АКТУЕЛНО

КРАЉЕВО: После протеста анестезиолога у контроли неисправна три од четири респиратора!


Након прошлонедељног протеста анестезиолога у краљевачкој болници, контрола овлашћеног сервисера потврдила да су неисправна три од четири респиратора

Да ли је прошлонедељни протест анестезиолога у краљевачкој болници због сумње да раде са неисправним респираторима био оправдан. Одговор на то питање зависи од тога коме га постављате.

Анестезиолози тврде да све време раде са поквареним апаратима, што је, кажу, потврдила и контрола коју је обавио овлашћени сервисер, након које су три од четири респиратора обележена као неисправна. Руководство болнице тврди да је све рађено по закону и да ће се спорни апарати ускоро вратити са поправке.

На интензивној нези Опште болнице „Студеница“ из Краљева у среду је извршен преглед апарата за механичку вентилацију тзв. респиратора, произвођача „Дрегер“, након кога су три апарата запечаћена и обележена као неисправна, док је један остављен у рад као исправан. На фотографијама које су снимљене одмах након одласка фирме која је овлашћени сервисер, виде се налепнице на којима пише да респиратори нису за употребу.

„У претходна четири дана у болници није коришћен ниједан респиратор, јер смо ми одбијали да их укључимо у функцију, док не дође сервисер. Тражили смо да их они испред послодавца, менаџмента болнице, укључе, како бисмо ми онда прикључили пацијенте. Нико није дошао, па је због тога овлашћени сервисер Дрегер морао да их прегледа, и констатовали да је последњи пут овлашчени сервисер на њима радио 2011. године“, каже Панић.

Зоран Мрвић, директор Опште болнице „Студеница“ рекао је да је са фирмом „Дрегер“ потписан уговор у јануару ове године након тендера који је завршен тек после три месеца, због приговора.

„Сервис је обухватио четири апарата, од којих су три показала да су неисправна. Они су јутрос однети у фирму „Дрегер“ на сервисирање. Све смо предузели, и када су у питању тендери и сервис, и надам се да ће нам у току следеће недеље стићи са поправке. Тако ћемо са укупно четири моћи да указујемо помоћ пацијентима“, рекао је Мрвић.

Сукоб између анестезиолога и менаџмента краљевачке болнице почео је прошле недеље када су они одбили два сата да уђу у операциону салу, јер апарати за анестезију нису имали картице које гарантују њихову исправност.

ИЗВОР: Н1/НСПМ

——

12.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић