АКТУЕЛНО

У Нишу се формира Савет за тужбу НАТО


У Нишу је одржан први у низу састанака који треба да доведе до формирања Савета за припремање кривичне тужбе против 19 чланица НАТО пакта које су 1999. године бомбардовали Србију, а како је изнео један од иницијатора оснивања Савета адвокат Срђан Алексић, циљ је да грађани Србије који су оболели од канцера због осиромашеног уранијума, добију материјалну и нематеријалну одштету и буду адекватно лечени“.

Autobus Nis Expresa pogodjen NATO raketom na mostu kod sela Luzane. 1. Maj 1999. foto Vuk Brankovic

Алексић је рекао и да ће Савет до краја године тужити сваку земљу понаособ.

Он је на јучерашњем састанку, првом у низу, који би требало да доведу до формирања Савета, рекао да се већ годину дана припрема документација за писање тужбе.

Алексић је назначио да је неколико земаља морало војницима који су били ангажовани на КиМ да плати одштету, и истакао да и грађани Србије имају идентична права. Према његовим речима, крајем маја или почетком јуна у Нишу ће бити организована Међународна конференција на којој ће учествовати еминентни стручњаци из Србије који се баве истраживањем узрочно-последичних веза између бомбардовања осиромашеним уранијумом и обољевања.

Како је додао и Истражна комисија италијанског парламента закључила је недавно да постоји јасна веза између излагања осиромашеном уранијуму и оболевања италијанских војника на Косову и Метохији, БиХ, Ираку и Авганистану.

Алексић није могао да прецизира колико је грађана са југа Србије и војника оболело од канцера и других тешких болести, али, додао је, само Удружење „Плачковица“ из Врања има више од 1.000 чланова оболелих од рака.

Наводи и да ће Савет чинити угледни академици, професори, лекари и научници.

 

ИЗВОР: РТВ

***

ПОВЕЗАНО:

*

*Италијански парламентарци: Војници на Косову умирали од осиромашеног уранијума

NATO злочиначка агресија на Србију 1999.

Злочиначко бомбардовање, ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

———–

10.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »