрипаља.

Лидер опозиције Џереми Корбин каже да Џонсон сада треба да одговори на нека питања.

„Где је то нестао министар спољних послова? Јаја на његово лице због изјаве коју је дао за немачку телевизију“.

„Изгледа да је Борис Џонсон у потпуности превазишао информације које је дао и рекао свету у категоричном смислу, за оно, за шта је веровао да се догодило, те да није подржано доказима за које је тврдио да су их добили од Портон Дауна. Борис Џонсон мора да одговори на нека питања“, рекао је Корбин за „Скај њуз“.

Корбин је такође критиковао Министарство спољних послова које је саопштило путем твитера и поновило изјаву Џонсона, а затим га обрисало у уторак, након објављивања резултата лабораторије у Портона Дауну. Дајан Абот је такође осудила одлуку МСП-а да избрише твит.

Министарство спољних послова Велике Британије је саопштило да је Русија одговорна за напад, а у данашњем твиту је саопштено: „Није и никада није била наша одговорност да потврдимо извор нервног агенса“.

Аботова је оптужила Министарство спољних послова за довођење у заблуду јавности о наводним доказима из Портон Дауна у саопштењу Министарства.

„Чини се да је Борис Џонсон завео јавност када је устврдио да су му званичници Портон Дауна потврдили да је Русија извор нервног агенса који се користио у нападу у Салисберију.“

„Наведени званичници су јасно ставили до знања да не могу идентификовати извор агенса и да нису у стању да дефинитивно кажу да је дошао из Русије или однекуд другде“, рекла је Аботова.

Аботова је додала да Џонсонове радње још једном показују да „не може одговорно да представља Британију на светској сцени“.

Секретар за образовање, Ангела Рејнер, такође је позвала Џонсона да одговори на „нека веома озбиљна питања“, додајући да „уобичајено блеф хвалисање неће упалити“.

Корбина су напали Торијевци и неки његови посланици због његовог очигледног „слабог“ одговора на наводну руску агресију. Неколико посланика из парламента осудило је положај Корбина и прихватило процену руске кривице од стране Терезе Меј.

Вођа лабуриста је заузео опрезнији приступ те је затражио коришћење одговарајућих канала међународног права пре приписивања кривице.

ИЗВОР: Восток / РТ

***

РТ: Лондон пориче тврдње да је „Новичок“ из Русије, упркос ранијем саопштењу и тврдњама Џонсона

Британска служба за спољне послове пориче тврдње да је нервни агенс који се користио у тровању Скрипаља дошао директно из Русије, упркос томе што су саопштили преко друштвене мреже твитер управо то, као што је и Борис Џонсон устврдио.


Министарство спољних послова Велике Британије је признало да је обрислао саопштење на твитеру да је нервни агенс, који је у Британији идентификован као А-234 познат као „Новичок“, употребљен у тровању, пореклом директно из Русије.

Јуче су научници из лабораторије Портон Даун, такође признали да не могу да открију одакле потиче отров.

Лондон је бар три пута дирекнто оптужио Русију да стоји иза „првог хемијског напада на тлу Велике Британије после Другог светског рата“.

Бизарно, Министарство спољних послова негира и да је министар спољних послова Борис Џонсон потврдио да је отров „категорички“ дошао из Русије, упркос забележеном интервјуу који јасно показује да је он то и учинио.

Форин офис (The Foreign and Commonwealth Office) је саопштио: „Анализа водећих светских стручњака у Лабораторији за науку и технологију у Портон Дауну јасно је показала да је то био војни нервни агенс „Новичок“ произведен у Русији“.

Међутим, овај твит је избрисан и те накнадно саопштење Форин офиса гласи: „Саопштење од 22. марта је твитовано у реалном времену … Један од твитова био је скраћен и није прецизно изражавао речи нашег амбасадора. Уклонили смо овај твит.“

Министарство спољних послова још није обрисало твит у којем амбасадор Велике Британије у Русији, Лаури Бристов, понавља оптужбу да Москва стоји иза тровања.

Влада Велике Британије је више пута оптуживала Русију и саопштила да ће их подржати и Организација за забрану хемијског оружја. Међутим, Москва пориче све оптужбе. Портпарол Владимира Путина Дмитриј Песков рекао је да би се Британија морала извинити Русији због својих „лудих оптужби“.

Британија је такође убедила 28 других држава да протерају руске дипломате. Џонсон би се такође могао наћи у „врућој води“ ако буде порицао тврдње да Русија стоји иза напада.

Разговор између Русије и Британије достигао је кључну тачку када су се званичници  Организације за забрану хемијског оружја срели са руским представницима у среду.

Извор: Восток / РТ

***

5.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић