АКТУЕЛНО

ЕУ: Могерини опет нешто „кува“ – Спрема се радна вечера за „премијере Западног Балкана“


Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини приредиће данас „радну вечеру за шест премијера са Западног Балкана“, међу којима ће бити и премијер Србије Ана Брнабић. Заједничкој вечери би требало да претходе билатерални састанци, сазнаје Танјуг из дипломатских извора у Бриселу.

Теме које Могерини кандидује за столом у Бриселу биће политика проширења, ситуација у региону и кораци који Западни Баллкан очекују на путу евроинтеграција у 2018. години.

У Бриселу кажу да ова вечера представља и наставак разговора Федерике Могерини са балканским лидерима, у мају ове године, када их је такође окупила на неформалној радној вечери.

Могерини је више пута наглашавала свој лични ангажман у циљу „видљивог и практичног“ напретка свих земља кандидата Западног Балкана на путу евроинтеграција до краја њеног мандата 2019. године.

Овога пута очекује се да фокус разговора буде на обновљеној посвећености Европске уније региону и корацима које земље Западног Балкана морају да предузму како би, са своје стране, подржале и убрзале постојећи „позитивни моментум евроинтеграција“, како се то чује у Бриселу у последње време.

Званичници ЕУ већ су скренули пажњу земљама региона да ће 2018. година бити изузетно важна за процес евроинтеграција.

Очекује се да ће током вечере у понедељак бити речи и о Стратегији, који Европска комисија припрема за фебруар, а која би требало да да смернице за приступање Србије и Црне Горе ЕУ до 2025. године, као и за будуће кораке које на ЕУ путу очекују Албанију, Македонију, БиХ и Косово.

Према увиду Танјуга у радна документа Стратегије, Европска комисија предвиђа – „улазак Србије у ЕУ до 2025. године уз услов закључивања споразума о нормализацији односа са Приштином до краја 2019. године и затварање свих преговарачких поглавља до краја 2023. године“.

У оквиру планова ЕУ је и годишњи Пакет проширења, у оквиру кога ће Европска комисија у априлу представити пресек стања у евроинтеграционим процесима свих земаља Западног Балкана.

Очекује се да током вечере лидери региона разговарају и о предстојећем самиту ЕУ – Западни Балкан, који ће Бугарска, као земља председавајућа Саветом ЕУ у првој половини 2018. године, организовати у мају у Софији.

Дипломатски извори у у Бриселу рекли су за Танјуг да није предвиђено да се у оквиру овог састанка, коме ће присуствовати премијерка Србије Ана Брнабић и косовски премијер Рамуш Харадинај, „одвојено разговара“ о дијалогу Београда и Приштине, али и да није искључено да ће то бити једна од заједничких тема, када се буде разговарало о ситуацији у региону и напретку Западног Балкана ка ЕУ.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу кажу да су контакти поводом нове фазе дијалога Београда и Приштине у току, да се ради на организацији новог састанка на нивоу председника, али да још нема конкретног датума, нити агенде тог састанка.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Харадинај има „нове захтеве“ за ЕУ

Рамуш Харадинај најавио је, уочи сутрашње посете Бриселу, да ће Европској унији поставити неке нове захтеве. Он ће затражити да се Косово третира као „равноправна држава“ и страна у преговорима, наводи РТК.

Харадинај је рекао да, док Београд напредује у отварању поглавља у преговорима о придруживању ЕУ, Приштина је остала само са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

– Ми смо само са ССП-ом. Тражимо статус кандидата за наредну годину и почетак отварања поглавља. Тај захтев сам по себи убрзава и процес либерализације – рекао је Харадинај за портал „Економиа Онлине“.

Харадинај је рекао и да не подржава идеје да се формирање Заједнице српских општина (ЗСО) „услови гласањем Срба за војску Косова„.

Такође је напоменуо да приликом постизања споразума о коалиционој власти са Српском листом није било речи о формирању војске Косова, нити ЗСО, наводи РТК.

Харадинај је истакао да је поново покренуо питање „демаркације границе са Црном Гором“, рекавши да је то питање сад у рукама посланика – да гласају или не за тај споразум.

Харадинај није прецизирао када се очекује укидање виза, али је наговестио да ће то бити „свакако током 2018 године“.

ИЗВОР: ВЕСТИ

—————

18.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. „Западни Балкан“ је термин којима сатанисти спречавају да се помене Србија. Наши би требали то знају. Када је Сорбона код Париза била срБска, када је Загреб био Сербиново, када су Сорби живели по целој централној Европи… онда се почело затирати све што је срБско.

    Свиђа ми се

  2. ТЗВ ПРЕМИЈЕР ана брнабић НИЈЕ СРБСКОГ ПОРЕКЛА КАКО МОЖЕ НЕКО КО ЈЕ рват ДА БУДЕ ПРЕМИЈЕР СРБИЈИ ? ДА СЕ УВЕДЕ ЗАКОН АКО НИЈЕСИ СРБИН ПРАВОСЛАВАЦ НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ НИКАКВА ФУНКЦИЈА У СРБИЈИ МОГУ ЛИ ПРОЋЕРАНИ СРБИ ИЗ ОКУПИРАНЕ РСК ДА БУДУ ПРЕМИЈЕРИ У СЕРБИНОВУ загребу ? ЖИВЕЛА НЕМАЊИЋА СРБИЈА ЧИСТИ ПЛАВИ ПРАВИ АРИЈЕВАЦ ЗАГОРАНИН СРБИН СССС

    Свиђа ми се