АКТУЕЛНО

Иванцов: Војна вјежба са осиромашеним уранијумом била би злочин


Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов рекао је да би био прави злочин уколико би неко одлучио да приликом НАТО вјежби на територији Републике Српске користи муницију са осиромашеним уранијумом.

Петар Иванцов, фото РТРС

Иванцов је нагласио да прича о таквим војним вјежбама може да изазове забринутост, те да је већ подигла тензије, што не доприноси стабилној ситуацији у БиХ.

Он је за „Глас Српске“ истакао да су некоректне приче да Русија преко Српске врши утицај на БиХ и Балкан.

Иванцов је рекао да Руска Федерација има добре односе са Српском, али да као амбасадор пажљиво слуша што му говоре сви политички, јавни и друштвени актери у БиХ, настојећи да као представник Русије, која је гарант Дејтонског споразума, допринесе проналажењу неке врсте компромиса.

„Русија се никада не мијеша у унутрашње послове земаља, али ради на побољшању сарадње. Теза о неком `утицају` Русије у БиХ долази извана“, рекао је Иванцов.

Он је навео да Дејтонски споразум функционише као комбинација принципа који задовољава све стране у БиХ, а да би био измијењен, потребна је сагласност сва три народа и оба ентитета.

„Дејтон је донио мир. Сада странци не могу присилити БиХ да склопи неки нови уговор или направи измјене. То би, ако желе, морали урадити народи у БиХ, јер је БиХ независна земља“, рекао је Иванцов.

Он је додао да је прошло вријеме високог представника у БиХ и да Русија сматра да његов посао није да рјешава питања у вези са новим изборним законом.

Иванцов је навео да су забрињавајуће информације о дјеловању радикалних паравојних формација у БиХ са религијским предзнаком.

„Надамо се да надлежне безбједносне институције у БиХ и ентитетима држе ситуацију под контролом ради друштва мира и стабилности“, рекао је Иванцов.

Он је оцијенио да од односа Србије и Хрватске зависи стабилност у региону и БиХ.

Извор: Срна/РТРС

———

24.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић