АКТУЕЛНО

Проф. др Гидеон Грајф у УН: „Јасеновац — право на незаборав“ – „Јасеновац – Аушвиц Балкана“


Хрвати бесни због изложбе о Јасеновцу, кажу да „Србија манипулише и пласира лажне податке“

Хрватско Министарство спољних послова оптужило је вечерас Србију да изложбом о Јасеновцу, у седишту УН у Њујорку, „манипулише и пласира лажне податке“, те да страдање жртава у том усташком логору из Другог светског рата користи у „пропагандне сврхе“. „Министарство спољних и европских послова осуђује покушај да се простор УН-а постављањем српске изложбе о логору Јасеновац искористи за манипулације и пласирање лажних података“, саопштено је ХИНИ у том ресору.

Став хрватског министарства објављен је након што су београдске Новости обелоданиле да је Хрватска на све начине покушавала да спречи изложбену поставку о Јасеновцу, али је одустала када је лично генерални секретар УН Антонио Гутереш одобрио отварање изложбе о усташким злочинима над Србима, Јеврејима и Ромима.

Званични Загреб је дипломатским каналима тражио да УН забране изложбу у својим просторијама, па су се са таквим захтевом обратили и Гутересу. Њима је, како се наводи, била спорна фотографија Алојзија Степинца и његова страшна мисија у покатоличавању Срба, као и истицање броја настрадалих о којем се говори у филму који је део поставке. После овог маневра Загреба уследила је брза реакција српског шефа дипломатије Ивице Дачића, који је од УН тражио и добио званично одобрење да изложба „Јасеновац – право на незаборав“ може да се организује.

Хрватско министарство не пориче да је покушало да онемогући отварање изложбе. У сопштењу, наиме, МВЕП признаје да су, како кажу, УН упозорили на покушај пласирања “лажних података, након чега су организатори били присиљени да из поставке уклоне најгрубље фалсификате“. „Организовање оваквих изложби на овакав начин не доприноси помирењу, изградњи поверења и развијању добросуседске сарадње у југоисточној Европи“, наводи се у саопштењу МВЕП. Из тог ресора негодују због тога што, како кажу, хрватске институције, стручњаци и Спомен подручје Јасеновац нису били ни обавештени о изложби, иако се изложба највећим делом односи на догађаје који су се догодили на подручју Хрватске. „Изражавамо дубоко поштовање према свим жртвама усташког режима из Другог светског рата те најснажније осуђујемо сва његова злодела, посебно злочине извршене према жртвама страдалим у логору Јасеновац”, наводи се у саопштењу МВЕП. МВЕП додаје да истовремено и “управо из пијетета према овим жртвама, сматра потпуно неприхватљивим коришћење страдања у Јасеновцу у дневнополитичке, пропагандне сврхе“.

„Јасеновац – Аушвиц Балкана“

Министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је у УН предавању „Јасеновац – Аушвиц Балкана“ које је одржао проф. др Гидеон Грајф.

Грајф, главни је историчар Института за истраживање и документовање Холокауста „Шем олам“ из Израела, светски признат експерт за Аушвиц, Мајданек, Јасеновац и зондеркомандосе. Изложба „Јасеновац – право на незаборав“, прва је изложба међународне експертске групе историчара из 7 земаља у Уједињеним нацијама, 72 године након Другог светског рата.

Изложба представља скроман допринос очувању универзалних вредности човечанства и глобалних напора УН-а у циљу спречавања појаве ревизије и рехабилитације неонацистичких и неофашистичких идеологија искључивости и свих облика дискриминације и фанатизма. Главни циљ изложбе је неговање културе сећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно 8 логора за истребљење у Другом светском рату.

Ово је највећа и најмонументалнија изложба која ће по први пут бити постављена у Уједињеним нацијама о Јасеновцу са 7 тона опреме и експоната којом ће се на мултимедијални начин Србија представити кроз српско-јеврејски пројекат поводом обележавања Међународног дана Холокауста.

Главни циљ изложбе је неговање културе сећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора за истребљење у Другом светском рату.

Ово је највећа и најмонументалнија изложба о Јасеновцу која ће први пут бити постављена у Уједињеним нацијама са седам тона опреме и експоната, којом ће се на мултимедијални начин Србија представити кроз српско-јеврејски пројекат поводом обележавања Међународног дана Холокауста.

Изложба против злочинаца

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, отворио је у Уједињеним нацијама у Њујорку изложбу „Јасеновац — право на незаборав“, и поручио да изложба није уперена ни против кога, осим против злочинаца и оних који желе да се злочини „забораве и избришу“.

Дачић сматра да је веома битно да се „у једном општем покрету који се залаже за релативизацију злочина, рехабилитацију злочинаца и, самим тим, за оправдање злочина, још једном истакну злочини који не смеју да буду заборављени“.

„Злочини који су довели до тога да стотине хиљада људи изгуби своје животе, злочини који су били против одређених народа, против одређене расе. Ова изложба није уперена ни против кога осим против злочинаца и оних који желе да се то заборави и да се то избрише“, рекао је Дачић.

Зато је, како објашњава, изложба названа „Јасеновац — право на незаборав“, односно право на сећање на Холокауст и геноцид који се догодио у концентрационом логору Јасеновац.

Дачић је указао и да је једна држава у УН пружала велики отпор због организовања изложбе. С друге стране, министар је захвалио преживелим логорашима који су дошли на изложбу.

„Ово ће бити прилика да цео свет сазна појединости овде у седишту међународне организације јер је концентрациони логор Јасеновац био једини логор у Европи који није био под нацистичком управом. Њиме су управљале усташе“, рекао је Дачић.

Како је додао, док је у другим концентрационим логорима под управом нациста „смрт на неки начин била стављена под фазу индустријализације, односно непоистовећивања оних који врше злочине са жртвама“, у Јасеновцу се „по бестијалности и начину убијања“ испољавала мржња према људима. Зато су, нагласио је Дачић, највеће жртве били Срби Јевреји и Роми.

„Жеља је да се ово не заборави и да се не дозволи било каква релативизација и рехабилитација злочина“, поручио је Дачић.

Изложба, која је отворена у поноћ по српском времену, посвећена је Холокаусту и геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац и у другим логорима смрти који су се налазили на територији бивше Независне Државе Хрватске.

***

„Хрватска је земља мржње и застрашивања“

Немачки радио Дојчландфунк објавио велики прилог о ситуацији у Хрватској, која се описује као земља у којој влада клима мржње и застрашивања.

„Говорити о стању у хрватском друштву звучи као цитирање из историје болести неког душевног болесника“
Немачки јавни радио Хрватску описује као „која све више иде удесно“ и у којој влада радикални политички дискурс у којем су „кључне речи непријатељ, домовина, народ и издаја“, преносе хрватски медији.

– Улазак у Европску унију није ништа променио, у земљи влада клима мржње и застрашивања“, констатује се у прилогу немачког јавног радија – преноси „Index.hr“.

Хрватска је заробљена у историји с којом се одбија суочити, а најновији пример тога су биле реакције на самоубиство осуђеног ратног злочинца Слободана Праљка.

– Премијер Андреј Пленковић говорио је о дубокој моралној неправди, не мислећи притом на логоре и сталну паљбу по стамбеним подручјима, за шта је између осталога генерал осуђен. Неправедном је премијер сматрао хашку пресуду – наводи немачки радио те напомиње и да је у пресуди и први председник Фрањо Туђман наведен као учесник удруженог злочиначког подухвата.

Цитира се социјални психолог Динка Чоркало-Бирушки из Загреба, која каже да је кључни проблем што Хрватска након краја рата није наставила свој живот него је започело „глорификовање и обожавање рата“ и „наратив у којем није било места за ништа више него нашу победу, наше жртве и наше патње“, а на „темељу тога се није могао изградити позитиван идентитет у јавности“.

Говорити о стању у хрватском друштву звучи као цитирање из историје болести неког душевног болесника, па не чуди што је јавни разговор све жешћи и пун ретроградних појмова, наводи Дојчландфунк.

Ситуација се погоршала након уласка Хрватске у Европску унију, када се „завршила фаза опуштања и реформи коју је оркестрирала велика национална странка ХДЗ“.

У данашњој Хрватској појмови попут „Европе“, „демократије“, „економије“ и „изградње“ звуче нестварно, о њима се говори с цинизмом.

ХДЗ се описује као странка која је произвела низ великих корупцијских скандала, а њен актуелни председник Андреј Пленковић је „заробљеник страначке деснице“. „У наративу националног јунаштва за Србе је резервисана улога непријатеља, осим ако одустану од свог идентитета и декларишу се као Хрвати“, наводи Дојчландфунк.

Следећа фаза хрватског национализма је рехабилитација усташког режима, сматра немачки радио, те додаје како се то у делу народа потихо већ догодило, па већ постоје „чисто неонацистичке тезе“ о томе да у конц-логору Јасеновцу нико није настрадао током Другог светског рата.

**

Хрвати у блокади: Дугују милијарде евра

У блокади је на крају новембра било 322.783 грађана Хрватске, а њихов дуг износи 42,8 милијарди куна, што је око 5,7 милијарди евра.

Највише дужника је било у Загребу, њих 62.316 који су дуговали 12,36 милијарди куна (1,7 милијарди евра), преноси агенција Хина, позивајући се на податке хрватске финансијске агенције (Фина). У главном граду Хрватске је блокирано 11,60 посто радно способног становништва.

У Сплитско-далматинској жупанији било је блокирано 30.160 грађана с дугом нешто већим од 3,9 милијарди куна, при чему је удео блокираних грађана у броју радно способног становништва износио 9,89 посто.

Најмање блокираних, њих 2.887, имала је Личко-сењска жупанија, будући да је њихов дуг износио 289,7 милиона куна, а њихов удео у радно способном становништву жупаније 9,19 посто.

Према просечном износу дуга, највише су блокирани грађани Чаковца, чији просечан дуг износи 359.000 куна, а за њима следе грађани Бенковца с дугом од 340.000 куна.

„Хрвати нестају, а и даље се хране ратом“

Хрватска је чланица Европске уније већ пет година, а за то време није напредовала и у њој радикална десница и даље уздрмава друштво, описује немачки јавни радио, Deutschlandfunk (DF), најмлађу чланицу ЕУ у великом чланку „Хрватска нерешена историја“.

ИЗВОР: ВЕСТИ, СПУТЊИК

***

ПОВЕЗАНО:

*Грајф – Јасеновац био пакао на Земљи који су створили Хрвати

*Зашто Степинац никада не може постати светац

*Радисав Т. РИСТИЋ: ВЕК ПОГРОМА НАД СРБИМА (2) – Понављање историје

*Радисав Т. РИСТИЋ: ВЕК ПОГРОМА НАД СРБИМА (1) – Монструозни злочини

*Годишњица Прводецембарских заблуда: Народ србски платио највећу цену!

*Историчар Гидео Граjф: Зашто је балкански Аушвиц страшнији од свих нацистичких логора

*ЛОНДОН: У британском Парламенту – О геноциду и усташким злочинима над Србима, Јеврејима и Ромима у време НДХ од Пага до Јасеновца (видео)

*Др Петер Прискил: Злочине усташа крију од Немаца

*Менахем Розензафт: Кад је реч о геноциду почињеном у Другом светском рату, Хрватска је категорија за себе, чак су и Немци писали да су усташе скренуле с ума

*Др Животије Ђорђевић: Хрвати су продавали ископане очи Срба! Нико нема права да опрашта Јасеновачке жртве

*Душан Басташић: Више учимо о биткама Ромела у Африци него о страдању Срба

*Драган Поповић: Старо сајмиште је симбол свеопштег страдања

*Биљана Живковић: СТЕПИНАЦ БЛАГОСЛОВИО САТИРАЊЕ СРБА – Злочини геноцида над српским народом у НДХ и на Козари и Поткозарју

*Погледајте документарни ФИЛМ – НДХ: Страх, понор, мук (видео)

*СЛОВЕНИЈА: Изложба „Моје Јадовно“ отворена у Љубљани

*Жарко Видовић: Песма Ђурђевдан настала у возу за Јасеновац (видео)

*Јасеновац највеће стратиште српског народа на тлу Европе

*Никола Милованчев: С. Бисерко амнестира Павелића и Хитлера, намеће хипотеку Србији?

*Сведочење преживелог логораша: Кардинал Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу

*Др Светозар Ливада: Степинац је био најдрагоценији стуб Павелићевог усташког режима

*Душан Марић: Исмевање 40.000 заклане српске деце

СРБСКУ ДЕЦУ НДХ УСТАШЕ УБИЈАЛЕ НА ПАГУ

*ПОДСЕЋАЊЕ НА СТРАШНА ЗЛА У ХРВАТСКОМ УСТАШКОМ ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ: При клању кољач Којић је пио крв заточеника

*Протојереј Жарко Гавриловић: Степинац као светац или Antichrist ante portas

*26.11.2016. У емисији ИНФОРАТНИЦИ представљена је књига „Јасеновачки логор“ др Николе Николића, јасеновачког заточеника (видео)

*КОНФЕРЕНЦИЈА У ХАНОВЕРУ: Срби криви по Хитлеровој наредби

ЛОГОРИ ЗА СРБЕ У НДХ, Фото: jadovno.com

*Владимир Фролов: Доња Градина – раседлавање хрватске „истине“

*Владика Артемије са монаштвом посетио Јасеновац (видео)

*“ИРОДОВИ СИНОВИ“ – Документарни филм о геноциду над српским народом у НДХ (видео)

*Др Србољуб Живановић: Истина о Јасеновцу и броју страдалих је сакривена. Стручњаци се уплашили бројева до којих су дошли!

фото: ЖРТВЕ – деца Јасеновац

*Др Душан Басташић: Некада смо своје жртве скривали због „братства и јединства“, а данас због „добрих односа“

*Ђорђе Ивковић: ХОЛОКАУСТ И ПРИКЉУЧЕНИЈА

*Владимир Фролов: Јадовно – дуго чекање истине

*„БЛАГОСЛОВЕНИ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА“: На списку злочинаца 1300 католичких попова и часних сестара

*СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ЛОГОРА НДХ: Квадратура круга – ДУБИНА ЗЛОЧИНА 1,2,3 (ВИДЕО)

*Проф. др Србољуб Живановић: Степинац лично покрштавао жртве (видео)

*Исповест Јеврејина из САД: Ућуткивали ме чим поменем усташе – о снимању филма о стратишту на Пагу

*Логор Јасеновац: ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!

ЈАСТРЕБАРСКО: Усташе су на посебно свиреп начин убијали Српску децу…

*Катанац на истини логора Јастребарско – хрватског казамата за србску децу

*АКО ОВО НИЈЕ ГЕНОЦИД – ОНДА СЕ ПИТАМО ШТА ЈЕ ГЕНОЦИД: У Независној Држави Хрватској за време Другог светског рата УБИЈЕНО 4.762 ДЕТЕТА просечне старости 6,5 година, сви млађи од 14 – од тога над 60.234 је извршен најтежи облик геноцида (цифре још нису коначне)

*Александар Вељић: У Јасеновцу побијено 1.400.000 људи

*„ИЗ КОЛИЈЕВКЕ У ЈАСЕНОВАЦ“: Читуља за 19.429 дјеце Срба, Јевреја и Рома, која су страдала у Јасеновцу

*Владимир Умељић: „Свети“ Алојзије Степинац и Срби

*ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ: Најмање 1.400.000 жртава Павелићевог и Степинчевог, усташког пакла са благословом Ватикана!

*Вучићу, нико нема право да даје опроштај Римокатоличкој цркви и Хрватима за учињене злочине и то у име невиних жртава! (фото, видео)

*Екуменисти у СПЦ и папа играју прљаву игру како би Ватикану омогућили проглашење Степинца за свеца и купили папи карту за Србију

*Милан Басташић, преживели из Јасеновца: Страх да ће геноцид над Србима бити заборављен

Убијени малишани у логору Јастребарско

*Неподношљива лакоћа заборава: Јован Мирковић – „Злочини над Србима у Независној Држави Хрватској

*СРПКИЊА КОЈА ЈЕ КАО ДЕТЕ БИЛА У УСТАШКОМ ЛОГОРУ: Покатоличили ме, али сам опет православка!

*Небојша Малић: Бројање мртвих

*АНАЛИЗА: ХРВАТСКА на тековинама НДХ

*ЗАШТО СЕ ОДРИЧЕМО ЖРТАВА ГЕНОЦИДА?

—————

 

26.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Тек сад су се сетили да праве изложбу, када су:
  – Усташки агенти у БЕОГРАДУ „скинули“ број жртава на 120-130.000!!!
  – Је прошло 38 година од смрти Јосифа Амброза.
  – Је уништено небројено докумената, снимака, предмета, …
  – Је умро сваки логораш који је ИМАО И ЗНАО шта да каже!

  СРАМОТА!
  А посебна СРАМОТА да је љигаве БЕСТИДНИКЕ из „Центра за злочине…“ из БЕОГРАДА и директора чије ЉИГАВО „име“ нећу ни да поменем!
  Све да их ђаво помене, са све им децом!
  Јер прећуткивати, смањивати, исл. је САУЧЕСТВОВАЊЕ у злочину и ПОНОВНО УБИЈАЊЕ!

  Ипак, ето бар нешто и похвала да су неки уопште ову изложбу прогурали!
  Тима Слава и Част и да их, Бог Дао, Свети Сава награди са децом им!

  Свиђа ми се

 2. ПРАВА ИСТИНА О ИЗЛОЖБИ О ЈАСЕНОВЦУ У УН

  Ово је саопштење Међународне комисије за истину о Јасеновцу, под руководством проф. др Србољуба Живановића, члана енглеске краљевске академије наука и неуморног и бескомпромисног борца за истину о Јасеновцу. То је био први човек који још у време тииитозма започео истраживање концлогора у Јасеновцу и Доњој градини.

  Треба прочитати цео овај кратки чланак, јер је жалосна слика наше уклетости и антисрбског деловања власти у Србији. Било је замишљено, у сарадњи са представницима из Израела, да се одржи изложба у УН под називом „Изложба о Аушвицу Балканског полуострва“, али је промењен назив изложбе у „Јасеновац – право на незаборав“?!

  Изложба није одржана у УН него у некаквом Хобоконену у једном магацину и њу није посетио нико од дипломата, а било је веома мало посетилаца.

  Изложба је, у ствари, доживела неуспех због умешатељства Министарства иностраних послова Србије, а зависна гласила у Србији пишу о великом успеху изложбе?! Организзатори изложбе нису ни покушали да ступе у везу са, нпр., Удружењем преживелих јасеновачких заточеника, који располажу огромном и важном документацијом о логору.

  Они нису ни консултовали Међународну комисију за истину о Јасеновцу. Осим тога, зна се да је Немања Кустурица био зачетник идеје о изложби, али је он скрајнут и нигде после одређеног тренутка нема ни у организацији изложбе ни у медијима…

  Жалосно! Проклети били, све морају да униште…

  Свиђа ми се

 3. Ова изложба је огроман корак Истине.
  Не интересује ме мишљење из Хрватске јер знамо прогнозу њихових глупости. Интересује ме како ће изложба медијима бити покривена у свијету чланица УН.

  Свиђа ми се